Sparťané nasadí ochranné brýle. Zrak je jedna z nejcennějších věcí, říká manažer Miroslav Medal

Mládež klubu AC Sparta Praha bude od nové sezony 2024/2025 nastupovat v ochranných brýlích. Speciální florbalové ochranné brýle se stanou povinnou výbavou každého sparťana od 1.8. 2024. ,,Zrak je jedna z nejcennějších věcí, kterou člověk má a není radno si s ní zahrávat. Florbal se zrychluje, osobních soubojů přibývá a nechtěných případů, kdy hokejka zasáhne hráče do obličeje není málo. Jen náš klub v letošní sezoně řešil dvě velmi vážná poranění oka při hře," říká generální manažer klubu Miroslav Medal.

Klubové zprávy | 15. únor 2024
Sparťané nasadí ochranné brýle. Zrak je jedna z nejcennějších věcí, říká manažer Miroslav Medal

,,Vzhledem k narůstajícím případům vážného zranění oka způsobeného holí či zásahem míčku cítíme potřebu reagovat. Chceme přispět k tomu, aby se brýle pro hráče a hráčky staly samozřejmostí. V ČR je už několik klubů, které tuto povinnost u mládežnických týmu mají a my se k nim rádi přidáváme," říká hlavní důvody rozhodnutí zavedení povinného nošení ochranných brýlí generální manažer klubu Miroslav Medal. 

Hlavním cílem je chránit zrak našich hráčů a hráček, je to tak? ,,Rozhodně. Tímto krokem chceme pouze jediné. Předcházet vážnému problému, který může úraz oka znamenat a změnit tu optiku pohledu z „dokud se nic nestane, nebudu to řešit" na ,,ano, tohle je správné a dává nám to smysl." Jsem si jist, že je to pouze otázka zvyku a několika málo dní na "překlopení" do hraní s brýlemi," dodává Miroslav Medal. 

(Hráčka A týmu Sparta Girls Pavla Lišková již pravidelně nastupuje v ochranných brýlích.)

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, vážných zranění oka stále přibývá. Velmi špatnou zkušenost si se zraněním oka letos zažila hráčka Sparta Girls Kamila Čehylová. ,,Při zápase juniorek s FBŠ Bohemians dostala Kamča vysokou holí protihráčky ránu do obličeje, těsně vedle oka. V prvním momentě jsme řešily především tržnou ránu očního okolí a možný otřes mozku. Volaly jsme rychlou záchrannou službu, ta Kamču odvezla do nemocnice v Motole. Tady kromě chirurgického ošetření naštěstí proběhla i kontrola očním lékařem, který diagnostikoval prasklinu na sítnici, Kamču ihned hospitalizovali. Následoval osmidenní pobyt v nemocnici, kde Kamča musela ležet na boku, aby se jí sítnice nepohnula, a Kamča nepřišla o zrak. Oční sítnice byla velice oteklá a zalitá krví, takže trvalo dlouho než se mohlo operovat. Ve finále Kamilce přibližně třetina sítnice odumřela, naštěstí těsně vedle centra zraku. Následovaly dva laserové zákroky a jedna operace klasická - promražení sítnice. Nicméně postiženou tkáň již nelze vyléčit ani nahradit. Kamča naštěstí vidí, ale má trvalé následky. Přišla o periferní vidění na levém oku. Je stále pod lékařským dohledem, při jakémkoliv nárazu nebo námaze hrozí odchlípnutí sítnice od oka, což by mohlo mít za následek oslepnutí na levé oko. Minimálně do dubna nesmí z tohoto důvodu vůbec sportovat. Kontroly u očního lékaře budou pokračovat ještě několik let a úplně zdravé oko už nikdy mít nebude," říká o zranění oka své dcery paní Libuše Čehylová.

(Hráčka Sparta Girls Kamila Čehylová s ochrannými brýlemi.)

Kamča ještě stále nehraje, v minulosti přitom ochranné brýle nosila, v utkání, kde došlo ke zranění ale ochranné brýle bohužel neměla. ,,Dříve jsem ochranné brýle nosila, měla jsem v nich dioptrická skla. Pak jsem ale přešla na kontaktní čočky a brýle bohužel odložila. Co si z minulých let vzpomínám, nebylo moc těžké si na brýle zvyknout. Samozřejmě na každou změnu si člověk nějakou dobu zvyká, ale v případě ochranných brýlí to nebylo tak složité," říká ke zkušenostem s ochrannými brýlemi sparťanka Kamila Čehylová.

(Pravidelné nošení ochranných brýlí se u mládeže Sparty již často objevuje.)

Do 1.8. 2024 platí doporučené nošení ochranných brýlí, od 1.8. 2024 budou ochranné brýle pro všechny hráče a hráčky do 18 let povinné v rámci tréninků i zápasů. ,,Všem mladým hráčkám a hráčům doporučuji s návykem začít. Florbal je jedna z nejrychlejších týmových her, hraje se bez chráničů a riziko úrazů není malé. Navíc úrazy oka často vznikají v situacích, které nedokážeme příliš ovlivnit a často jsou to zranění fatální a nevratné. Zraku si často začneme naplno vážit až když s ním máme problémy, tomu chceme u našich hráčů a hráček předejít," říká sportovní ředitel Sparty Marek Vojta. 

(Po pár trénincích se dá na ochranné brýle bez problémů zvyknout.)

K zakoupení ochranných brýlí mohou všichni členové Sparty využít slevu ve výši 30% u klubového partnera Salming. 

Dále čtěte