PREVIEW: Sparťanská cesta za titulem začíná! Po roční pauze je tu play-off!

Sparťané tento víkend rozehrají první dva zápasy čtvrtfinálové série play-off s Fbš Bohemians, svým velkým městským rivalem. V základní části se týmy potkaly dvakrát, v obou případech slavili hráči Bohemians. První vzájemné utkání totiž ovládli v poměru 8:6 a to druhé 5:4 po prodloužení. Sparťanské ambice ovšem sahají za hranice čtvrtfinále, jistě tak uvidíme lítý a vyrovnaný boj o postup, kde nikdo nedostane nic zadarmo.

30. listopad -1
PREVIEW: Sparťanská cesta za titulem začíná! Po roční pauze je tu play-off!

Bohemka se dokázala v nejvyšší tuzemské florbalové soutěži probojovat do vyřazovacích bojů už po páté za sebou a nechyběla v nich od ročníku 2013/14, ani v jednom případě se ovšem dál než do čtvrtfinále nedostala. V oněch čtyřech sérií odehrála celkem 23 zápasů, z toho pouze sedmkrát slavila vítězství. Letos však Bohemians cítí velkou šanci na postup, hlavními tahouny by proti Spartě měli být David Šimek (32+26), nejproduktivnější hráč Bohemians základní části a Jakub Šárka (39 +12) jako nejlepší střelec.

Pro Spartu je play-off skvělým povzbuzením po minulé sezóně. Sparťanský tým totiž bojoval o záchranu v play-down a i když ligu zachránil, příliš se nedařilo. Ovšem v sezonách 2013/14, 2014/15 a 2015/16 Sparta do vyřazovacích bojů vždy pronikla, ale stejně jako Bohemians se pokaždé loučila hned ve čtvrtfinále. Celkem sehrála 14 utkání, z toho dvakrát dokázala zvítězit. I sparťanský tým cítí, že letos je velká šance dostat se dál a možná si zahrát i o titul. Spoléhat se bude hlavně na kanonýra a nejproduktivnějšího hráče Roberta Košira (26+8) a svého zkušeného kapitána Milana Garčara (20+11).

Oba celky jsou opravdu neskutečně vyrovnané v téměř všech směrech. Statistiky základní části ukazují, že Bohemka má sice o něco lepší ofenzívu, Sparta ale zase o chlup lépe brání. Větší rozdíl mezi oběma kluby a velká síla Sparty bude ležet v přesilovkách, v jejichž využití je Sparta téměř o 26% lepší. Oslabení také lépe zvládá Sparta, byť jen o kousek (o 2% úspěšnější zvládnutí oslabení). Bude velmi důležité aby Sparta zvládla hrát ukázněně, početní výhody totiž mohou zápasy play-off velmi rychle rozhodovat. Neuvěřitelně vyrovnaní jsou i brankáři obou celků. Sparťanský Martin Beneš má na kontě 16 výher v základní části a může se pyšnit 80,18% úspěšností zákroků s průměrem 4,53 inkasovaných gólů na zápas. Naproti tomu Michal Kotouček z Bohemky v základní části vychytal 14 výher a jeho úspěšnost zákroků dosáhla 79,38% s průměrem 4,91 inkasovaných branek na zápas.

Přijďtě Spartu podpořit v jejím prvním a druhém čtvrtfinálovém klání proti městskému rivalovi, vaše hlasivky jsou nyní opravdu potřeba. Vytvořme znovu skvělou atmosféru, která na Spartě panuje celou sezonu a která má v play-off panovat. Těšíme se na Vás!

První utkání je na programu v sobotu 10. března od 17:00 v Aréně Sparta na Podvinném Mlýně, druhé utkání je na programu o den později, tedy v neděli 11. března od 17:00 na stejném místě.

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte