Odkaz na antickou Spartu a symbol pro budoucí cíle. Sparta představuje nové logo

Florbalový klub AC Sparta Praha ke svému 30 letému výročí založení klubu mění svou klubovou identitu. ,,Třicet let od založení je určitý milník a když se dnes ohlédnu zpátky, je až neuvěřitelné, kam jsme s klubem došli a jak dnes vypadá. Neustále se měníme, neustále se vyvíjíme a já osobně vnímám každou dekádu ve Spartě jinak. Nové klubové logo je pro mě z půlky oslavou toho, co jsme s klubem dokázali a z půlky symbolem pro naše plány a cíle do čtvrté dekády naší historie," říká na úvod předseda výkonného výboru Václav Culka ml.

Klubové zprávy | 27. červenec 2023
Odkaz na antickou Spartu a symbol pro budoucí cíle. Sparta představuje nové logo

Zatímco dění v klubu se mění a vyvíjí každým dnem, logo Sparty po dlouhou dobu zůstávalo neměnné a nyní přichází velká změna. Jak moc náročná byla realizace nového loga a kdo je jeho autorem? ,,Když jsme s tím nápadem poprvé přišli, cítili jsme, že je to správný krok. Věděli jsme, že potřebujeme změnu směrem k jednoduššímu a modernějšímu designu. V první chvíli se to zdálo jako veliká výzva. Oslovili jsme proto grafického odborníka, který se specializuje na sportovní prostředí - Karla Hejkala, se kterým jsme spolupracovali už v minulosti na designu dresů a požádali ho o pomoc. On nás tím procesem výborně provedl a já mu chci za jeho odvedenou práci velmi poděkovat," popisuje zárodek nového loga Václav Culka ml.

Oproti dosavadnímu logu je zde na první pohled vidět velké zjednodušení, z loga například vymizela trikolora, naopak je zde nově zastoupena šedá barva doplněna výraznou rudou, která ohraničila nově výrazné "S". Můžeš nám průběh realizace nového loga přiblížit? ,,Na začátku jsme vyplnili několika stránkový dokument o tom jaká je florbalová Sparta, jací jsou naši členové, naši fanoušci, jaké jsou hodnoty, které v klubu vyznáváme. A jakým směrem bychom chtěli s logem jít. Všechny informace Karel Hejkal poskládal dohromady a poslal nám první návrhy. Ten vítězný nás zaujal na první pohled. Dominantní "S" doplněné o sparťanskou rudou barvu na tmavém pozadí. Zvažovali jsme, zda se vzdát v logu tradiční trikolory, ale nakonec jsme dospěli k názoru, že je i bez ní zcela jasné, že jde o logo Sparty."

(Staré logo nahrazuje nové)

Pojďme si logo více přiblížit, na první pohled je svěží a moderní, zároveň ale odkazuje na neodmyslitelnou historii Sparty, je to tak? ,,Přesně tak, odkaz na antickou Spartu a její bojovníky jsme chtěli do loga dostat. Doplňuje tak naše sekundární logo - antickou helmu, kterou budeme i nadále používat. Výrazné a ostře řezané "S" je dalším silným prvkem, který odkazuje na sparťanskou sportovní tradici, stejně jako neodmyslitelná nachová barva."

Byl jsi u prvních myšlenek, prvních návrhů, narozdíl od fanoušků jsi na logo už trošku zvyklý, jak na tebe logo dnes působí? ,,Z loga jsem stále nadšený a líbí se mi. Vidím ho po sté, ale necítím ani malý náznak toho, že by se mi okoukalo. Je jednoduché, moderní a přitom je v něm odkaz na antickou Spartu. Přitom je praktické a umožňuje nám s ním velmi dobře pracovat jak v digitálních, tak tištěných materiálech. Je ostré, jasné a sebevědomé. Je to logo, na které budeme hrdí," uzavírá rozhovor Václav Culka ml.

(Logo zůstává výrazné i při jednobarevném provedení)

Slovo GM Miroslava Medala

,,Není náhoda, že s novým logem přicházíme právě teď.Sparta letos oslaví 30 let své existence a vstupuje do své nové éry. Jsem rád, že je výsledkem moderní logo s čistým vzhledem a jasnou sparťanskou identitou, přesto s jedinečným a nezaměnitelným designem. Z loga „cítím" hrdost, oddanost a bojovnost. Máme velké cíle, máme odhodlání a chuť pokračovat v započaté práci ve všech kategoriích.  Byl bych moc rád, aby se nové logo stalo jasným symbolem nové sparťanské éry a ještě více propojilo naší komunitu hráčů, trenérů, rodičů i fanoušků, kteří budou za Spartu oddaně bojovat a klub hrdě podporovat." Máš obavu, jestli budou lidé porovnávat logo florbalové Sparty s logy například hokeje nebo fotbalu? V novém logu je výrazné písmeno S, užívané v logu hokejové i fotbalové Sparty, přicházela odtud částečná inspirace? ,,Hrdě se po celou dobu existence klubu hlásíme k identitě Sparty, a tak to bude pokračovat i nadále. Sparta je značka s velkou historií a dávno s přesahem za hranice Prahy i sportu. Pro nás je ctí být součástí této značky, která zastřešuje šestnáct sportů. Fotbalová i hokejová loga jsme v podvědomí samozřejmě měli, ale ani jedno nebylo výchozím bodem pro tvorbu návrhů," říká k novému logu generální manažer Sparty Miroslav Medal.

(Martin Beneš a Jiří Curney v UNYP ARENĚ při natáčení promo videa s novým logem)

Slovo autora loga Karla Hejkala 

,,Tvořit nové logo právě Spartě byla z mnoha důvodů výzva. Napříč sporty jde patrně o největší domácí klub s bohatou historií. Takové logo bude vždy na očích, dostane se mu mnoha hodnocení, tím spíše, že přichází nedlouho po velké změně vizuální identity u fotbalové Sparty i o něco starší úpravě hokejové. Měli jsme na paměti, že k symbolům prolínajícím se znaky sparťanských klubů se sice chceme hlásit, abychom sportovcům i fanouškům dali pocit sounáležitosti, přesto je třeba se z praktických i etických důvodů vyhnout inspiraci okaté. Což není jednoduché. Třeba předchozí loga florbalová i fotbalová si byla velice blízká. Nechcete-li tvrdohlavě jít proti trendům, a ty nejsou pouze módním výstřelkem, mají i praktický smysl, občas musíte některému ze slibně se rozvíjejících návrhů vystavit stopku čistě z důvodů možné kolize. 

Proces přípravy měl několik úskalí. Historie Sparty v sobě nese spoustu odkazů, někdy i rozporů. Černá a bílá historických dresů, jen o něco novější rudé trikoty, i trikolora odkazující k barvám Prahy a modré Evropy - to vše ke klubu patří. Stejně jako letitá pověst dělnického klubu, komunisty zneužitá Jitřenka na srdci, i čím dál viditelněji citovaný odkaz na antickou Spartu. Bylo třeba si ujasnit, co chceme v rámci kontinuity zachovat, co nechat stranou, kde bychom si přáli filozofii směřovat jinam.

Podívám-li se na výsledek naší práci, vidím logo stejně tak sparťanské jako i výrazné a odlišitelné. Zachovali jsme základní historickou barevnost, doplnili ji lehkými nuancemi v podobě temně šedé či linky kolem písmene S. Velkou radost mám z písma Quarca, umožní nám pružně a moderně pracovat s brandem. Je dostatečně výrazné, aby mohlo být nositelem identity i v čistě textové podobě. A pokud si projdu první vizualizace, které jsem připravil doslova před pár hodinami, začínají mi do sebe zapadat tak, jak jsem si představoval. Jsem přesvědčen, že Spartě ostudu neuděláme."

Dále čtěte