Sklidili jsme ovoce za dlouhodobou práci, říká šéftrenér Jan Marvánek

Druhý z posezonních rozhovorů budeme věnovat mládežnické akademii Podvinný mlýn, která je pod taktovou dlouholetého šéftrenéra mládeže a hráče A týmu Sparty Jana Marvánka, který vyzvdvihl poctivou dlouholetou práci, která se postupně začíná projevovat také ve výsledcích mládežnických turnajů.

Sklidili jsme ovoce za dlouhodobou práci, říká šéftrenér Jan Marvánek

,,V této sezóně se nám podařilo sklidit ovoce za dlouhodobou práci s dětmi, a to především v posledních dvou sezónách, které nastaly po covidové pauze. Týmy, které jsou složené z dětí působících ve Spartě již delší dobu, se velmi dobře prezentovaly v rámci svých soutěží a obstály také v konkurenci těch nejlepších mládežnických týmů," říká na úvod šéftrenér akademie Podvinný mlýn Jan Marvánek. Honzo, z tvých úvodních vět je cítit, že si letošní sezónu pochvaluješ. Určitě je zde ale něco, co bude potřeba do dalších let zlepšit. ,,Vzhledem ke kapacitě jedné haly a velmi početné kategorii mladších žáků vnímám velký prostor pro zlepšení pro skupinu dětí, která nastupovala především v soutěži 3+1. Rád bych, aby v následující sezóně dostávaly všechny děti z této kategorie větší prostor na větším hřišti (4+1, 5+1), nezávisle na týmu za který nastupují. K tomu nám pomůže využití nové přetlakové haly," zmiňuje plány do budoucna Márvis. 

(Honza Marvánek se v letošní sezoně stihl vrátit také na hřiště mužského A týmu)

Na co jsi se ve své práci letos nejvíce zaměřoval? ,,Florbal je za mě u těchto kategorií nejvíce o základech, a to jak pohybových, tak herních. V tréninku není třeba plácat přes sebe několik věcí najednou a k efektivitě tréninku nejčastěji stačí dělat velmi jednoduchá cvičení. Rád s trenéry konkrétní cvičení a jejich zaměření sdílím. Nedílnou součástí trenéra dětí je také předání emoční vazby směrem k dětem, ať už při cvičeních (aby věděly, proč danou věc trénují), tak při hře (vytvářet jim situace, které přijdou i v zápase). To jsou asi hlavní témata, o kterých se s trenéry bavím a snažím se jim pomoci v tom, aby to v tréninku bylo vidět a pracovali na tom," zmiňuje hlavní pilíře tréninků Jan Marvánek. 

(Jan Marvánek s malými Sparťany na turnaji v Liberci)

Pojďme nyní trochu konkrétněji. Jak hodnotíš fungování jednotlivých kategorií? ,,Do přípravky během celého roku postupně proudí nové děti, takže velký díky patří všem mým asistentům, díky kterým můžeme trénink poskládat tak, že dává smysl pro zkušenější děti i úplné začátečníky. Moc si pochvaluji pestrost tréninků i co se týká pohybového rozvoje dětí, a to především díky využití judo sálu po každém pondělním halovém tréninku. Elévové a mladší žáci si letos poprvé zvykali na venkovní části tréninků. V tom budeme chtít určitě příští rok v adekvátní míře pokračovat. Pozitivně vnímám i využití haly na Balabence, kde šlo velmi početné tábory obou kategorií rozdělit do dvou tělocvičen. Rád zmíním také samotné sportovní úspěchy. U přípravky k vrcholu sezóny již došlo – bylo jím květnové Nisa Open v Liberci. Pro první tým to byla odměna v podobě druhého místa za poctivou dvouletou práci v této kategorii před odchodem do elévů, druhý tým se také ukázal ve vynikajícím světle a nabral velmi cenné zkušenosti do další sezóny. Elévy a mladší žáky vrchol sezóny teprve čeká (bude jím Brno Open Game). V ligových turnajích nicméně obě tyto kategorie předváděly velmi solidní dětský florbal a všechny naše týmy udělaly velký herní pokrok.

(Elévové Red po zisku bronzových medailí na turnaji v Liberci) 


Zejména na Podvinném mlýně vidíme aktivní zapojení rodičů v rolích trenérů. Jak toto zapojení hodnotíš? ,,Určitě ano, rodičům chci velmi poděkovat. Jsem moc rád, že u nás na Spartě děti pomáhají rozvíjet lidé, kteří mají bohaté životní zkušenosti a velký přesah ke sportu. V kombinaci s mladými trenéry, kteří většinou stále aktivně hrají, tvoří skvělou souhru," pochvaluje si Honza Marvánek a děkuje rodičům. 

Nyní je na programu několik letních turnajů a také soustředění, jak se těšíš? ,,Na soustředění se těším. Děti se mohou těšit na oblíbené trenéry, velkou porci florbalu, který budeme probírat hodně do detailu a samozřejmě nás čekají také dovednostní soutěže a závěrečný turnaj. Těším se i na mimoflorbalové aktivity špičkového areálu Sunny Canadian International School," říká o soustředění Jan Marvánek a na závěr dodává: ,,Ještě jednou chci poděkovat za báječnou sezónu všem trenérům i rodičům a již teď se na všechny těším při letních akcích a v září v nové sezóně," uzavírá rozhovor Jan Marvánek. 

Dále čtěte