Sparta srazila rivala, utkání rozhodl hattrickem Zouzal

Šestnácté kolo Tipsport Superligy přineslo pikantní souboj mezi pražskou Spartou a brněnskými Bulldogy. Historické výsledky hovořily spíše ve prospěch Brna, pozice v tabulce spíše ve prospěch Sparty. Utkání nakonec s přehledem ovládla Sparta, která byla jednoznačně lepším týmem. Zejména díky skvělému výkonu Beneše a Zouzalově hattricku zvítězila 7:3.

30. listopad -1
Sparta srazila rivala, utkání rozhodl hattrickem Zouzal

Po slavnostním vhazování přišlo i to ostré a velmi rychle se hra dostala do vysokého tempa. Už ve druhé minutě přišlo první vyloučení zápasu, provinil se totiž brněnský Václav Černoch držením. Sparta na nic nečekala a trestala. Z dorážky se prosadil Ondřej Svatoš a na sparťanském gólovém kontě svítila jednička. Inkasovaná branka však Brno tolik nerozházela, to totiž okamžitě dokázalo Spartu zatlačit k vlastní brance, Sparta ovšem čekala na své šance a hra se brzy opět vyrovnala. V 10. minutě se dočkalo početní výhody i Brno, když musel na trestnou lavici odejít Kalaš za vrážení. Sparťané ovšem dokázali oslabení přečkat ve zdraví a uhájit svůj těsný náskok. V 14. minutě Pruner vyslal krásnou přihrávkou do běhu Lukáše Ujhelyiho na zteč a ten se proti Mazánkovi nemýlil. Nejproduktivnější sparťan tak zvýšil na 2:0. Brněnští hráči se sice opravdu snažili vstřelit kontaktní branku, ale pražané velmi dobře a kompaktně bránili a Beneš byl navíc v chytací pohodě. Sparta tak zakončila první dějství zápasu s čistým kontem a dvoubrankovým náskokem a v prvních dvaceti minutách byla jednoznačně lepším týmem.

Druhou třetinu začalo o něco lépe Brno, sparťanská obrana působila nejistým dojmem a hosté byli podstatně aktivnější. Sparta se ale dokázala rychle zkoncentrovat a postupně převzala iniciativu a vrátila se ke svižné hře s vysokým forčekingem. Nakonec to ale byli brněnští hráči kdo dokázal vstřelit branku. Po velmi nenápadné střele Koláčného doplachtil balónek do sparťanské sítě a skóre tak bylo 2:1. Vzápětí se ale dostal do úniku Marek Zouzal a zkušeně vrátil svému týmu dvougólový náskok. Netrvalo to dlouho a přišla další branka, tentokrát brněnská. Po chybě sparťanské obrany dokázal vstřelit kontaktní gól Ondráček. To si ovšem Sparta nenechala líbit a zvýšila své úsilí. Odměna na sebe nenechala dlouho čekat, brzy totiž domácí vedli znovu o dvě branky. Po krásném vystihnutí brněnské přihrávky už pro Marka Zouzala nebylo těžké uklidit míček do odkryté klece. O tři minuty později přišla další chyba v rozehrávce na straně Brna a opět to byl Zouzal kdo toho dokázal využít. S přehledem prostřelil Mazánka a dokonal tak svůj hattrick. Fanoušci si navíc ještě k tomu mohli zazpívat symbolickou "Pátou". Do konce prostřední části zápasu se už nic důležitého nestalo a domácí si tak odnesli tříbrankový náskok do šaten.

Třetí třetina nezačala pro Spartu příliš dobře, jelikož brzo po jejím začátku se nechal vyloučit Marvánek za sekání. Navíc bylo proti sparťanům nařízeno trestné střílení, ale Martin Beneš ho famózně vychytal. Oslabení Sparta přečkala a nesehrála ho vůbec špatně, například Ujhelyi totiž dokázal nastřelit tyčku. Sparta byla stále lepším týmem, ale Brno hrálo mnohem aktivněji než v předchozích dvou třetinách a vytvořilo si několik šancí. Pokaždé však brněnští střelci narazili na skvělého Beneše, který nehodlal připustit zdramatizování zápasu. Ve 53. minutě přišli dvě obrovské šance, nejdříve hosté trefili tyčku, následně domácí netrefili odkrytou bránu. V čase 54:11 se však prosadil Jan Krejča a gólem na 6:2 dodal Spartě o něco více klidu. V 57. minutě přišel další sparťanský gól, Marvánek skvěle našel opět Krejču před brankou a ten naprosto osamocený prostřelil Mazánka. Minutu a osm vteřin před koncem ještě kosmeticky upravil skóre Žižka na 7:3. Sparta tak nakonec vybojovala tři body a dokázala navázat na vítězství proti Znojmu.

Nejlepším hráčem zápasu za tým ACEMA Sparta Praha se stal Marek Zouzal, za tým itelligence Bulldogs Brno to pak byl Lukáš Mráz.

ACEMA Sparta Praha - itelligence Bulldogs Brno 7:3

branky: 2. Svatoš, 14. Ujhelyi, 30. Zouzal, 35. Zouzal, 38. Zouzal, 55. Krejča, 57. Krejča - 29. Koláčný, 33. Ondráček, 59. Žižka, rozhodčí: Petr Černý - Jiří Janoušek, vyloučení: 2:1, využití: 1:0, zásahy brankářů: Beneš 15 - Mazánek 14, po třetinách: 2:0, 3:2, 2:1, diváci: 284

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte