,Měl jsem více nabídek, klíčové bylo postupné poznávání potenciálu Sparty, říká Marek Vojta

Sparta do klubu přivádí velmi výraznou osobnost Českého florbalu. Na pozici šéftrenéra elitních týmů přichází do Sparty Marek Vojta, který působil přes dvacet let ve florbalovém Ústí nad Labem. ,,Mým hlavním úkolem bude spolupracovat na individuálním růstu s hráči, rozvoji hry i tréninkového procesu u elitních týmů," říká ke svému působení nová trenérská tvář Sparty Marek Vojta.

,Měl jsem více nabídek, klíčové bylo postupné poznávání potenciálu Sparty, říká Marek Vojta

Vedení Sparty z příchodu Marka Vojty neskrývá svou obrovskou radost, rozhodování, kam špičkový trenér z Ústí zamíří nebylo jednoduché a v první fázi jednání se mělo týkat částečného úvazku. ,,Byl jsem přesvědčený udělat přesun na částečný pracovní úvazek. Až se změnami ve sportovní oblasti v Ústí a uvědomováni si příležitostí i postupném poznávání lidí ve Spartě jsem se rozhodl pro plný přesun. Měl jsem čtyři superligové a dvě prvoligové nabídky. Klíčová pro mě byla jednání se sportovním ředitelem klubu Jardou Berkou a postupné poznávání velkých možností Sparty, jenž vnímám ve třech oblastech. Silná klubová kultura tvořená především kvalitně obsazenou personální strukturou. Vybudovaný sportovní potenciál s odpovídající ambicí. Poté v klubové hodnotě promyšleně dělat jiné věci jinak a nejlépe, jak je to za daných okolností možné. Tento princip obdivuji u Sparty už delší dobu," říká hlavní důvody zvolení nového angažmá Vojta.

Vojta byl osloven více jak pěti florbalovými kluby, které přišly s pracovní nabídkou. Jaké byly hlavní důvody zvolit si působení právě na Spartě? ,,Maximální úsilí o dokonalost ve všech oblastech a odvaha si přiznat, že pokud by něco nebylo kvalitně uskutečněné, tak radši do toho nejít. Klíčové pro můj plný přesun byly i setkání, kde jsem měl možnost poznat lidi, kteří se o klub starají, hráče, trenéry i některé z rodičů," zmiňuje hlavní body v rozhodování nový šéftrenér elitních týmů Sparty Marek Vojta. S čím přichází Marek Vojta do pražské Sparty a jaká bude přesně jeho pozice a na co se nejvíce těší? ,,Ve Spartě budu působit v roli šéftrenéra elitních týmů, což znamená, že budu sportovně zastřešovat elitní tým mužů, juniorů, dorostenců a st.žáků. Mým hlavním úkolem bude spolupracovat na individuálním růstu s hráči, rozvoji hry i tréninkového procesu. Nejvíce se těším na kooperaci s ambiciózními hráči i trenéry, kteří prokazují značnou vůli, pracovitost i nadání. Velmi sympatické mi je odhodlání o individuální přístup v týmovém sportu a budovat sportovní proces na mezinárodní úrovni." Marek Vojta je zkušený trenér, který se mimo jiné podílel na postupu týmu mužů Ústí nad Labem do Superligy nebo také na čerstvém zlatém úspěchu reprezentace juniorů, kde působil spolu s Jaroslavem Berkou v roli asistentů hlavního trenéra Jiřího Jakoubka. Je však něco, čeho se Marek Vojta v nové pozici obává? ,,Se vším respektem, ničeho se nebojím. Ale uvědomuji si, že pokud je zde úsilí o špičkový klub a vysoce výkonné týmy, je zapotřebí na sebe být náročný," říká odhodlaně Vojta

