Na Barrandově jsme odvedli velmi dobrou práci u nejmenších Sparťanů, říká Kozlík

Sezona všech týmů Sparty je u konce. V rámci rozhovorů se šéftrenéry jednotlivých akademií vám přiblížíme, jak letošní sezonu viděli a jak ji hodnotí. Co se povedlo a na čem je naopak potřeba neustále pracovat? Jako prvního jsme se zeptali šéftrenéra akademie Barrandov a dívčí složky Sparta Girls Tomáše Kozlíka, který svou pozici šéftrenéra akademie Barrandov do nadcházející sezony předává Miroslavu Šnajdrovi.

Na Barrandově jsme odvedli velmi dobrou práci u nejmenších Sparťanů, říká Kozlík

Tome, ty jsi doposud působil jako šéftrenér akademie Barrandov, ale také neustále se rozvíjející dívčí složky Sparta Girls, to se od nadcházející sezony ale mění, budeš se naplno věnovat dívčím týmům a "barrandovské žezlo" přebírá nová šéftrenérská posila Miroslav Šnajdr. Jak letošní sezonu v akademii Barrandov hodnotíš? ,,V akademii Barrandov se letos velmi povedly náborové akce, kdy se nám povedlo až po strop naplnit kategorii přípravky a díky dobré spolupráci s přilehlými školkami také sportovní kroužek pro předškoláky. Přípravka se následně i díky velké kvantitě a zaujetí trenérů prezentovala hezkými výkony v ligových turnajích. Kladně vnímám také zapojení nových trenérů v akademii – ať už z řad rodičů u přípravky, tak také doplnění realizačního týmu u mladších žáků o Jana Ferja a Honzu Linharta. Také jsem rád, že se nám povedlo na tréninky párkrát dostat hráče z našeho A týmu, kteří hráčům a hráčkám předali své cenné zkušenosti. Kdybych měl vyzdvihnout největší úspěch, bude to fakt, že během sezóny de facto nedošlo k odchodu dětí od florbalu a naopak se nám dařilo stále zapojovat nové hráče a hráčky. A doufám, že u florbalu kluci a holky zůstanou i po odchodu do starších žáků – ať už se vydali směrem k elitnímu týmu, nebo k týmu v akademii Barrandov," vyzdvihuje na úvod povedené momenty letošní sezony Tomáš Kozlík. 

Víme, že se do trenérské struktury letos zapojilo také mnoho rodičů. Jak moc byla při tvé práci důležitá právě jejich funkce? ,,Pomoc rodičů je zejména u dětských kategorií hrozně důležitá! Jak jsem už zmínil, u přípravky se podařilo zapojit rodiče i do trénování díky skvělé práci hlavního trenéra Václava Hvízdala, který u kategorie vytvořil silný kolektiv právě i mezi rodiči. Rodiče pomáhali také při pořádání turnajů, za což jim patří velký dík. Rád bych také poděkoval svým kolegům trenérům z řad rodičů u kategorie mladších žáků, kde Martin Sedláček s Janem Ferjem odtrénovali spoustu tréninků a turnajů, čímž nám výrazně pomohli," vyzdvihuje práci rodičů Tomáš Kozlík.  Co vnímáš jako méně povedené a na čem bude potřeba dále zapracovat? ,,Určitě se nepovedlo početně doplnit kategorii elévů, kterou i na turnajích museli doplňovat děti z přípravky. V kategorii mladších žáků jsme měli také o trochu větší výsledkové očekávání, bohužel jsme tam ale naráželi na časté absence na trénincích a turnajích," říká k elévům a mladším žákům Kozlík. 

(Přátelské utkání mladších žáků Podvinný Mlýn "žlutí" a mladších žáků Barrandov "červení")

Zmínil jsi, že v kategorii elévů je potřeba zapracovat na náborech, ty už Sparta pomalu připravuje i s tvým zapojením. Co bys vzkázal třeba novým hráčům a hráčkám, které se mezi nás chtějí přidat? ,,Určitě si to k nám přijďte vyzkoušet! Snažíme se u nás mít pestrou náplň tréninků, kde to zdaleka není jen o florbalu. Mimo sportování se snažíme děti rozvíjet i v osobnostní rovině, zejména co se samostatnosti týká. Naším cílem je, aby u nás byly spokojené jak ty děti, které tomu chtějí obětovat hodně času a pracovat na svém maximálním rozvoji, tak také ty, které baví sport a chtějí být součástí sparťanského kolektivu bez přehnaného tlaku na výsledek," popisuje práci u mládeže Tomáš Kozlík. 

Sezona sice skončila, ale už se pomalu chystá ta nová, připravujeme nábory, jezdíme na letní turnaje a chystáme také klubová soustředění. Pár volných míst zbývá, na co bys hráče a hráčky pozval? ,,Letos budeme už druhým rokem v krásném areálu školy Sunny Canadian v Jesenici u Prahy, kde máme opravdu topové podmínky a prostředí. Kromě skvělých prostorů na sportování (sportovní hala, venkovní hřiště, workoutové hřiště, klubovna), je zde také velmi kvalitní strava, která je během pestrého programu velmi důležitá. Loni děti odjížděly ze soustředění spokojené a jsem přesvědčený, že tomu tak bude i letos. Jelikož se jedná o soustředění pro nejmenší Sparťany, je možné se soustředění účastnit také příměstsky, což vnímám jako skvělou variantu pro nejmenší hráče a hráčky, kteří třeba ještě nezvládají delší pobyt bez rodičů," říká k soustředění v krásném prostředí Sunny Canadian Tomáš Kozlík. 

(Fotografie z loňského soustředění v Sunny Canadian, kam dorazili také hráči A týmu Sparty) 

Na začátku jsme již nakousli, že šéftrenérskou pozici akademie Barrandov po tobě přebírá velmi zkušený trenér mládeže Miroslav Šnajdr, který ve Spartě v minulosti také hrál za mužský A tým. Jak jeho přínos zatím vnímáš? ,,Věřím, že Míra Šnajdr, jakožto nový šéftrenér akademie Barrandov, předá v kategoriích své obrovské know – how, které v poslední letech sbíral v jiných klubech, nebo také v zahraničí. Míra je v klubu zatím pozitivní svěží vítr, který na různé procesy kouká nezaujatým pohledem a snaží se je posouvat k lepšímu," uzavírá rozhovor šéftrenér dívčí složky Sparta Girls Tomáš Kozlík.

Tome, my ti děkujeme za rozhovor a přejeme ti mnoho budoucích úspěchů u dívčích týmů!

Dále čtěte