Starší žákyně zapsaly v osmi hráčkách další body

Poslední listopadovou neděli čekal sparťanské starší žákyně pátý ligový turnaj sezóny. Přestože minulé kolo uhájily v závěrečných samostatných nájezdech pátou příčku a s ní související příslušnost do nejvyššího výkonnostního koše, měřily tentokrát v Praze síly se soupeřkami z koše druhého. Příčinou byl tzv. administrativní sestup, v jehož rámci byly Sparťanky nuceny přepustit své elitní místo jinému týmu, který momentálně na špičku tabulky nepatří, nicméně dle předsezónního losu na něj právě pro tentokrát připadlo pořadatelství zápasů prvního koše.

Starší žákyně | 26. prosinec 2019
Starší žákyně zapsaly v osmi hráčkách další body

Sparta vs. FBŠ Slavia Plzeň / 2:2

První zápas hodnotí útočnice Patricie Dolejšová: "Ze začátku jsme byly ještě rozespalé, takže pomalé a vázla nám souhra. Sice jsme prohrávaly už 0:2, ale po jednom z výhozů naší skvělé brankářky jsme se vzchopily a konečně trefily gól. Bojovaly jsme dál, ale stále nemohly dát vyrovnávací branku. Až 12 sekund před koncem, když jsme hrály power play, se to povedlo. I nadále jsme pokračovaly bez gólmanky, ale vítězný gól se nám vstřelit nepodařilo. I když nás bylo tentokrát do hry málo, měly jsme na střídačce jen tři hráčky, jsme, myslím, předvedly dobrý výkon. Především ve druhém poločase jsme měly mnoho skvělých šancí, které se nám ale bohužel nepodařilo proměnit." 

Sparta vs. Texas Longhorns DDM P6 / 9:4

Druhé utkání komentuje útočnice Tereza Krejčí, která na turnaji odehrála své vůbec první soutěžní zápasy: "Myslím si, že začátek byl hodně povedený - daly jsme rychle tři góly. To ale asi na druhou stranu zapříčinilo, že si pak chtěla dát gól každá z nás. Takže jsme už tolik nešly do obrany, čehož soupeřky využily a dostaly se zpátky do zápasu. Po upozornění od trenérů jsme ale zase začaly hrát jako na začátku a o vítězi už nebylo pochyb. Celkově si myslím, že se nám zápas povedl. Mohly jsme dát i více gólů, měly jsme opravdu hodně šancí. Pro příště musíme více komunikovat, víc si aktivně nabíhat do volných prostorů, a hlavně se taky vracet do obrany."

Sparta vs. Sport Club Klatovy / 2:6

Poslední zápas glosuje útočnice Alice Krejčí: "V utkání proti Klatovům se na nás už projevila únava a my jsme na ně fyzicky nestačily. Přehrávaly nás, byly prostě lepší. Jinak si ale myslím, že na to, že jsme hrály jen v osmi, tak se nám turnaj celkem vydařil."

Závěrečné slovo patří trenérovi Františku Kovačovi, který s týmem turnaj absolvoval: "Každý si asi dovede představit, jaká radost panovala v kabině poté, co jsme na minulém turnaji v závěrečné nájezdové loterii uhájili příslušnost do nejvyššího výkonnostního koše. A stejně tak, jak na hráčky později zapůsobila informace o jednorázovém administrativním sestupu. Florbal ovšem my na Spartě hrajeme především proto, že nás baví hra samotná; tedy proces začínající raním těšením se na trénink, následnou radostí z učení se novým a zdokonalování již osvojených schopností a dovedností, ať už na týmovém tréninku nebo individuálně mimo něj, až po soutěžní střetávání se se soupeři. Proto jsme původně negativně znějící zprávu překlopili do pozitivního módu a uvítali možnost změřit síly s jinými než obvyklými sokyněmi. Navíc jsme vzhledem k několika zraněním a akutním nemocem museli na poslední chvíli doslova kouzlit se sestavou, abychom dali dohromady alespoň osm hráček do pole, pro které budou ligové zápasy pozitivním zážitkem a nikoliv nepříjemnou stresovou situací, protože na konfrontaci s cizími zatím nejsou připraveny. Výkony v jednotlivých zápasech tak odpovídaly našim momentálním možnostem. Průběh prvního poznamenal náš velmi pomalý rozjezd, nižší koncentrace na dění na hřišti, váznoucí souhra nově poskládaných formací. Soupeř toho ovšem nedokázal využít a tak se na závěr, když jsme se konečně dostali do tempa, musel strachovat o remízu. O vítězi druhého klání naopak nebylo pochyb od začátku, škoda vypuštěné koncovky z naší strany, v níž se opět projevila nezkušenost některých našich hráček. V posledním utkání sice soupeř nebyl o tolik lepší, jak by se mohlo zdát z celkového skóre, nám se ovšem nedařilo v zakončení a na závěr už logicky, v osmi do pole, chyběly síly na obrat. Za přesně takový průběh turnaje jsme jako trenéři ale rádi, nejen nám, ale především jednotlivých hráčkám dodal spoustu impulsů k přemýšlení a tedy dalšímu rozvoji."

Sestava ACS: Čehylová K., Dolejšová, Hujerová (G)., Krejčí L., Krejčí T., Novotná, Slováková, Strouhová, Vostřáková.