Generální manažer Culka: Děkuji všem, kteří jsou součástí florbalové Sparty!

Závěr roku vždy patří pohledu zpět. Souhrnu toho, co se událo a předsevzetím a přáním, co se udat má. Nejinak je tomu také v krátkém zhodnocení generálního manažera klubu Václava Culky ml.

Klubové zprávy | 30. listopad -1
Generální manažer Culka: Děkuji všem, kteří jsou součástí florbalové Sparty!
Ohlédnutí zpět za rokem 2014 začal generální manažer florbalové Sparty u záležitosti nejviditelnější, u extraligového týmu. "Úvodem bych rád zmínil, že už samotná extraligová příslušnost je velmi náračnou a zavazující činností. Jedná se o nejvyšší soutěž mužů ve sportu, který v současné době patří na pozici číslo 3 v hierarchii sportů u nás. To, že máme možnost být součástí extraligového pelotonu je ze sportovního a organizačního hlediska velmi náročné, o extraligovou příslušnost by rádo usilovalo velké množství klubů napříč celou ČR, podaří se to však pouze 12 z nich. Na druhou stranu nám naše extraligová příslušnost přináší zejména kvalitu, a to jak hráčskou, tak trenérskou a organizační, kterou jsme schopni předávat do výchovy mládeže a tomu návazných činností", přiblížil svůj pohled na elitní sparťanský tým Culka. 

"Co se týče samotných výsledků, ukazuje se, že náš mladý tým jde správnou cestou. Hráčům hodně pomohl přípravný turnaj ve Švédsku. Výsledkem bylo, že do ligy vlétli jako uragán a vyhráli třikrát za sebou. Nakonec se dá řici, že první kolo zápasů dopadlo podle papírových předpokladů. Krom výpadku s Libercem jsme porazili všechny týmy, které bychom chtěli urdžet za zády, ale zároveň se nám nepodařilo sebrat žádný bodík týmům z první čtyřky, v což jsme asi všichni doufali. Nicméně, poslední dvě kola naznačila, že nic není hotovo. Pár překvapivých výsledků a rázem jsme v druhé polovině tabulky, takže teď bude důležité, aby naši hráči dokázali zopakovat výborné výsledky z prvního kola v druhé půlce. Klíčové bude, jestli dokáží udržet vysoké tempo a soustředění, které je od začátku provází, a které je obvykle vidět i na hřišti při zápasech. Tohle je obecně důvod, proč na zápasy sám rád chodím, i když hrajeme proti papírově silnějšímu soupeři. Vím, že uvidím maximální nasazení, jediný nevypuštěný souboj a boj o každý míček. Vím, že uvídím, jak kluci bojují za Spartu." Zároveň však Culka přidává ještě další postřehy: "Jsem rád, že ačkoliv jsme před sezónou přišli o Vrtišku se Strachotou a Kašpárkem, dokázali je nově příchozí mladí hráči nahradit a výsledky áčka jsou lepší než vloni. Je evidentní, že naší ofenzívu táhne Svatošova pětka a mě osobně trochu chybí příspěvek dalších dvou formací, které mohou hrát relativně v klidu, ale ne vždy to tak v zápase vypadá. Určitě očekávám víc od hráčů, kteří hrají ve Spartě ligu už nějakou tu sezónu, ale samozřejmě i od juniorů a dalších mladých hráčů, kteří pravidelně nastupují za áčko. Ve florbalu a obzvlášť v české extralize se ukazuje, že věk nebo odehrané zápasy za muže nejsou podmínkou k tomu, aby se dobrý hráč dokázal v extralize výrazně prosadit. Radost mi samozřejmě dělají i oba naši gólmani. Pokud jim vydrží forma z první poloviny sezóny, můžou nás dotáhnout opravdu daleko."