Marek Vojta se už od minulého týdne naplno zapojil do vedení klubu a pravidelně se účastní také klubových porad, kam se uvedl také skvělým pohoštěním pro své nové kolegy. Jak na něho nové pracovní prostředí působí? "Organizační struktura Sparty je početný tým lidí, kteří mají vlastní zodpovědnost, pracovitost a dovednosti pro svou oblast. Podobná struktura není v Česku standardem. Jsem přesvědčený, že to je naše konkurenční výhoda a zároveň další silný pilíř, který podporuje fungování a růst celého klubu." Také Marek Vojta bude mít svou zodpovědnost, v čem vidí své silné stránky v dané trenérské oblasti? ,,Rád se učím od těch nejlepších a tím mám samozřejmě na mysli i hráče, poté snažím předávat nebo inspirovat dál. Jako přednost vnímám komplexní náhled na rozvoj sportovce, kdy jsou pro mě důležité jeho technické a kondiční dovednosti stejně jako jeho dovednosti životní, myšlení i vnitřní hra hráče a péče o sebe samotného. Samozřejmě pokud chci někomu pomáhat v tomto rozvoji, je vždy zapotřebí, abych já sám měl tyto oblasti vybalancované," říká s pokorou Vojta, který za svou kariéru "vychoval" skvělé florbalisty. ,,Neodvážil bych se říct, že jsem vychoval jediného hráče. Vychovávali rodiče, zlepšovali se hráči sami. Já jsem pouze spolupracoval s hráči na naplňování jejich vlastního potenciálu a občas spíše potenciál zvědomoval nebo vytvářel nástroje k jeho využití. Jsem vděčný za vztahy, které se nám podařilo udržet s Martinem Pražanem a Mikulášem Krbcem (oba startovali na MS mužů 2018) i přes jejich kariérní přestup do jiného klubu. Z dalších reprezentantů můžu jmenovat Jakuba Kolstrunka, Dominika Beneše, Míru Fořta, Vojtu Esterku, Dana Semeráda nebo Ondru Kawuloka, kterým věřím, že se do hlubšího a globálního podvědomí vzhledem k jejich věku teprve zapíšou. Poté je mnoho hráčů superligové a prvoligové úrovně i hráček, u nichž je také velký potenciál sportovní i životní. 

Na závěr ještě pohled na současný ,,A" tým Sparty, kde bude Marek Vojta působit v roli asistenta. ,,Když jsem viděl hru a fungování týmu na prvním tréninku, měl jsem jasno, že u toho chci být. Tým má velký talent, potřebné úsilí a zároveň u hráčů vnímám značnou zodpovědnost za svůj rozvoj i výkon. Je pro mě čest s hráči a celým realizačním týmem spolupracovat," říká k ,,A" týmu Sparty Marek Vojta.

Ke kompletnímu zapojení nového šéftrenéra elitních týmů se vyjadřuje také sportovní ředitel klubu Jaroslav Berka: "Vnímám, že angažováním Marka Vojty přichází do klubu nejen špičkový trenér, ale také výborný člověk. Tento krok je součástí dlouhodobé sportovní vize mít v každé naší sportovní oblasti člověka, který svou oblast rozvíjí a posouvá o další kroky vpřed. Pořád mám pocit, že je potřeba jít v našem sportovním procesu neustále kupředu a my se nesmíme ukolébat. Marek se bude podílet na komplexním rozvoji sportovní složky oddílu včetně klubových akcí, priorita jeho činnosti budou ovšem elitní týmy, což věříme, že se bude v horizontu let projevovat."

V kontextu příprav na nastavení sportovní struktury pro další sezónu je také další změna. Novou pozicí je pozice šéftrenéra neelitních týmů, kterou bude vykonávat Lukáš Staněk. "I v této oblasti potřebujeme udělat krok napřed a potřebujeme, aby zde bylo větší propojení mezi elitní a neelitní částí a také jasná strukturu a návaznost či sportovní cíle. Lukáš dlouhodobě ukazuje, že i přes svůj mladý věk dokáže odvádět výbornou práci a on by měl být garantem právě za tuto oblast", dodává k plánovaným změnám ve sportovní sekci Jaroslav Berka. 

Těmito kroky je téměř ukončeno rozdělení kompetencí ve sportovní sekci klubu tak, aby to z dlouhodobého pohledu zvýšilo úroveň servisu pro hráče a jejich rodiče. Každý z šéftrenérů má ve své primární zodpovědnosti 3-4 konkrétní tréninkové skupiny. K tomu sportovní ředitel klubu dodáva: "Nyní musíme sjednocovat principy našeho uvažování dle koncepce 361°Sparta a hlavně neustále se posouvat a nemyslet si, že máme v něčem splněno. Já to vnímám právě naopak, teď nám začíná část, kdy to máme organizačně připravené a musíme si to odpracovat a odtrénovat."

Rozdělení sportovní struktury:

Sportovní ředitel - Jaroslav Berka

Šéftrenér elitních týmů - Marek Vojta

Šéftrenér neelitních týmů - Lukáš Staněk

Šéftrenér akademie Barrandov - OJ Thompson

Šéftrenér akademie Podvinný Mlýn - Jan Marvánek

Šéftrenér ženské složky - Dan Wertheim

Dále čtěte