V Austrálii jsem také vedl tréninky, prozradil Marek Koščo!

Marek Koščo se před pár dny vrátil ze studijního pobytu v Austrálii, kde se během chvíle zapojil k týmu Canberra Chargers, kde později pomáhal klubu s celkovou tréninkovou přípravou. ,,Jsem vděčný Spartě, že mi umožnila dočasné hostování a mohl jsem tak být v pravidelném kontaktu s florbalem," dodává mladý sparťan nabitý nezapomenutelnými zkušenostmi.

30. listopad -1
V Austrálii jsem také vedl tréninky, prozradil Marek Koščo!

Čau Marku, v únoru jsi odcestoval do Austrálie, co tě k takové cestě vedlo, jaký studijní program jsi absolvoval?

,,V Praze studuji ekonomiku a finance na Karlově Univerzitě a v rámci dohody s Australian National University jsem docestoval do hlavního města Austrálie, Canberry. Hledal jsem kvalitní školu v této oblasti, kde by jsem si mohl zahrát také kvalitní florbal, nakonec prestižní škola ANU a atraktivita Austrálie rozhodli. V Austrálii jsem měl možnost rozšířit své znalosti a zároveň jsem mohl studovat předměty, které mě bavily. Austrálie má skvělou krajinu a vysokou životní úroveň, což se často projevuje na spokojenosti a přístupu lidí. Tato cesta mi poskytla nový úhel pohledu na určité věci a každý, kdo má příležitost takto odcestovat, měl by ji využít. Na druhou stranu v České Republice se mám skvěle a určitě bych v Austrálii nechtěl zůstat nastálo."

Měl jsi možnost zahrát si v Austrálii florbal, na jaké úrovni? Věnoval jsi se florbalu pravidelně? Byl zde čas na fyzickou přípravu?

,,V Canbeře jsem se připojil k lokálnímu týmu Canberra Chargers. Jsem vděčný Spartě, že mi umožnila dočasné hostování a mohl jsem tak být v pravidelném kontaktu s florbalem, samozřejmě úroveň se ale nedá srovnávat. Celá tato organizace fungovala bez sponzorů a často pouze na dobrovolnickém principu a s vysokými příspěvky. Hodně hráčů v Austrálii přechází z pozemního hokeje na florbal, což značně ovlivňuje jejich techniku. Velmi často se zde vyskytují hráči, kteří hrají na pravou stranu, u nás je to přesně naopak.  Můj tým měl tréninky dvakrát týdně a jednou za týden hrál zápasy. Po dvou měsících jsem se dohodl s klubem a převzal tréninkovou agendu, což pro mě byla skvělá zkušenost. Co se týká fyzické přípravy, tu jsem považoval za prioritu už od začátku pobytu. Připravoval jsem se hlavně individuálně v posilovně a také jsem zařadil venkovní tréninky, které mi doporučil Kuba Hemr."

Nedávno jsi se vrátil zpět do Čech, kdy začneš trénovat s ,,A" týmem?

,,Chci se ke klukům zapojit co nejdříve. Neskutečně se těším na kolektiv a nové výzvy v sezóně."

Na postu obránce se objevil Milan Garčar, jak tuto posilu vnímáš?

,,Milana jsem v minulosti vnímal lehce pasivně. Na druhou stranu, není pochyb, že je to hráč, který bude mít v týmu nejvíce zkušeností. Těším se na osobní setkání a doufám, že se očekávání v příchodu Milana Garčara naplní."

Chyběl ti florbal v takovém množství, jako ho máš v Praze, těšíš se na novou sezónu?

,,Určitě ano. Jsem ale vděčný za možnost odcestovat, věnovat se jiným oblastem a získávat zkušenosti. Nemohu se dočkat až se sezóna naplno rozjede!"


Dále čtěte