Se sezonou nemůžeme být spokojeni, v budoucnu ale nebudeme končit sezonu v semifinále, říká Kašpárek

Sparta má za sebou velmi specifickou sezonu, která nakonec přinesla "pouze" čtvrté místo. Tažení playoff pro tým z Podvinného Mlýna skončilo opět v semifinále, kdy tým Ondřeje Kašpárka čtyřikrát prohrál se silným soupeřem z Vítkovic a i přes velmi vyrovnaná utkání v sérii nezískal ani bod. Jak sezonu hodnotí hlavní trenér Ondřej Kašpárek a bude u týmu pokračovat i v následující sezoně?

Muži A | 14. květen 2021
Se sezonou nemůžeme být spokojeni, v budoucnu ale nebudeme končit sezonu v semifinále, říká Kašpárek

,,Kdybych měl naši letošní sezonu hodnotit před samotným začátkem, jsem s umístěním po základní části a výsledkem v semifinále nespokojen a určitě bych sezonu nehodnotil kladně. Na druhou stranu, základní část jsme zakončili na šestém místě a v playoff jsme potvrdili, že dlouhodobě patříme mezi čtyři nejlepší týmy Superligy. Letos jsme odehráli třetí semifinále za poslední čtyři roky a to je pro naše sebevědomí dobře. Dlouhodobě potvrzujeme naše postavení a nyní je to o tom posunout to dál," říká hned v úvodu hlavní trenér týmu Ondřej Kašpárek. 

Pojďme si sezonu shrnout postupně. V základní části jste se delší dobu hledali a měli jste velmi nevyrovnané výkony. Můžeme zmínit například domácí prohru z úvodu sezony s Pardubicemi a přitom jste hned dva dny poté dominovali v zápase proti Bohemians, který jste ovládli 8:5. Určitě musíme zmínit dvě prohry s FBC Ostrava, těsné výsledky s SKV nebo s Českou Lípou a v neposlední řadě dvě drtivé porážky s Mladou Boleslaví. V čem vidíš tuto příčinu? ,,Letos jsme se hodně zaměřili na prvky hry v útočném pásmu a postupném útoku. Tohle bylo pravděpodobně příčinou nedisciplinované hry dozadu a roztěkané obrany. S výhledem do další sezony musíme hrát obranu, která nás dříve zdobila a spojit tyto dvě nádoby, to bude cesta k úspěchu." Dříve jsme se vždy hodně zaměřovali na úspěchy v základní části a ve vyřazovacích bojích nám trošku docházel dech, podařilo se z tvého pohledu letos načasovat tu nejlepší formu na playoff? ,,Myslím si, že v playoff se hráči musí obouchat a získat si zkušenosti. Stejně jako jsme několikrát poznali, jak chutná výhra ve čtvrtfinále, stejně tak potřebujeme poznat výhru alespoň jednoho zápasu semifinále. Náš tým se moc nemění a mnoho hráčů má zkušenosti z vyřazovacích bojů, což bylo vidět i letos, kdy byl náš projev úplně jiný. Stačily kousky a zápasy v semifinále jsme mohli přetlačit na naši stranu. Výsledek 4:0 je jednoznačný, ale já jsem viděl obrovský progres a náš tým je rok od roku zkušenější. Vím, že do budoucna nebudeme končit sezonu pouze po výhře ve čtvrtfinále. " říká sebejistě hlavní trenér.