K extralize mužů patří nejen prezentace klubu na sportovním poli, ale také fanouškovská základna a doprovodné akce. Tam Culka vidí situaci takto: "Na co jsem ale opravdu pyšný, jsou návštěvy, které na Podvinný mlýn chodí a potvrzují, že Sparta má nejlepší návštěvnost z celé Prahy. Také celkový obraz našeho klubu je velmi pozitivní. Chtěl bych tímto všem fanouškům, kteří na domácí zápasy chodí, poděkovat. Věřím, že vás do haly táhnou stejné důvody, o kterých se zmiňuji výše. A pokud to na hřišti uvidíme i po zbytek sezóny, jistě se tam spolu budeme i nadále potkávat v hojném počtu", naráží Culka na fakt, že Sparta i přes jedno utkání hrané v exilu v čase od 20:45 na Děkance proti Otrokovicím drží nejvyšší průměrnou návštěvnost na utkání ze všech pražských extraligových týmů - 322 diváků. Pokud by se utkání s Otrokovicemi nehrálo mimo domácí Sparta Arénu, číslo průměrné návštěvnosti by se pohybovalo okolo 400 osob na zápas, což je parádní divácká návštěvnost! 

Jak je to s týmy juniorů a dorostenců či s mládeží, která je díky svému odlišnému pojetí trochu odstřihnuta od elitních kategorií, se Culka rozpovídal dále: "Druhou mou letošní radostí (i když někdy s infarktovým nádechem) jsou výsledky juniorů. Ačkoliv jsou někdy zápasy skutečně nervydrásající, výsledky juniorky ukazují, že nejsou v první čtyřce náhodou. To je po loňském trápení samozřejmě velmi pozitivní změna a já jsem jen v příjemném očekávání kam až můžou letos kluci dojít. Dorostenci budou nejspíš do poslední chvíle bojovat s Chodovem o umístění v první trojce a tím pádem o opětovnou účast na mistrovství republiky, kde v loňském roce skončili na čtvrtém místě. Já jsme optimista a jsem si jistý, že se dorostencům povede na celorepublikové mistrovství postoupit a celkové umístění ještě vylepšit. U mladších kategorií od starších žáků níže pro nás nejsou výsledky prioritní, nicméně i přesto se chci “pochlubit” účastí obou týmů starších žáků - jak z Barrandova, tak z Podvinného mlýna - v elitním koši své soutěže. Tak nějak si představuji správně fungující koncepci výchovy mladých hráčů. Nestavět do popředí výsledky elévků a mladších žáků, ale vyzdvihovat jejich hru a trpělivě hráče učit krok po kroku. Při dobré práci se výsledky dostaví samy", popisuje svůj pohled na fungování všech sparťanských kategorií Václav Culka. 


Že však jde o více, než pouze o výsledky, se snažil Václav Culka ml., který sám ještě do nedávná extraligový florbal hrával (299 zápasů v ZČ extraligy / 293 bodů za 158 branek a 135 asistencí) popsat následovně: "Těžko mohu jmenovitě vyzdvihnout všechny, kteří by si to zasloužili. Od hráčů A-týmu a jejich extraligových bitev až po nejmenší hráče přípravky a jejich trenéry se snažíme s lidmi z vedení jejich příběhy a sportovní růst vnímat a neustále rozvíjet. Jsem však velmi rád, že i přes obrovský kus práce, pot a dřinu, zůstala ve Spartě perfektní atmosféra, přátelství, pokora a další hodnoty, které jsou často víc, než samotný sportovní výkon".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří se na chodu klubu podílejí a dávají do něj kus svého života. Speciálně pak všem našim trenérům, kteří nejen, že odvádí skvělou práci na hřišti a na střídačce, ale jsou skutečnou duší florbalové Sparty. Bez nich bychom nemohli fungovat, stejně tak jako bez pomoci mnoha rodičů a přátel klubu, jejichž pomoci si nesmírně vážíme a děkujeme za ní."

Přeji vám všem krásný a úspěšný rok 2015!
- Václav Culka ml., generální manažer AC Sparta Praha florbal -