Máme za sebou nejúspěšnější sezónu dívčích týmů, říká šéftrenér Sparta Girls Tomáš Kozlík

Šéftrenéra Tomáše Kozlíka jsme vyzpovídali už v rámci mládežnické akademie Barrandov. Nyní se Tomáš rozpovídal o dívčí složce Sparta Girls, která má za sebou aktuálně nejúspěšnější sezónu v historii. Cílem i nadále zůstává vybudování kvalitní struktury dívčích týmů, která bude konkurovat nejlepším klubům u nás. Jak letošní sezonu hodnotí její šéftrenér?

21. červen 2023
Máme za sebou nejúspěšnější sezónu dívčích týmů, říká šéftrenér Sparta Girls Tomáš Kozlík

,,V rámci naší dívčí složky vnímám pozitivně naplnění kategorií od elévek až po dorostenky, kde jsme po celou sezónu neměli početní problém a naopak, hráčky nám v průběhu sezony přibývaly. Velmi kladně vnímám také propojení hráček s tréninky kluků, ať už v rámci akademií, tak v elitním týmu starších žáků," říká v úvodu Tomáš Kozlík.

Několik dívek pravidelně vídáme také na kempech talentované mládeže. Jedná se hlavně o hráčky, které jsou ve Spartě od přípravky, jde tedy o odchovankyně klubu. Je to výsledek dlouhodobé práce? ,,Určitě je to něco, co vnímám jako největší úspěch letošní sezony. Na Kempu talentované mládeže se během letošní sezony objevilo 10 našich hráček, v čemž dokážeme konkurovat i ostatním klubům a některé dokonce i překonat. Jako třešnička na dortu byla nedávná nominace Karolíny Hujerové na soustředění reprezentace juniorek, což byla první nominace naší hráčky do reprezentace v „novodobé historii“ Sparta Girls. Kája tak i ostatním hráčkám v klubu ukázala, že v případě správného přístupu v tréninkovém procesu, pochopitelně spojeného s kvalitou, se dá ze Sparty dostat do reprezentace," neskrývá radost Tom Kozlík.

(Fotografie z Kempu talentované mládeže, Sparta Girls společně s trenéry Tomášem Kozlíkem a Pavlou Liškovou)

(Gólmanka Karolína Hujerová poprvé na soustředění juniorské reprezentace)

Domácím prostředím se pro Sparta Girls stala Aréna Barrandov, zde mají dívky dokonce svou velkou šatnu, podobně jako A tým mužů na UNYP ARENĚ. To ale není vše, co mají holky k dispozici ke svému rozvoji, že? ,,Ano, během sezóny se nám za výrazné pomoci rodičů a hráček povedlo vybudovat na Barrandově vlastní fitko. Nejen holky v něm trénují v rámci svých pravidelných tréninků, navštěvovat ho mohou ale také v rámci individuálních tréninků. Věřím, že zejména v budoucích sezónách to bude pro naše týmy a i jednotlivé hráčky velký benefit, ze kterého budou moct těžit," pochvaluje si Tom. 

(Prostory fitka v prvním patře nového zázemí Arény Barrandov, hned vedle sportovního sálu) 

Sport vždy není pouze o úspěchu, je něco, co se letos nedařilo? ,,Nejnáročnější to letos bylo v kategorii juniorek. Vzhledem k velmi nízkému počtu hráček ve věku juniorek musely tým velmi výrazně doplňovat hráčky z dorostenek. Věřím, že to pro mladší holky byla cenná zkušenost, na druhou stranu to někdy s jejich vytížením bylo až za hranou, což si uvědomujeme. Náročná a ne úplně standardní sezóna to byla také pro ženy.  Během sezóny došlo k mnoha zraněním, což výrazně zkomplikovalo průběh celé sezóny od samého začátku. I přesto ale věřím, že jsme ze sezóny dokázali vytěžit spoustu pozitivních momentů (např. výhra v play-off nad Týnem nad Vltavou) a že jsme se ze spousty věcí také dokázali poučit. Mladší žákyně střídaly lepší momenty s horšími, což pramenilo z nestálého obsazení jejich mladého týmu. Nicméně pozitivní je, že bez problému fungovaly v rámci tréninků a že některé z nich již také doplnily tým starších žákyň,"  zmiňuje těžší momenty letošní sezony Kozlík.

Pojďme si shrnout sezónu jednotlivých týmů, co dle tebe stojí za zmínku? ,,V rámci týmů se velmi povedla sezóna našim dorostenkám, které poprvé po 3 sezónách neskončily v 1. lize dorostenek na posledním místě, ale dokázaly se dostat dokonce až na 5. místo v tabulce, jen jedno místo pod play-off o  účast na MČR. Jako odměnu pro tým vnímám cennou výhru nad Tatranem a také sérii 4 výher v řadě. Nadějí do dalších roků jsou určitě naše elévky, které dokázaly zvítězit ve většině svých turnajů a hlavně ukázaly, že mají florbal rády a chtějí na sobě nadále pracovat. Ve starších žákyních byla sezóna nahoru – dolů, nicméně její závěr se povedl, kdy se holky dokázaly po kvalitním výkonu vrátit do 1. koše a také suverénně zvítězit na turnaji PFC."

(Dorostenky na ligovém turnaji)

Na závěr Tomáš Kozlík ještě dodává. ,,V rámci rozvoje Sparta Girls jsme udělali další důležitý krok k tomu, abychom se přiblížili klubům, které na dívčí složce pracují znatelně déle. Je jasné, že ne všechno jde podle plánu a v různých procesech se objevují chyby a překážky, nicméně i přesto se výsledkově i kvantitou jednalo o dosud nejúspěšnější sezónu mládežnických dívčích týmů. Nyní opravdu intenzivně připravujeme další sezónu, kde naše týmy doplní (resp. už doplnili) noví, ale zkušení trenéři a trenérky. Věříme, že si holky užijí letní sezónu plnou turnajů a soustředění a budou nadále hrdě reprezentovat Sparta Girls."

Dále čtěte