Chceme se začlenit mezi nejlepší týmy v ČR, říká šéftrenér Sparta Girls Tomáš Kozlík

Krátce po příchodu nového šéftrenéra dívčí složky Tomáše Kozlíka, přišel útlum veškerého sportu z důvodu koronavirových opatření. Pandemická situace, která panovala takřka celou sezónu, bezesporu zpomalila plnohodnotný rozvoj dívčí struktury. Nyní se opět vracíme k běžnému režimu trénování a je tedy větší prostor pro rozvoj hlavních cílů Sparta Girls. ,,Dlouhodobým cílem Sparta Girls je začlenit se napříč kategoriemi mezi nejlepší týmy v ČR, k jehož splnění využijeme naše tréninkové prostředí, ve kterém má každá hráčka ideální podmínky k absolutnímu naplnění svého potenciálu. Momentálně také pracujeme na vybudování „DNA Sparta Girls“, což jsou unikátní hodnoty a principy fungování naší dívčí složky," říká na úvod rozhovoru Tomáš Kozlík.

Ženy, Juniorky, Dorostenky | 7. červen 2021
Chceme se začlenit mezi nejlepší týmy v ČR, říká šéftrenér Sparta Girls Tomáš Kozlík

Tome, pojďme si letošní sezónu shrnout krok po kroku. Tvou práci po příchodu do Sparty trošku zbrzdila koronavirová situace. Jak moc bylo těžké přijít do nového prostředí a nastavit ve Spartě nové věci ve chvíli, kdy byla celá země v lockdownu a jediným místem, kde se s hráčkami dalo potkat bylo online prostředí? ,,Z jasných důvodů nebyla tato sezóna pochopitelně vůbec jednoduchá. Dovolím si však tvrdit, že jsme holkám vždy nabídli maximum toho, co v daný moment šlo - individuální a online tréninky, později venkovní tréninky po skupinkách a teď už konečně zase i halové tréninky. Nejspíše i díky tomu se nám povedlo drtivou většinu holek v klubu udržet, což považuji za skvělý výsledek," říká o nelehkém příchodu do Sparty Tomáš Kozlík. 

Drtivá většina holek ve Spartě stále pokračuje a i díky tvému příchodu a novému konceptu dívčí struktury mají holky motivaci na sobě dále pracovat, do klubu však v současné době proudí mnoho dalších hráček a to hlavně díky speciální náborové akci Zpět do hry, kdy se našemu klubu podařilo také organizovat ukázkové tréninky v hodinách tělocviku pro žáky ZŠ Chaplinovo náměstí. Jak tuto náborovou akci hodnotíš? ,,Náborovou akci za pomoci tréninků pro ZŠ Chaplinovo náměstí snad ani nelze hodnotit jinak než pozitivně. Tréninky se dětem líbí a stále k nám proudí nové děti, které si chtějí vyzkoušet, jak to u nás vypadá. O to více mě těší fakt, že mezi novými členy dívky dokonce mírně převažují," neskrývá svou radost z povedené náborové akce šéftrenér dívčí složky.

Nové hráčky se ti daří začleňovat do jednotlivých týmů, z náborů přichází hlavně hráčky do nižších kategorií jako jsou například přípravka, elévky nebo mladší žákyně. Do dalších týmů Sparta Girls ale přichází také starší hráčky, kterým se líbí koncept dívčí struktury a chtějí být součastí nové cesty. Minulý týden byl natáčet testování dorostenek, juniorek a žen. Nestačil jsem koukat, kolik nových hráček na tréninku bylo a jak skvělá atmosféra zde panovala. Dá se říci, že testováním jste zahájili přípravu na novou sezonu? ,,Jedna věc je dostat potenciální novou hráčku na trénink a druhá věc je ji na něm následně zaujmout a přesvědčit o tom, že u nás bude mít ideální podmínky ke svému růstu. Mám upřímnou radost z toho, že se nám to zatím daří. Kromě Šárky Šporové, která k nám zamířila z Panthers Praha, nejsou příchody dalších nových hráček ještě oficiálně dotáhnuty, nicméně prakticky u všech to je na velmi dobré cestě. Novou sezónu jsme zahájili už 2 dny před testováním na úvodní schůzce, kde jsme kromě organizačních věcí řešili také principy fungování týmu a hodnoty, která nás budou v následujících měsících zdobit,"  říká k začlenění nových hráček Tomáš Kozlík.

V trenérském týmu Sparta Girls jsi přivítal nové posily, naopak trenéři Jan Skála a František Kovač už s tebou na lavičce dívčích týmů pokračovat nebudou, jaké důvody tě k tomuto rozhodnutí vedly? ,,Napřed je třeba zmínit, že oba trenéři dali do dívčí struktury Sparty opravdu spoustu času a energie, za což jim patří velké poděkování. I přesto jsem se rozhodl s oběma trenéry spolupráci ukončit. Přesné důvody jsem řekl trenérům osobně. Do jejich další kariéry jim přeji jen to nejlepší," říká ke svému rozhodnutí Kozlík a pokračuje k nové trenérské posile. ,,V trenérském týmu Sparta Girls jsem přivítal Matěje Kozderu. Matěj je přes svůj nízký věk už zkušený trenér, který má ambice se stále posouvat výše. Jako hráč si dokonce zahrál v dresu Sparty i Superligu, ze které bude holkám předávat cenné zkušenosti. Matěj má velmi dobré komunikační dovednosti a holkám určitě dodá také spoustu energie," zmiňuje šéftrenér hlavní přínos Matěje Kozdery pro Sparta Girls. Trenérské změny nejsou jedinou novinkou. V novém zázemí na Barrandově klub holkám vybudoval také svou vlastní šatnu, kde je už nyní na dveřích nápis SPARTA GIRLS, holky by se v šatně měly zabydlet v průběhu léta, jak to vnímají?  Budou tak mít svou šatnu stejně jako Superligový ,,A” tým v UNYP ARENĚ. Pomůže to k lepšímu zázemí a rozvoji hráček? ,,Byť se to nemusí na první pohled úplně zdát, tak vlastní šatna je pro holky opravdu obrovský benefit, který má v ČR jen malá hrstka týmů. Díky vlastní šatně mají holky své zázemí, které mohou využívat také při individuálních trénincích. Věřím, že holky svou šatnu přizpůsobí svým potřebám tak, aby se v ní cítily jako doma," říká Tomáš Kozlík k zázemí dívek.

Všechny tyto novinky zní skvěle, pojďme ještě na závěr zmínit hlavní cíle, se kterými Sparta Girls vstupují do nové sezony a my všichni věříme, že již bude ve standardním režimu a bez omezení. ,,Dlouhodobým cílem Sparta Girls je začlenit se napříč kategoriemi mezi nejlepší týmy v ČR, k jehož splnění využijeme naše tréninkové prostředí, ve kterém má každá hráčka ideální podmínky k absolutnímu naplnění svého potenciálu. Momentálně mimo jiné pracujeme na vybudování „DNA Sparta Girls“ , což jsou unikátní hodnoty a principy fungování naší dívčí složky. Samozřejmě jsme si všichni vědomi toho, že nás čeká dlouhá a náročná cesta. Proto jdeme poctivě krok za krokem a snažíme se každému z těchto kroků věnovat patřičnou důležitost,"  uzavírá rozhovor šéftrenér dívčí složky Tomáš Kozlík. 

Dále čtěte