Oba mistrovské tituly nebyly náhoda, říká sportovní ředitel Marek Vojta

Sparta má za sebou nejlepší sezonu v historii klubu. Muži se letos stali rovnocenným soupeřem v semifinále playoff proti Mladé Boleslavi. Juniorský tým se probojoval mezi top 4 týmy v Česku, dorostenecký tým vůbec jako první tým Sparty získal mistrovský titul a starší žáci minulý víkend přidali druhý klubový titul mistrů České republiky, který přivezli z Nového Města nad Metují. Zeptali jsme se sportovního ředitele Marka Vojty, který letos působil jako hlavní trenér juniorů a také vypomáhal se sportovním a osobnostním rozvojem u dorostenců a starších žáků, jak s odstupem času úspěchy hodnotí.

U17 "A", U15 "A" | 11. květen 2022
Oba mistrovské tituly nebyly náhoda, říká sportovní ředitel Marek Vojta

Marku, ty jsi se účastnil MČR dorostenců v Ostravě, ale také MČR starších žáků v Novém Městě nad Metují. Jak bys jednotlivé akce porovnal? ,,Sportovně jsme byli na turnajích nejlepší a očekávali jsme sami od sebe tituly. Hráli jsme v play-off proti velmi silným týmům, ale největšími soupeři byli naše vlastní očekávání a přílišné zaměření na výsledek. Oba týmy a jejich trenéři v tom v rozhodujících zápasech odvedli velmi dobrou práci. V obou případech ty úspěchy jdou za celou komunitou jednotlivých týmů. Vedla k tomu vzájemná spolupráce a podpora mezi hráči, trenéry a rodiči, za kterou je mnoho let poctivé práce. Členové všech tří složek týmu mohou oprávněně prohlašovat, že je to jejich tým. Zejména na MČR starších žáků tahle spolupráce pod taktovkou Jardy Berky a Tomáše Malkuse byla fantastická a inspirující,"  říká v úvodu rozhovoru nový sportovní ředitel Sparty Marek Vojta.

Zmínil jsi těžké zápasy. Sparťanské týmy na MČR zvládly také situace, kdy se mělo rozhodnout v prodloužení nebo až v samostatných nájezdech. Čím to, že se tyto momenty podařilo zvládnout, přeci jen, často jsou to situace 50 na 50. Zejména starší žáci v  závěru jednotlivých utkání soupeře téměř nepustili ke střele. Důkazem je tomu i fakt, že Brno mělo ve třetí třetině a prodloužení finálového utkání pouze jednu střelu na bránu. ,,Oba tituly nebyly náhoda a odpovídají dovednostní úrovni hráčů a celých týmů. I vyrovnané zápasy stejně nakonec rozhodne kvalita v jednotlivých oblastech výkonu. Starším žákům navíc k tomu pomohla velmi promyšlená mentální příprava během jejich projektu Road to gold v podobě několika kempů během sezóny i speciální kondiční příprava. Hráči si určitě v prodloužení vzpomněli na tisíce naběhaných sprintů a schodů navíc. Zároveň bychom chtěli, aby se inspirace ze zmiňovaného projektu stala standardem pro tréninkový proces všech mládežnických elitních týmů. Dorostencům nejspíše nejvíc pomohlo rozhodovat vyrovnané zápasy zkušenost z juniorské kategorie. Dvanáct hráčů tam pravidelně nastupovalo za juniory a vedli tým ve starší kategorii napříč velmi těžkými zápasy v sezóně i play-off. Druhým zlomem bylo překonání očekávání a sportovního strachu a konáním odvážných věcí na hřišti v průběhu zápasu, kdy velmi dobrou práci odvedl také realizační tým a uměl trefit hráče správně do emocí," odůvodňuje klíčové momenty jednotlivých zápasů Marek Vojta. 

Jak vlastně vnímáš naše elitní týmy po tom, co jsi je mohl porovnat s nejlepšími týmy v republice? ,,V mužích jsme měli soupeře v semifinále dorazit, ale nedokázali jsme to. Tam vylepšujeme proces a potřebujeme mít na sebe konstantní vysoké nároky, abychom se dokázali naučit vyhrávat obě série v play-off. Junioři skončili čtvrtí, protože oproti týmům jako Tatran a Chodov jsme nedokázali hrát ještě tak dospěle po strategické stránce. S respektem k soupeřům naše týmy v dorostenecké a žákovské kategorie hodnotím jako nejlepší v ČR. Ta pyramida jejich hráčského výkonu vyžadovala péči jak na vrcholu, který teď vidíme, ale i v základech. Vedla k tomu jasně nastavená vize klubu před lety v souladu s prací trenérů, kteří vedle hráčů stáli a podporovali je od malička, ať už to byli Jarda Berka, Radek Križko, Oliver-James Thompson, s nimi v dětských kategorií například Michal Eisenkolb, Dan Wertheim a dalších trenérů. Je za tím nesmírné množství příběhů a práce, kterou na těch vítězných fotkách po finále neuvidíme, ale bez ní by to nešlo. Bez těhle základů by hráči ani neměli dostatečnou vůli trénovat a pracovat na sobě tak tvrdě, tak na doraz na momentálním vrcholu ke kterému výrazně pomáhali i další trenéři Radek Skalička, Jakub Kolstrunk, Milan Garčar, Radim Křenek a Kuba Borovský." hodnotí elitní chlapecké týmy Sparty a popisuje dlouholetou práci trenérů Marek Vojta.

Když se zaměříme na starší žáky, celý turnaj chytal David Švehlík, v semifinále ale trenéři nasadili na samostatné nájezdy Bernarda Schmidta, odvážné rozhodnutí, které se ale vyplatilo. Jak jsi to viděl ty? ,,Já osobně bych do toho v roli trenéra nešel. Byl to velmi odvážný a chytrý tah trenérů na střídačce, který vyšel. Bernovi nájezdy vyšly a obzvláště při rozhodujícím nájezdu předvedl geniální pohyb a následně klíčový zákrok," pochvaluje náhradního gólmana Marek Vojta. Říkáš, že bys do tohoto rozhodnutí z pozice trenéra nešel, jaká tedy byla tvá úloha na obou turnajích? ,,Moje role u obou týmu byla v pozici videokouče mezi zápasy, dalšího pohledu z tribuny během zápasu a pomáhal jsem realizačním týmům v tréninkovém procesu před MČR," říká o své roli Marek Vojta.


Jak nyní se šikovnými a pracovitými generacemi hráčů pracovat, jaká je vize do budoucna? ,,V současné chvíli už řešíme a plánujeme s vedením klubu i trenéry další postup v individuálním rozvoji hráčů. Uvědomujeme si, že nemůžeme jít standardní cestou. Vše budeme diskutovat v následujícím období s hráči a jejich rodiči," říká v závěru o budoucí práci sportovní ředitel Marek Vojta.

Dále čtěte