Junioři ovládli finský turnaj Mestareiden Cup, ve finále porazili velikána Classic!

Tým juniorů se vůbec poprvé vydal na turnaj do Finska, přesněji do finského Turku na Mestareiden Cup, kde se střetl s finskou špičkou. Po vydařené skupině s bilancí čtyř výher a jediné porážky si tým zajistil účast ve finále, ve kterém po těsném souboji porazil finský velkoklub SC CLASSIC. Utkání rozhodly až samostatné nájezdy.

U19 "A" | 30. červenec 2023
Junioři ovládli finský turnaj Mestareiden Cup, ve finále porazili velikána Classic!

Myšlenka účasti Sparty na turnaji Mestareiden Cup se zrodila už v zimě při finské stáži šéftrenéra elitních týmů Ladislava Hrmy. Z jakých důvodu se Sparta rozhodla vycestovat právě do Finska? ,,Je to přesně jak říkáš. Myšlenka vyrazit na tento turnaj se zrodila během mé zimní stáže v klubu TPS. Vedení klubu nás pozvalo, abychom jako top tým z ČR zkvalitnili jejich neoficiální mistrovství Finska. Tato nabídka pro nás, i s ohledem na vysoké náklady, byla velmi lákavá. Chceme pro naše týmy hledat kvalitní utkání a co nejvíce konfrontace s mezinárodní úrovní," říká na úvod k turnaji Mestareiden Cup šéftrenér elitních týmů Ladislav Hrma.

Turnaj dopadl velmi dobře, i přes jedinou porážku ve skupině s Happee (2:4) jste slavili celkové vítězství. Jak turnaj nyní hodnotíš? ,,Po všech stránkách musíme turnaj hodnotit úspěšně. Povedlo se nám odehrát maximum utkání a to je pro nás to hlavní. Každé utkání bylo jiné a kluci museli v každý moment turnaje jít na hranici svých dovedností. Toto nyní musíme přenést do našeho tréninkového režimu a zápasů. Myslím si, že jsme teď s juniory na turnaji zanechali výraznou stopu a udělali dobré jméno Spartě, ale i celému českému florbalu. O turnaji Mestareiden Cup někteří slyšeli vůbec poprvé, v čem je turnaj jiný oproti známým turnajům jako Gothia či Prague Games?  ,,To byla otázka, kterou jsme si položili při rozhodování, zda do Finska vyrazit. A teď po turnaji máme jasnou odpověď. Je to úplně jiné. Delší hrací čas, jen zahraniční rozhodčí, v každém zápase velmi těžký a kvalitní soupeř, vysoké tempo a rychlost hry od finských týmů a mnoho dalších detailů. V poslední době jsme prožili domácí turnaje, kde jsme měli málo pasáží, kde nás to donutilo jít na hranici svých dovedností, ale tady jsme museli jit v každém střídání na maximum, to je velký rozdíl. I teď zpětně po tomto turnaji si myslíme, že to je nejkvalitnější turnaj, kam jsme mohli vyrazit. Všechny zápasy byly srovnatelné s finále naší juniorské soutěže. Toto nám žádný jiný turnaj nenabídne," pochvaluje si Hrma.

Co vám tedy turnaj ukázal? ,,Turnaj nám ukázal, že dokážeme odehrát minimálně vyrovnaná utkání s top týmy z Finska a to jak po herní, ale fyzické stránce. Přinos pro hráče je to obrovský, protože odehráli 6 velmi těžkých zápasů, kde museli ukázat vše co v nich je a posouvat své hranice dál, aby je to dovedlo k vítězství. To si musíme nyní přenést do našeho českého prostředí. Tento level chceme přenést do Česka, to je pro nás základ, pod který nechceme jít a naopak ho musíme ještě stupňovat. V tréninku, ale i v zápasech. Díky tomuto turnaji jsme si nahodili velký závazek, že toto musí být náš standart." Jak jste spokojeni s výkonem jednotlivých hráčů? ,,Jsme rádi, že hráči chtěli v každém utkání předvést co v nich je a chtěli dělat rozdílové věci. Když se podíváme do statistik, tak máme 3 hráče v All star turnaje (Michael Wertheim, Jakub Mühlfait, Jakub Bohuslávek)včetně MVP (Jakub Bohuslávek) celého turnaje. V kanadském bodování v top 10 je šest našich hráčů. Velmi nám pomohla i vyrovnanost jednotlivých formací, kdy každá lajna dokázala rozhodovat zápasy. Všech 14 hráčů dalo minimálně jednu branku a to je taky velmi důležité."

Pojďme k samotnému finále. Bylo to jako na houpačce, pár minut před koncem základní hrací doby jste vedli 5:3, nakonec zápas rozhodovaly nájezdy. ,,Classic šel do zápasu velmi zkušeně a měl jasnou taktiku, aby se hrálo podle jejich not, kdy chtěli hrát hodně ma míčku. Nám hodně dlouho trvalo než jsme se dostali do zápasu. Určitě to bylo i díky nervozitě, ale i to si musíme prožít, je to součást procesu. Soupeř šel velmi rychle do vedení a měl i přesilovky, kde se to pro nás zlomilo vstřelenou brankou v našem vlastním oslabení. O pauze jsme si řekli, že asi nebudeme mít více míček než soupeř, ale ať v tom najdeme pro nás výhody a jsme zabijáci v brejcích. To se nám pak dařilo a povedlo se nám dostat do vedení o dvě branky. V závěru jsme možná byli až moc pasivní a soupeř toho využil a poslal utkání do prodloužení. V něm jsme si, myslím, byli lepším týmem a bylo vidět, že máme odvahu utkání rozhodnout. Nájezdy byly už třešnička celého turnaje a bylo to velmi napínavé, ale zvládli jsme to."

Je tedy Mestareiden Cup turnaj, kam budeme chtít jezdit? Uvidíme, jaký bude turnaj našich dalších dvou týmu starší žáků a dorotenců, abychom měli všechny informace a mohli si to vyhodnotit. Jelikož je to turnaj, kam si organizátor zve týmy, tak to nemáme ve vlastních rukou. Zároveň je tento turnaj i velmi nákladný a i s tím musíme pracovat. Určitě bychom chtěli takové turnaje a možnosti vyhledávat častěji. Jestli to bude další rok opět tady v Turku nebo někde jinde, to uvidíme," uzavírá rozhovor Ladislav Hrma.

Přehled jednotlivých utkání:

1) Sparta - TPS 8:4

2) Sparta - Classic 6:4

3) Sparta - Happee 2:4

4) Sparta - Nokian 11:2

5) Sparta - Lidingö 5:1

6) Sparta - Classic (finále) 6:5 pn

Juniorům gratulujeme ke skvělé výhře na turnaji a těšíme se na výkony starších žáků a dorostenců, které turnaj Mestareiden Cup teprve čeká.

Dále čtěte