Když se podíváme na předvedenou hru, v čem udělal tým největší posun, zmínil jsi hru v útoku. ,,Rozhodně musím vypíchnout hru na balonu v útočném pásmu a mentální posun.  Soustředíme se čistě na sebe a ne na soupeře a rozhodčí."  V roli hlavního trenéra budeš vést Spartu také v nadcházející sezoně. Na čem chceš dále pracovat? ,,Jednoznačně chceme pracovat na neustálém tlaku gólových situací, soupeř nikdy nesmí přestat pochybovat o tom, že chceme dát gól a že mu ho dáme." Co týmu letošní sezona ukázala? ,,Letošní sezona nám ukázala, že máme doopravdy tři vyrovnané lajny a každá z nich může rozhodovat zápasy. Náš tým je schopný přijímat nové herní, ale také neherní věci. Každý hráč se chce neustále posouvat a to je pro nás hlavní. Síla týmu je obrovská."  Ve Spartě začneš příští rok svou pátou sezonu v roli hlavního trenéra, dva roky nazpět jsi na své střídačce přivítal Marka Vojtu jakožto asistenta, od samého začátku s tebou u týmu působil Radek Skalička. Obmění se nějak stávající realizační tým? ,,Realizační tým na nějakou dobu opustí naše fyzioterapeutka Vendula Havlová, kterou čekají mateřské zkušenosti. Po dlouholetém působení ukončuje svou pozici v roli asistenta trenéra zmiňovaný Radek Skalička, který se bude více věnovat své partnerce a užije si zasloužené volno, které věnoval Spartě. Každopádně bychom si moc přáli, kdyby tak zkušený trenér jako je Radek, pokračoval v jistém nastavení u naší mládeže. Kompletní nový realizační tým včas představíme," říká Ondřej Kašpárek. 

Letošní sezona se musela obejít bez diváků a našich fanoušků, kteří Spartu chodí pravidelně podporovat na domácí zápasy. Chceš fanouškům něco vzkázat? ,,Jsem vděčný za to, že nás sledujete i přes to, že na zápasech nemůžete být s námi. Vnímali jsme vaší podporu ať už přes sociální sítě nebo když jste byli u naší haly při zápase playoff. Těším se nejvíce moc na to, až vás zase uvidím na tribuně a budete nám dávat vaši obrovskou energii a my vám budeme dávat radost na hřišti," uzavírá rozhovor Ondřej Kašpárek vzkazem pro fanoušky.

Své slovo ke zhodnocení sezony přidává také sportovní ředitel Jaroslav Berka.:

,,Každý v dnešní situaci může najít velké množství "polehčujících" okolností, které mohou částečně zkreslit pohled na věc. Pokud se od toho odprostím, je výsledek sezóny neúspěch, jelikož jsme chtěli minimálně získat medailové umístění, což se nepovedlo. O (ne)zisku medaile rozhodla výsledkově nepovedená základní část. V play-off jsme zvládli čtvrtfinále a měli možnost zpackanou základní část odčinit v semifinále, ale to se nepovedlo. Musíme pokračovat v nastaveném procesu, který je i přes zmíněnou základní část progresivní, vše si zanalyzovat a být v provedení důslednější a preciznější a pracovat ještě intenzivněji. Na druhou stranu bych rád vypíchnul jinou věc - pravidelná účast v semifinále nám všem dává skvělé zrcadlo, můžeme porovnávat jaký rozdíl je mezi úspěšně zvládnutým čtvrtfinále a neúspěšným semifinále, učíme se z toho sportovně, trenérsky i v oblasti managementu. Každá taková zkušenost je jak pro hráče, tak pro všechny okolo týmu extrémně důležitá a musím zmínit, že se to poté i projevuje do práce s mládeží apod., kde se všechny myšlenky snažíme ihned aplikovat. Z tohoto pohledu je pro nás neúspěšné semifinále neustálý motor jak vše zlepšovat. Z tohoto pohledu byla naše třetí účast v semifinále opět jiná, než ty předchozí. Kádr se postupně obměňuje, v týmu je řada hráčů, kteří pamatují i boje v play-down, takže je fakt, že tito stejní hráči nyní hrají pravidelně semifinálové série a do této pozice se museli sami dopracovat, což je opravdu skvělá vizitka jejich florbalové cesty. Zatímco předchozí dvě SF série byli trochu oťukávací, tahle byla opravdická, v podstatě v každém zápase jsme hráli o vítězství, dvakrát či třikrát jsme byli hodně blízko, ale prostě jsme to nezvládli. Ve spoustě věcech jsme udělali velký progres, byla tady už zmíněná hra v útočném pásmu apod., z čehož budeme těžit v budoucnu, nicméně musíme si také přesně pojmenovat, co jsou ty věci, které v SF dělají rozdíl a ty do hry aplikovat, aby se stejný scénář už neopakoval."

Dále čtěte