,Taková ocenění jsou odměnou za dlouhodobou práci," říká k úspěchu gólmanů Wertheim

Úvod roku 2019 Sparta zahájila na pražském turnaji Prague Floorball Cup. Ještě před samotným turnajem klub pro své členy uspořádal Sparta Skills Camp, který sloužil jako příprava na samotný turnaj, kde si hráči po vánoční pauze zpestřili své florbalové dovednosti. Na kempu se zdokonalovali také mladí brankáři, kteří se zaměřili na naprosté detaily v práci v brankovišti, nejen tento kemp napomohl k tomu, že právě dva Sparťanští brankáři na turnaji obdrželi ocenění Nejlepší brankář turnaje. ,,Jsem rád, že se klukům turnaj vyvedl, taková ocenění jsou pro brankáře velmi cenná, je to odměna za dlouhodobou práci," říká trenér brankářů Daniel Wertheim.

8. leden 2019
,Taková ocenění jsou odměnou za dlouhodobou práci,

Práce s brankáři je v mnoha sportech velmi opomíjena, čím to? ,,Přesné důvody nevím, jsem ale přesvědčen, že z naprosté většiny je to nedostatkem samotných trenérů ale v mnohých případech u týmu bohužel nefunguje nikdo, kdo by se brankářům mohl věnovat, protože se v nich nevyzná a s chytáním nemá nejmenší zkušenosti, může zde být snaha s brankáři alespoň určité věci rozebírat, pokud ale člověk nikdy nechytal, nemyslím si, že by mohl nějakým razantním způsobem brankářům na jejich cestě za zlepšením pomoci. Obecně si ale myslím, že se situace kolem brankářů velmi zlepšuje," říká k úvodu Wertheim, který ve Spartě dlouhá léta chytal a nyní své dovednosti předává mladým brankářům.

Na Spartě s brankáři pracujete už od brzkého věku, je to tak? ,,Ano, v akademiích jak na Barrandově tak na Podvinném Mlýně probíhají brankářské tréninky dvakrát týdně, nejvíce jsou zaměřeny na začátečníky ve věku přípravky, elévů a mladších žáků," upřesňuje Sparťanský trenér gólmanů. V čem jsou tréninky jiné? ,,Největší rozdíl vidím v tom, že ať už se trenéři snaží jakkoli, klubové tréninky jsou z 99% věnovány na rozvoj hráče v poli. Trenéři nemají kapacitu na to, aby se ještě věnovali brankářům. Na brankářských trénincích je to přesně naopak, vše se dělá pro samotný rozvoj brankáře. Z největší části se jedná o individuální dovednosti, správnost provedení, rozbory videa a atd., pokud na scénu přijdou také střelci, mají zadané úkoly tak, aby se rozvíjel v první řadě brankář," upozorňuje na hlavní rozdíly tréninků Dan Wertheim, který vede brankářské tréninky na Spartě přes pět let.

Nyní tvoji dva svěřenci Dan Čanecký (elév) a Filib Boboš (mladší žák) získali ocenění Nejlepší brankář na pražském turnaji Prague Floorball Cup, co na to říkáš? Jak dlouho s touto dvojicí pracuješ? ,,Určitě mám z takového ocenění radost, je to také zásluha ostatních trenérů, kteří se na rozvoji těchto kluků podepsali, například Jan Eckhardt nebo Jan Pauček. Pro brankáře je tohle skvělá odměna za dlouhodobě odvedenou práci. I přes to, že je florbal kolektivní sport, brankář je tak trošku individualista, tudíž může být na ocenění právem hrdý, zároveň ale v takovém věku nemůže dojít k uspokojení, v takovém věku je nejlepší čas na zlepšení, tohle klukům pořád opakuji, jedno ocenění skvělého gólmana rozhodně nedělá. Bezesporu je to ale věc, která člověka nakopne do další práce. U obou kluků jsem byl od samého začátku, jak Dan tak Filip přišli na Spartu díky projektu Sparta Kids (florbal pro děti na ZŠ), více o projektu ZDE. Kluci podemnou chytali už na školním kroužku, poté jsem je vzal na turnaj a dovedl až na klubové tréninky Sparty, zde zapadli skvěle a nyní pravidelně chodí na brankářské tréninky. Samozřejmě je skvělé vidět, jak někdo, kdo vůbec nevěděl, jak se má v bráně pohybovat po třech letech získá takové ocenění, doufám, že takových brankářů a ocenění bude přibývat," říká s úsměvem Dan Wertheim.

Sám jsi dlouhá léta chytal, jak se s brankáři pracovalo za tvé "éry"? ,,Rozhodně to není ještě tak dávno, bohužel v té době byla většina gólmanů naprostými samouky, rozhodně kluby neinvestovaly tolik práce do samotných brankářů. Mně základy položil tehda ještě můj učitel tělocviku na ZŠ, poté už jsem chytal jak jsem nejlépe uměl. Rozhodně jsem neměl možnost chodit jednou až dvakrát týdně na brankářský trénink, kde by mi někdo vysvětloval naprosté detaily, nahrával mě na video a rozebíral moje přesuny. V tom mají současní gólmani opravdu neskutečnou výhodu."

Na závěr nám prozraď, jaké vlastnosti by měl mít ideální florbalový brankář? ,,Rozhodně to musí být osobnost, mělo by z něho něco vyzařovat, tým by měl cítit, že za nimi stojí někdo, kdo se nebojí říct svůj názor a někdo, kdo dokáže tým v jistých momentech podržet, nakopnout a dodat mu drajf. Když se podíváme na fyzickou stránku, měl by to být gólman kolem 185-190 cm vysoký se skvělým pohybem na nohách a postavením těla. Další věci, na kterých se dá ale pracovat v jakémkoli věku je postřeh a čtení hry, zvláště umění předpovídat a číst hru dělá dnešní gólmany silně nadpůměrnými. Můžu mít rychlé ruce jak chci, pokud ale nedokáži reagovat na soupeřovu hru, moje šance na dobré zákroky se razantně snižují," říká na závěr Dan Wertheim.

Dále čtěte