Sparta ztratila nadějně rozehraný zápas, vedení v sérii se ujala Bohemka!

Sparta sehrála první čtvrtfinálový zápas v domácí hale na Podvinném Mlýně, byla zde ovšem jako hostující tým. Nejvěrnější jádro sparťanských fanoušků dalo však jasně najevo kdo je tady doma a hnali své oblíbence kupředu fantastickou kulisou. Sparťané měli zápas velmi dobře rozehraný, když vedli na začátku druhé třetiny 3:0, výhru ale nakonec brala Bohemka v prodloužení.

30. listopad -1
Sparta ztratila nadějně rozehraný zápas, vedení v sérii se ujala Bohemka!

První čtvrtfinálové klání začalo v poměrně rychlém tempu, jako první se do větší příležitosti dostali hráči Bohemians, Jakub Šárka ale Beneše nepřekonal. Bohemians sice měli míček více na svých hokejkách, ale Spartě stačilo málo. V čase 5:11 se totiž sparťanští příznivci mohli začít radovat po svižné střele Košira, která skončila až za zády Kotoučka. Spartu vstřelený gól nabudil, pokračovala v aktivní hře a vytvořila si několik slibných šancí, druhý zásah ale nepřidala. Bohemka se dokázala oklepat a brzy hru vyrovnat, začal se tak hrát florbal nahoru dolu, ovšem domácí se přiliš často do zakončení nedostávali. Tato pasáž hry skončila až vyloučením právě na straně domácích, Aleš Höffer si musel odpykat dvouminutový trest za hrubost. V zápětí přišel další trest pro Bohemians, tentokrát se provinil Martin Poláček zdržováním hry. Sparta nepotvrdila svou přesilovkovou formu a dvojnásobnou početní výhodu zužitkovat nedokázala. Blízko ke gólu byl sice Svatoš, ale trefil jen horní tyčku Kotoučkovi brány. Sparťané pokračovali v tlaku, avšak své šance doslova zahazovali. První třetina tak skončila za stavu 1:0 ve prospěch hostující Sparty.

Vstup do prostřední části utkání vyšel sparťanům skvěle, skoro dvě minuty sice vyčkávali na své polovině, pak ale rychlou kombinací Garčar našel Košča a ten dlouhým pasem před domácí branku naservíroval balónek Svatošovi, který se nemýlil a zvýšil na 2:0. O minutu později rozhodčí opět vylučoval a potřetí museli na trestnou lavici domácí. Trest na dvě minuty si vysloužil znovu Aleš Höffer za hrubost. Tentokrát Sparta na nic nečekala a trestala. Po opravdu nádherné kombinaci na polovině soupeře to byl opět Ondra Svatoš, kdo poslal hráče v rudých dresech do tříbrankového vedení. Bohemka se následně snažila hrát aktivně a dostat se zpátky do hry, ale marně. Její střelci netrefovali sparťanskou branku, nebo ztroskotali na skvěle připraveném Benešovi. V čase 28:30 už ovšem hostující brankář kapituloval. Z pravého mantinelu ho totiž přesnou střelou překonal David Šimek. Vytěžit ze vstřeleného gólu víc se však Bohemce nepovedlo. Sparta si své dvoubrankové vedení pečlivě střežila. Ve 38. minutě si ovšem sparťané dost zkomplikovali situaci, jelikož na trestnou lavici museli Časar se Zemanem, první jmenovaný dokonce na pět minut. Hráči Bohemians nabídnutou šancí rozhodně nepohrdli a brzy se dostali na rozdíl jediné branky. Na 3:2 totiž snižoval Pavel Čihák. To ale bylo ve druhé třetině vše, Sparta stále držela nejtěsnější možný náskok a Bohemka si odnášela zbytek početní výhody do třetího dějství.

V úvodu závěrečné třetiny si musel slovinský útočník Luka Časar doodsedět svůj vyšší pětiminutový trest, Sparta tak začínala třetinu oslabením. Sparťané početní znevýhodnění úspěšně ubránili a mohli se znovu vrhnout do útočení. Bohemka ovšem byla v tempu a tak Spartu do hry příliš nepouštěla, naopak sama byla velmi nebezpečná. To také vyústilo ve vyrovnavácí branku, když se ve 45. minutě trefil Matyáš Krebner. To ovšem Spartu nakoplo a v čase 47:22 byla zpátky ve vedení. Po Benešově výhozu totiž mazaně zakončil Luka Časar a padáčkem překonal Kotoučka. Vedení ovšem hostům vydrželo jen do 50. minuty, ve které se hráčům v zeleno-bílém podařilo znovu srovnat. Postaral se o to Tomáš Kindl po přihrávce Aleše Höffera. Domácí byli vyrovnávací trefou hodně povzbuzeni a na hřišti byli lepším týmem, naštěstí pro Spartu ovšem nedokázali usměrnit balónek za Benešovi záda. V 57. minutě se počet hráčů na hřišti snížil o dva, jelikož na trestnou lavici museli za držení Pruner s Růžkem, pokračovalo se tak čtyři na čtyři. Po naskočení obou hráčů zpět do hry se vylučovalo znovu, tentokrát pouze na straně Sparty, Marvánek se totiž nechal zbytečně vyloučit za bránění ve hře. Sparťané oslabení ubránili, ikdyž ne celé, a hra tak za stavu 4:4 dospěla do prodloužení.

Dvaačtyřicet sekund zbývalo na začátku prodloužení do konce Marvánkova trestu a sparťané ho úspěšně ubránili, následně se snažili hrát aktivně a to se jim vesměs dařilo, rozhodující gól ale bohužel nepřicházel. V 64. minutě měli domácí obrovskou příležitost, ovšem Martin Beneš tygřím skokem šanci zmařil a podržel svůj tým. O minutu později si podobným způsobem poradil i s další nepříjemnou situací. Rozhodčí pak ovšem signalizoval výhodu ve prospěch domácích a z předbrankového prostoru se po pěkné kombinaci dokázal prosadit Jakub Šárka a rozhodnout zápas ve prospěch Bohemky. Ta se tím pádem ujala vedení v sérii 1:0.

Nejlepším hráčem za tým Fbš Bohemians byl zvolen David Šimek (1+2) a za tým ACEMA Sparta Praha Robert Košir (1+0).

Fbš Bohemians - ACEMA Sparta Praha 5:4 po prodloužení, stav série: 1-0

branky: 29. Šimek, 39. Čihák, 45. Krebner, 50. Kindl, 67. Šárka - 6. Košir, 22. Svatoš, 24. Svatoš, 48. Časar, rozhodčí: Libor Galvas - Lukáš Mikula, vyloučení: 4:4, využití: 1:1, zásahy brankářů: Kotouček 18 - Beneš 16, po třetinách: 0:1, 2:2, 2:1, 1:0, diváci: 460

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte