Na reprezentaci se vždy těšíme, říkají Krejča se Zouzalem!

Hned pět sparťanů míří o reprezentační přestávce na srazy národních týmů! Lukáše Ujhelého a Marka Košča čeká herní soustředění v Košicích. Zbylí tři sparťané, brankář Jan Eckhart a útočníci Jak Krejča a Marek Zouzal, vyrazili společně s juniorským národním týmem do švédského Växjö, kde je čekají tři těžká utkání v rámci Euro Floorball Tour (EFT). A právě Krejča se Zouzalem nám před nacházejícím EFT řekli pár slov.

30. listopad -1
Na reprezentaci se vždy těšíme, říkají Krejča se Zouzalem!

Máte před sebou další reprezentační akci. Kolikátou už v tomto reprezentačním cyklu absolvujete a kolik vám jich do MS ještě zbývá?

JK: Myslím, že to bude 3. reprezentační akce, kde nás čekají podobně ostré zápasy, jako na MS. Konkrétně to bylo minulý rok EFT v Brně a letos trojzápas se Švýcarskem. Dále jsme pak 2x hráli na Czech Openu a průběžně hrajeme přáteláky s týmy ze Superligy. Do MS nás po EFT čeká pouze další trojzápas se Švýcary, respektive se budeme účastnit Polish cupu.

MZ: Včetně všech soustředění a kempů to je už, pokud dobře počítám, desátá akce. K těmto srazům máme ještě jednou za 14 dní dopolední tréninky a přátelské zápasy se Superligovými týmy. Do MS už zbývá pouze závěrečné soustředění, tři zápasy se Švýcary a poté už samotné MS.

Tentokráte vyrážíte na EFT (Euro Floorball Tour) do švédského Växjö. Jak se na něj těšíte?

JK: Já se určitě těším, protože, jak jsem již říkal, podobných akcí je jako šafránu. Ve Švédsku jsem díky florbalu několikrát byl a moc rád se tam vracím. Také doufám, že se pořadatelům povede přilákat co nejvíce lidí.

MZ: Těším se moc už jenom kvůli tomu, že mohu znovu nastoupit v reprezentačním dresu. Vzpomínky z minulého EFT v Brně jsou zážitkem na celý život a tentokrát to bude zase o něco zajímavější, když se vydáme až do Švédska. Hlavně jsou to další velmi cenné zkušenosti, které se do nejvyšší české ligy velice hodí.

Jaké máte herní a týmové cíle na tyto zápasy se světovou špičkou?

JK: Naše týmové cíle jsou ukázat si, zdali jsme dostatečně kondičně, ale i herně, připraveni na soupeře, kteří nás čekají na MS. Chceme si získat respekt, ať už naší hrou nebo vystupováním mimo hřiště. Také chceme vyzkoušet všechny varianty naší obrany.

MZ: Určitě se chceme odrazit především z pevné obrany a rychlých protiútoků, které nám minulý rok na EFT proti Švédsku přinesly remízu a následnou výhru 5:4 na nájezdy. Dále chceme také pracovat na hře s míčkem, se kterou jsme začali na posledním soustředění v Teplicích a pokusit se ji co nejlépe zužitkovat proti konkurenci.

MS juniorů se pomalu ale jistě blíží. Může vás tento turnaj přiblížit k vašemu cíli? Jak vidíte své šance dostat se do konečné nominace?

JK: Trenéři avizovali předem, že na EFT, si budou chtít vyzkoušet všechny hráče, co jsou v nominaci. Ale zároveň je to první akce, kam jede pouze 18 hráčů, stejně jako pojede na MS (dříve jezdilo 20 hráčů), takže se ukáže, kdo zvládne několik těžkých utkání v krátkém sledu za sebou. Tudíž si myslím, že výkony nás, hráčů, na EFT, velmi ovlivnil další rozhodování trenérů, zdali vůbec máme na to, zvládnout odehrát MS. Momentálně neřeším MS, samozřejmě by to byl určitý vrchol mládežnické kariéry, problémem je, že mi hrozí, že v termínu MS budu maturovat. A přes to nejede vlak.

MZ: Každá příležitost v reprezentaci je šance se ukázat a vybojovat si své místo v konečné nominaci na MS, ale je pravda, že už takových příležitosti nebude mnoho. Já se samozřejmě budu snažit ze všech sil, aby se mi podařilo do té závěrečné nominace dostat a splnit si tak sen.

Čím jsou pro vás utkání v reprezentačním dresu speciální? Můžete tyto zápasy nějak srovnat s těmi, co absolvuje v Superlize nebo třeba na švédském Umeå Scandic Cupu?

JK: Speciální je to v tom, že po prvé v životě oblékám jiný dres, než sparťanský. Kluci, proti kterým jsem hrával už od malička, jsou najednou spoluhráči a nějaká rivalita z klubu zde opadá. Když bych vzal utkání na loňském EFT a trojzápas se Švýcaři, tak ve Spartě bych je přirovnal k utkání na Umeå Scandic Cupu se Storvretou, Dalenem, atd... Jinak i v Superlize jsou takové zápasy, ale ne všechny.

MZ: Už jenom to, že reprezentuji ČR je speciální a velice dobrý pocit za tu tvrdou práci, kterou absolvujeme. Zápasy na EFT se podle mě stoprocentně dají srovnávat s těmi v Superlize. Některé jsou z mého pohledu i kvalitnější, než ty, které absolvujeme v české lize. Samozřejmě na Umeå Scandic Cupu proti například Dalenu to bylo o ničem jiném, jelikož zde proti nám hráli hráči, kteří nastupují v mužské reprezentaci Švédska.