1. liga dorostenců 2021-2022

U17 "A"

3:2p
0:1, 1:0, 1:1, 1:0
ACEMA Sparta Praha UNYP
1. SC TEMPISH Vítkovice
neděle 17.4.2022 16:00
SH Sareza Ostrava
1. liga dorostenců, 1. kolo

Reportáž k utkání

Od fantastického víkendu, který se zapíše do historie našeho klubu už uplynulo pár dnů. Jak nyní celou akci s odstupem času hodnotíš? ,,Přestože se z mého pohledu zatím nedá moc mluvit o nějakém odstupu, turnaj hodnotím samozřejmě kladně. Výsledek vnímám jako obrovský úspěch nejen celého týmu, ale celé Sparty. Kromě výsledku musím určitě vyzdvihnout i přístup a přípravu hráčů, stejně tak, jako podporu rodičů a členů širšího realizačního týmu. Během turnaje to do sebe celé perfektně zapadlo a podařilo se tak uskutečnit opravdu parádní jízdu, která měla fantastické vyvrcholení v podobě mistrovského titulu," hodnotí akci Ojay.

Sám dobře víš, že i přes velmi dobrou přípravu je hrozně důležité, aby v průběhu turnaje vše šlapalo, byly nějaké problémy, které by měly špatný vliv na váš výkon v průběhu turnaje? ,,Vždy se najdou nějaké vnější faktory, které mohou negativně ovlivnit hráče nebo celý tým, ale nemůžu říct, že by nastal nějaký výraznější problém. Díky dostatečným přípravám a skvělé výpomoci od rodičů, se povedlo vytvořit pro tým opravdu nadstandardní podmínky a my se tak mohli soustředit na jednotlivé zápasy," pochvaluje si hlavní trenér. 


Před odjezdem na MČR jsi nám v rozhovoru říkal, že o motivaci není nouze, na tento turnaj jste čekali téměř tři roky z důvodu koronavirové situace. Jak moc zodpovědně hráči tedy k účasti MČR přistoupili? ,,Hráči k turnaji přistoupili tak, jak bychom očekávali od hráčů, kteří chtějí mistrovský titul vyhrát. Rozhodně se u celého týmu promítla hladovost a obrovská chuť  po úspěchu," pochvaluje si přístup celého týmu Ojay.

Nyní pojďme k rekapitulaci celého turnaje. Nejdříve domácí výhra v osmifinále nad Bulldogs Brno s celkovým skóre 12:6 po zápasech 5:5 a 7:1, poté sobotní výhra nad pražským Chodovem ve čtvrtfinále se skóre 13:7 (8:4 a 5:3). V semifinále vás čekal Tatran, ten jste přetlačili v prodloužení 3:2 a stejný scénář jsme viděli ve finále proti Vítkovicím. Dá se říci, že prodloužení byly ty nejtěžší momenty turnaje? ,,Těžkých momentů bylo samozřejmě více, ale kdybych měl vypíchnout ten nejtěžší, tak by to muselo být oslabení ze závěru základní hrací doby a začátku prodloužení v semifinále s Tatranem. V první řadě bylo klíčové zvládnout emoce, protože šlo o hodně pochybné vyloučení, kdy jsme zcela po právu mohli cítit křivdu. Za nerozhodného stavu by v této fázi utkání obdržená branka znamenala porážku, takže o to náročnější moment to byl. Nejen, že jsme udrželi emoce, ale podařilo se nám přesilovku ubránit na výtečnou. Troufám si říci, že to byl odrazový můstek našeho celkového vítězství a nejtěžší moment. Obecně jsme v prodlouženích ukázali odhodlání a obrovskou sílu týmu," popisuje nejtěžší momenty turnaje Ojay.

Je nějaký hráč, kterého bys chtěl za výkon a přístup vyzdvihnout? ,,Každý z hráčů hrál svoji roli. Někdo ji měl menší, někdo zas větší, ale v těch důležitých momentech se klukům povedlo svoji roli zvládnout a být v ní lepší, než soupeř na druhé straně. Vyzvednout bych chtěl všechny právě za to, protože to vedlo k úspěchu," chválí celý tým hlavní trenér a dodává poslední odpověď na otázku ohledně oslav. ,,Oslavy byly parádní."

Slovo sportovního ředitele Jaroslava Berky:

,,Před několika lety, když jsem trénoval tým juniorů a vypadli jsme ve čtvrtfinále, jsem zápas okomentoval tím, že se nerozhodovalo na hřišti, ale v procesu mnoha let předtím - ve  způsobu práce s hráči. Všechny tyhle dílčí prohry vždy zásadně ovlivňovaly náš způsob přemýšlení o tom, jak s hráči pracovat. Sparta v té době byla z pohledu koncepční práce s mládeži v začátcích. Zároveň to know-how, co vše je potřeba udělat, aby tým Sparty byl ve své kategorii tím nejlepším v republice, jsme neměli. Museli jsme si tu cestu spolu s trenéry a hráči odpracovat od úplných základů. Když jsem finálový turnaj dorostenců sledoval, věděl jsem, kolik práce samotných hráčů i trenérů za celým tím procesem bylo. Spoustu tréninků, turnajů, kempů a soustředění. Skills dovednostní tréninky na různá témata, hromada kondičních tréninků. Spoustu diskuzí mezi trenéry a šéftrenéry nad způsobem práce s hráči apod. Vidím před sebou tu spoustu trenérů, kteří se na tomto procesu podíleli. A měl jsem v průběhu turnaje pocit, že ten tým je opravdu silný, zvládal těžké momenty na hřišti i „v hlavách" a celkově působil velmi dobře. Zároveň vnímám, že tým dorostenců prošel v play-off přes opravdu silné soupeře. Nejprve Bulldogs Brno, poté Chodov, Tatran a na závěr Vítkovice. Dorostenci nejen, že své soupeře porazili, ale také se vždy prezentovali odvážně a aktivně, volili herní řešení, svého soupeře vždy přestříleli atd. Zároveň i přes týmový výkon bylo v kádru několik výrazných individualit, kteří byli svým pojetím hry v něčem specifičtí a jedineční. A jsem samozřejmě rád i za trenéry, tedy OJ, Křendu a Boryho, kterým často pomáhal Mára Vojta - šéftrenér elitních týmů. Jsem rád, že je ve Spartě nastavena nějaká sportovní cesta, která vyjma dílčích úspěchů přinesla i ten výsledkový úspěch v podobě prvního titulu pro některý ze sparťanských týmů. 

Celému dorosteneckému týmu gratulujeme a těšíme se na MČR starších žáků, které se odehraje 5.-8. května.


Další informace

Aktuální utkání

neděle 17.4.2022 10:00
ACEMA Sparta Praha UNYP 3:2p
Tatran Střešovice
neděle 17.4.2022 16:00
ACEMA Sparta Praha UNYP 3:2p
1. SC TEMPISH Vítkovice