Famózní výkon! Beneš vychytal Vítkovice, Košir přidal hattrick!

Sparťané v předposledním kole základní části Tipsport Superligy pokračovali v honbě za čtvrtým místem a soupeřem jim byly silné Vítkovice. Sparta si před domácím publikem dokázala poradit s favorizovaným soupeřem a po skvělém výkonu ho smetla 7:2. Zasloužili se o to zejména skvěle chytající Martin Beneš, kanonýr Robert Košir a Milan Garčar, který si připsal dva přesilovkové góly.

30. listopad -1
Famózní výkon! Beneš vychytal Vítkovice, Košir přidal hattrick!

Úvod zápasu se nesl v aktivním duchu, oba týmy se hnaly za prvním gólem a vytvořily si několik slibných příležitostí a nakonec to byla Sparta kdo změnil jako první skóre. Po střele Ujehlyiho se totiž k odraženému míčku dostal Robert Košir, trefil odkrytou branku a poslal Spartu do vedení. Tu vstřelený gól povzbudil a zvýšila svou aktivitu, ale nedokázala svůj tlak včas přetavit v další zásah. Hrálo se hodně vyrovnaně a hlavně obezřetně, ani jeden z týmů se nepouštěl do zběsilých útoků a hrály poctivě z obrany. V 16. minutě přišlo i první vyloučení, na trestnou lavici se musel poroučet sparťanský Daniel Kalaš za sekání. Oslabení ovšem patří k silným stránkam Sparty a i toto se podařilo úspěšně ubránit. Vítkovice se ale dostaly do tempa a i po skončení přesilovky si vypracovaly několik šancí, žádná z nich však gólem neskončila. I když vítkovičtí měli více ze hry, střelecky byla aktivnější Sparta a odešla s vedením 1:0 do kabin.

Druhá třetina začala velmi podobně jako ta první, Vítkovice nikam nespěchaly s rozehrávkou a hrály velmi trpělivě. To se ovšem změnilo v čase 21:51, kdy si na dvě minuty šli odpočinout na lavici hříšníků vítkovický Tomáš Sladký a sparťanský Matěj Pruner. Následovala hra čtyři na čtyři, při které si obě strany vytvořily nějaké šance, ale branka nepadla. Jan Marvánek si pak ovšem ve 26. minutě dovolil naprosto nesmyslnou kličku ve svém brankovišti a toho dokázal využít Lukáš Hájek a vyrovnal na 1:1. Obrovská minela sparťanského obránce tak Spartu stála těsné vedení. Navíc jí inkasovaná branka trochu rozhodila a Vítkovice byli jednoznačně lepším týmem, své šance ale nevyužívaly. Tlak moravanů pak přerušil Hubálek, který naprosto zbytečně sestřelil Prunera a oslabil svůj tým na dvě minuty. V přesilovkové formaci se objevil i kapián Milan Garčar a byl to právě on kdo nakonec početní výhodu využil a vrátil domácím vedení. Ve 34. minutě Sparta navíc měla k dispozici standartku, kterou rychle rozehrál Zouzal na Jana Krejču, který se nerozpakoval a svou dělovkou propálil vše co mu stálo v cestě. O třináct sekund později přišlo další vyloučení na obou stranách současně. Spartu oslabil David Ježek, Vítkovice opět Tomáš Sladký. Hra čtyř proti čtyřem svědčila spíše vítkovickým hráčům, ale sparťany držel skvělý Beneš, který dodával svému týmu jistotu. Sparta si tak po odehraných čtyřiceti minutách odnášela do závěrečné třetiny dvoubrankový náskok.

Vstup do posledního dějství se Spartě vydařil náramně. Po sedmapadesáti sekundách hry se dokázal na brankovišti prosadit z dorážky Robert Košir a zvýšil vedení domácích na 4:1. Spartě vstřelený gól a třibrankové vedení vlilo krev do žil a Vítkovice měly stále větší problémy se svým soupeřem. Domácí totiž nepolevovali a snažili se hrát stále aktivně. V 50. minutě zůstal na ploše ležet v bolestech domácí golman Martin Beneš, nakonec se ale do brány v pořádku vrátil. Sparta se uchýlila pevné defenzívě a i když byla pod tlakem, hře hostů chyběla nápaditost. Na vítkovické hokejky navíc jakoby se vkradla lehká nervozita. V 53. minutě navíc proměnil svůj únik Michal Kareš krásným blafákem do bekhendu a halou se rozezněla oblíbená "Pátá". Vítkovice odpověděly oddechovým časem a následnou powerplay. V čase 53:50 Vítkovice dostaly dvouminutový trest, když na trestnou lavici musel Lukáš Hájek za bránění ve hře. Sparta nepohrdla nabídnutou šancí definitivně stvrdit své vítězství a Milan Garčar svým druhým gólem zvýšil na 6:1. Čtyři minuty před koncem ještě spíše kosmeticky upravil skóre Jakub Hubálek, který snížil na 6:2. Minutu a jednadvacet sekund před koncem zápasu ještě do prázdné brány poslal balónek Robert Košir a zkompletoval tak svůj hattrick. Sparta trochu nečekaně, ale naprosto zaslouženě, ve velmi těžkém utkání získala opravdu důležité body po vítězství 7:2.

Nejlepším hráčem utkání za tým ACEMA Sparta Praha byl zvolen Martin Beneš, který podal famózní výkon v brance, za tým SC TEMPISH Vítkovice si cenu odnesl Martin Tokoš.

ACEMA Sparta Praha - SC TEMPISH Vítkovice 7:2

branky: 8. Košir, 32. Garčar, 34. Krejča, 41. Košir, 53. Kareš, 56. Garčar, 59. Košir - 26. Hájek, 57. Hubálek, rozhodčí: Petr Černý - Jiří Janoušek, vyloučení: 3:4, využití: 2:0, zásahy brankářů: Beneš 14 - Souček 13, po třetinách: 1:0, 2:1, 4:1, diváci: 285

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte