Hráčská legenda a trenérská ikona Radek Križko opouští klub a vrací se do svého rodného města

Hráčská legenda a trenérská ikona florbalové Sparty Radek Križko se loučí. Radek se z rodinných důvodů rozhodl vrátit do svého rodného města Vsetína a opouští tak Spartu, kde strávil neuvěřitelných 21 let. ,,Opustit vše a zvláště Spartu nebylo vůbec jednoduché rozhodování, nicméně převážila rodina a já se vracím domů," začíná rozhovor oblíbený trenér a bývalý hráč Sparty Radek Križko.

Klubové zprávy | 21. květen 2021
Hráčská legenda a trenérská ikona Radek Križko opouští klub a vrací se do svého rodného města

Ve Spartě Radek strávil neuvěřitelných 21 let, Sparta se pro něho stala domovem hned po přestěhování do Prahy v sezoně 2000/2001. Radek svou kariéru ve Spartě zahájil jako hráč s číslem #42 na zádech, skvělým zakončením a tahem na branku. Za dvanáct sezon v rudém dresu nasázel celkem 205 branek a na dalších 90 přesně přihrál. Dokonce si s několika svými odchovanci společně zahrál za mužský ,,A" tým, se kterým zároveň vybojoval postup z první ligy do nejvyšší Superligy. Po ukončení hráčské kariéry se Papír (Radkova přezdívka, kterou získal právě ve Spartě) začal naplno věnovat sparťanské mládeži, kde odvedl obrovský kus práce za který mu chceme také touto cestou poděkovat. Bude nám chybět Radkova pozitivní energie a obrovský zápal pro hru, kterou dokázal přenést na děti a tím v nich zažehnout neskutečnou vášeň pro sport. 


Nyní se s Radkem po jednadvaceti letech musíme rozloučit. Na co bude osobnost našeho klubu nejvíce vzpomínat?  ,,Nejvíce budu vzpomínat na skvělou partu lidí, mezilidské vztahy a na úspěchy, které jsem tu prožil, ať už jako hráč, nebo jako trenér mládeže,"  říká v úvodu Papča a pokračuje největšími zážitky: ,,Své největší zážitky ve Spartě musím rozdělit do dvou skupin. Začnu nejlepším zážitkem, který jsem zažil jako hráč. Děti, které jsem vychoval, tak jsem měl možnost si s nimi zahrát a hned první společný rok v ,,A" týmu jsme postoupili z první ligy zpět do Superligy. To byl jednoznačně můj nejsilnější zážitek v roli hráče. Pro ty, kteří tento článek nyní čtou a nejsou tak dlouho ve Spartě, přiblížím alespoň ty nejznámější hráče. Jan Marvánek, Ondřej Svatoš, Ondřej Perušič, Michal Kotouček, Petr Duchek a Pavel Dvořák. V roli trenéra jsem si ve Spartě užíval každou minutu. Nejlepší zážitky však byly vždy na velkých turnajích, kde jsme slavili úspěch," říká Radek o nejlepších chvílích v klubu, na které bude vzpomínat.


Do Vsetína se vracíš z rodinných důvodů, budeš se ve Vsetíně také věnovat florbalové mládeži? ,,S největší pravděpodobností ne. Chtěl bych volný čas trávit v rodinném kruhu. Proto se primárně vracím. Navíc jsme domluveni s Jardou Berkou, že pokud mi to práce dovolí, budu se dále chtít podílet na florbalovém rozvoji mládeže Sparty. Chtěl bych se nadále účastnit klubových akcí jako jsou například turnaje nebo soustředění," říká s úsměvem Radek, který by alespoň takovouto formou chtěl zůstat ve spojení s klubem, kde strávil většinu svého života. 

V klubu si tě oblíbily děti, zároveň ale také rodiče, pro které jsi se stal velmi respektovaným a uznávaným trenérem, který má obrovský vliv na jejich děti. Chtěl bys něco i touto cestou vzkázat všem rodičům, hráčům a lidem v klubu? ,,Chtěl bych touto cestou všem poděkovat za ta úžasná léta, která jsem ve Spartě prožil a moc bych si přál, kdyby na mě všichni vzpomínali v dobrém a florbalem se i nadále bavili tak jako já," říká na závěr rozhovoru Radek Križko. 

K odchodu Radka Križka přidává slovo také sportovní ředitel Jaroslav Berka: 

"Sluší se akorát smeknout klobouček. Radek svým osobitým stylem dokázal hráče pro florbal nadchnout a hlavně je florbalově rozvíjet ve všech oblastech. Má velký cit pro hru jako takovou. Jsem přesvědčen, že se naše cesta nerozchází natrvalo, že to nyní bude pouze jiná forma spolupráce, na turnaje a klubové akce budu vždy hledat propojení s Radkem. Bude nám velkou ctí na jeho trenérskou práci navázat, zároveň se nám profilují do rolí úspěšných trenérů další bývalí hráči, kteří nyní budou muset převzít Radkovo žezlo. Za to, jak ke trénování a vůbec florbalu Radek přistupoval, si zaslouží absolutorium. Velké děkuji za celý klub a více si Radek ode mě poslechne osobně."

Dále čtěte