Informace členům AC Sparta Praha ke zdravotním prohlídkám!

Před nastávající sezónou 2015/2016, která soutěžně začíná v druhé polovině záři, je potřeba doložit způsobilost ke sportu absolvováním sportovní zdravotní prohlídky.

Klubové zprávy | 30. listopad -1
Informace členům AC Sparta Praha ke zdravotním prohlídkám!

Zdravotní prohlídky jsou ze zákona povinné pro všechny osoby, které vykonávají výkonnostní sport v organizovaných sportovních soutěžích a jsou registrovány v organizaci, která organizuje sportovní soutěže. Více informací naleznete pod tímto odkazem. (http://www.cuscz.cz/files/671Yjd.pdf)

Všichni hráči a hráčky florbalové Sparty, která hraje své soutěže pod hlavičkou České florbalové unie, jsou tak povinni zdravotní prohlídku absolvovat. Podmínkou pro další sportovní činnost v klubu (nastoupení do utkání v sezóně 2015/2016) je absolvování sportovní zdravotní prohlídky či doložení potvrzení o absolvování prohlídky v autorizovaném zdravotnickém zařízení v uplynulých 12 měsících.

Je v zájmu našeho klubu, aby všichni sportovci sportující pod hlavičkou AC Sparta Praha – florbal znali svůj zdravotní stav a trenéři tak mohli eliminovat veškerá možná rizika, které by mohla sportovní činnost přinést.

Díky spolupráci se sportovní ambulancí Medop sport s.r.o. (MedopSport, Poliklinika Barrandov, 4.patro - Ordinace tělovýchovného lékařství, Krškova 807/21, Praha 5) nabízíme 2 typy zdravotních prohlídek, které mohou být realizovány buď v ordinaci MedopSportu či ve fakultní nemocnici Motol. Hráčům a hráčkám kategorie přípravka –dorost se doporučuje absolvovat základní sportovní prohlídku. Hráči a hráčky od kategorie junioři absolvují zdravotní prohlídku se zátěžovým testem do maxima.(Komplexní sportovní prohlídka se spiroergometrií).

A. Základní sportovní prohlídka v hodnotě 700 Kč (naše cena = 350 Kč)

- Vyšetření atestovaným tělovýchovným lékařem včetně podrobné anamnézy (vážení, měření, hladina tuku)

- Posouzení funkce a poruch pohybového aparátu

- Klidové EKG

- EKG při zátěži

- Ergometrie se stanovením W170 (stanovení hodnoty výkonu, který je schopen sportovec vykonávat při srdeční frekvenci 170 za minutu) (nelze u dětí pod 120 cm – nedosáhnou na šlapku bicyklu)

- Doba trvání vyšetření cca 30 min.

B. Komplexní sportovní prohlídka se spiroergometrií v hodnotě 1500 Kč (naše cena 500 Kč)

- Vyšetření atestovaným tělovýchovným lékařem včetně podrobné anamnézy (vážení, měření, hladina tuku)

- Posouzení funkce a poruch pohybového aparátu

- Klidové EKG

- EKG při zátěži

- Spiroegometrie se stanovením VO2 max (hodnota maximální spotřeby kyslíku na kilogram tělesné hmotnosti. Čím vyšší hodnota, tím jsou svaly schopny využívat větší množství kyslíku a odvádět tak lepší výkony) (nelze u dětí pod 120 cm – nedosáhnou na šlapku bicyklu)

- Doba trvání vyšetření cca 45 min.

Cílem obou zdravotních prohlídek je posouzení zdravotní způsobilosti k závodnímu sportu s definováním případných nálezů či doporučeních pro další sportovní činnost. 

Jak budou objednávání zdravotních prohlídek probíhat?

Hráči budou postupně dle věkových kategorií vyzváni přes členskou sekci k volbě termínu zdravotní prohlídky. Na členské sekci si vyberou jednotlivé termíny prohlídky a svou volbu zveřejní na členské sekci (v případě sourozenců je v rámci zjednodušení práce pro rodiče možné na zdravotní prohlídky zaregistrovat i sourozence trénující v jiné věkové kategorii). Poté bude opět na členské sekci zveřejněn seznam objednaných hráčů zároveň s informací k platbě, která bude probíhat formou bezhotovostní platby na klubový účet. Po absolvování sportovní prohlídky zašle každý kopii potvrzení o způsobilosti ke sportovnímu výkonu na sekretariát klubu (veronika.jelinkova@sparta-florbal.cz). V případě potřeby osobní domluvy ohledně termínů zdravotních prohlídek kontaktujte paní Veroniku Jelínkovou telefonicky na 739 323 308. 

Co k prohlídce potřebuji?

- Nejíst těsně před vyšetřením (ideálně nejpozději 2 hodiny před vyšetřením)

- Dostatečný příjem tekutin

- Sportovní oblečení + obuv 

- Hygienické potřeby + ručník

- Formulář anamnézy (bude zaslán vždy formou členské sekce + u dětí do 12 let podepsaný dětským lékařem o způsobilosti absolvovat sportovní prohlídku)


Všechny tyto kroky jsou součástí procesu vedoucí ke zlepšení práce s mládeží nejen v našem klubu, ale obecně ve všech sportovních oddílech a organizovaných sportovních kroužcích. Věříme, že znalost zdravotního stavu všech členů je důležitým ukazatelem nejen pro rodiče a hráče samotné, ale také pro naše trenéry, kteří mohou trénink upravit dle specifik každého daného hráče a budou tak i nadále pokračovat v zefektivnění celého tréninkového procesu ve Spartě.