,,Stát se trenérem na Spartě bylo vlastně docela spontánní,' říká Lukáš Staněk

Klub Sparty se neustále rozrůstá, pro efektivnější práci a rozvoj klubu je potřeba na jednotlivé pozice zapojovat nové tváře. Jednou z nich je Lukáš Staněk, čtyřiadvacetiletý florbalový nadšenec a velký Sparťan. ,,Oslovení Sparty bylo vlastně docela spontánní. Když jsem se začátkem roku 2017 stěhoval z Ústí nad Orlicí, kde jsem působil v místním klubu FbK Orlicko-Třebovsko, do Prahy, přemýšlel jsem, co budu dělat ve volném čase. Rozhodl jsem se pokračovat ve florbalovém prostředi a napadlo mě oslovit Spartu," říká k posílení trenérských řad nový šéftrenér neelitních týmů Lukáš Staněk.

,,Stát se trenérem na Spartě bylo vlastně docela spontánní,' říká Lukáš Staněk

Lukáše Staňka mnozí v klubu již znají. Po svém příchodu na Spartu se rozkoukával v pozici asistenta trenéra mladších žáků Barrandov, postupem času se stal hlavním trenérem starších žáků a dorostenců Podvinný Mlýn. ,,Když mě přepadla myšlenka zapojit se do florbalové Sparty, vyhledal jsem kontakt a zavolal Verče Jelínkové, která mě odkázala na Jaroslava Berku. Sešli jsme se spolu, vše domluvili a za pár dní jsem se už připojil k mladším žákům z Barrandova. Nejprve jsem dostal šanci se rozkoukat jako asistent trenéra mladších žáků. Od nové sezony jsem již působil jako hlavní trenér starších žáků a dorostenců z Podvinného Mlýna," říká o svých začátcích a spontánním rozhodnutí Lukáš Staněk.

Proč se Lukáš po krátkém působení v roli asistenta trenéra rozhodl v klubu zůstat a posílit trenérské řady Sparty? ,,Sparta je obrovský klub, máme tu spoustu skvělých trenérů, kteří jsou schopni vytvořit ty nejlepší podmínky ve všech kategoriích. Celkově Sparta působí velmi profesionálně s ohledem na to, že florbalu se zatím marketingové a propagačně nedává tolik prostoru, jako ostatním tradičním sportům," říká k rozhodnutí Staněk. 

Fakt, že se trenér z Ústí nad Orlicí přestěhuje do Prahy a rozhodne se u florbalu dále působit znamená, že musí mít florbal hodně rád a patřit mezi opravdové florbalové nadšence. Co Lukáše na sportovním prostředí a přesněji florbalu baví nejvíce? ,,Nejraději mám samozřejmě budování svého týmu, své taktiky, to, jak budeme hrát, emoce a podobně. Baví mě i představa, že pro mnoho kluků mohu být do jisté míry vzor, mohu je motivovat a dostat z nich to nejlepší. Navíc mi to dává možnost vytvořit ty nejlepší zážitky pro hráče, na které budou moct vzpomínat celý život."

Od doby, kdy se Lukáš Staněk stal hlavním trenérem starších žáků a dorostenců Podvinný Mlýn, zaznamenaly tyto kategorie obrovský progres, jak herně tak osobnostně, tvoří skvělou partu a nadšení do florbalu jim opravdu nechybí. Jak vnímá tento progres nový šéftrenér neelitních týmů? ,,Těžko se tady na to odpovídá, prostě se snažím být ke všem klukům spravedlivý, se všemi stejně komunikovat a se všemi dělat legraci. Snažím se jim tedy vytvářet takové prostředí, kam se budou těšit. Dále je velmi důležité, aby děti měly pocit, že je o ně zájem," říká k vytvoření skvělé party Lukáš.

Jaká bude přesná náplň nově vzniklé pozice šéftrenéra neelitních týmů? ,,Mou hlavní náplní bude postarat se o to, aby hráči z neelitních kategorií dostávali co nejlepší servis a podmínky. Díky tomu se budou moct jednak posouvat ve florbale, tak tvořit svoji osobnost, která se jim v tomto věku vyvíjí a je velmi důležitá do dalšího života. Mojí hlavní náplní ale bude postarat se, aby každý hráč dostal šanci hrát v týmu, ve kterém si to zaslouží. Pokud hráč z neelitního týmu vyniká, dostane šanci hrát za elitní tým. Takto to funguje i naopak, kdy hráči z elitního týmu může velmi prospět sestup do neelitního týmu, kde by se mohl stát lídrem a hráčsky nebo lidsky se posunout. Všechno tedy bude záležet hlavně na hráčích, jak budou pracovat," říká Staněk.

Na závěr nám Lukáš prozradil své florbalové ambice. Samozřejmě spousta trenérů by chtěla vést to nejlepší družstvo a vyhrávat zápas za zápasem. Podobně to mám i já. Momentálně však mou hlavní ambicí je, aby každý tým, který povedu, byl šťastný. Skvělá parta, kde každý bojuje za druhého a nikdo se necítí být slabším článkem. To je nejvíce, co může být, alespoň u mládeže," uzavírá rozhovor nový šéftrenér neelitních týmů Lukáš Staněk.

Týmy, které bude zastřešovat šéftrenér neelitních týmů Lukáš Staněk:

1) Starší žáci Podvinný Mlýn a Barrandov

2) Dorostenci Podvinný Mlýn a Barrandov

3) Junioři B

Dále čtěte