Téma: Práce uvnitř klubu!

Málokdo si umí představit, jaké činnosti vlastně sportovní klub zajišťuje. Většina lidí přijde ve Spartě nejčastěji do styku s trenéry příslušných kategorií, kdo dál ale pracuje pro klub. Představujeme Vám klubovou sekretářku Veroniku Jelínkovou.

Klubové zprávy | 30. listopad -1
Téma: Práce uvnitř klubu!

Jaká je vlastně náplň práce klubového sekretariátu? Jakou denní agendu obvykle zajišťuješ?

Je toho hodně, v  různá období sezóny je to trochu jiné. Hlavní náplň je asi komunikace. Uvnitř klubu i navenek. Uvnitř s trenéry, vedením a rodiči. Navenek Česká florbalová unie , jiné oddíly, haly…..

Pro představu jsem od září měla cca 2500 mailů k vyřízení. Za klub se účastním losovacích aktivů, různých jednání sekretářů oddílů. V posledních letech jsem připravovala letní kempy pro naše malé hráče. Dále řeším i zajištění hal na turnaje i na tréninky, registrace nováčků, přestupy či hostování, dresy, klubové soupravy a další věci. Byla jsem za Spartu ve štábu Superfinále 2013 nebo v pořadatelském týmu Akademického mistrovství světa 2012, kde jsem měla možnost vidět fungování IFF.

Podílíš se na chodu velké organizace, jakou florbalová Sparta je, s kým nejčastěji ohledně fungování klubu komunikuješ? Jak vlastně takové řízení klubu probíhá v praxi, co to všechno obnáší?

V této sezóně je to uvnitř klubu Jarda Berka, je trenér nejen mužů a starších žáků z Podviňáku, ale je taky manažerem mládeže, takže musí vědět o všem. Samozřejmě s Vaškem Culkou ml. , jako generálním manažerem. Je toho opravdu hodně, co spolu řešíme.

Důležitá je komunikace a spolupráce všech uvnitř klubu. Jsem ve Spartě už sedmou sezónu, klubem prošlo velké množství lidí –  trenérů, hráčů, jejich rodičů. Můžu říct, že sestava trenérů a vedení je nejlepší za tu celou dobu, co ve Spartě jsem. Zatím!

Působíš v roli pořadatele na většině významných klubových akcích, osobně se účastníš zápasů kategorie juniorů i mužů, avšak ani kategorie nejmenších ti nejsou cizí, jaký je tvůj pohled na jednotlivé kategorie v klubu?
Velkou část hráčů znám osobně, kromě úplně nových členů na Barrandově, ale to se zlepší. Ráda bych poznala všechny J Ráda se s našimi členy potkávám, i s rodiči. Příležitostí jsou nejen turnaje, zápasy mužů, ale i např. Sparťanský den.

Myslím, že malé děti by se měli florbalem hlavně bavit, výsledky u přípravky, elévů či žáků by neměly být moc důležité. To až na přelomu starších žáků a  dorostu, tam se to láme. Z každého turnaje, ze kterého se děti vrátí nadšené, mám velikou radost. Jelikož je v klubu i naše dcera Bára, která hraje 7. sezonu, turnajů jsem zažila opravdu hodně. V poslední době mi ale málo kdy vyjde, abych mohla být na tribuně. Pořádání mužů a juniorů se často kryje s jejími turnaji.

Nejvíce práce a času bezpochyby zaberou činnosti okolo A-týmu, co všechno je potřeba zařídit, aby vše fungovalo tak, jak má?

Zase se budu opakovat! Je toho hodně, ale velkou část řeší jiní - trenéři, Vašek Culka ml., Verča Holowková, naše markeťačka. Vše je o spolupráci a komunikaci, opět. Pro mě je pořádání zápasů mužů důležité, vždy se snažím, aby to bylo co nejlepší. S tím mi pomáhají naši hráči z řad žáků, dorostu a juniorů- pořadatelé. Stejně tak naši bývalí hráči za mikrofonem a kamerou, oba Michalové.

Jak vlastně prožíváš výsledky áčka, případně dalších kategorií? 

Takovou vzestupnou tendenci áčka jsem ještě nezažila. Mám velikou radost z pozice, kterou teď máme, dělené 4. místo. Přiznám se, že ze sloučení s Future jsem měla obavy, hlavně kvůli hráčům, ale vše si sedlo. Takže jsem ráda. Nejsem trenérka, ani hráčka, můj názor je tedy laický, ale vidím to pozitivně.

Ostatní kategorie – junioři A se teď trápí, snad se tým stmelí. Mým laickým pohledem je v týmu řada kvalitních hráčů, technicky zdatných… Jen mám pocit, že ten „stroj je takový rozladěný“.

Dorost A jsem neviděla hrát, ale teď jsou na 3. místě, takže super. Rezervní týmy - ty by měly hrát hlavně pro radost, stejně tak všechny žákovské kategorie včetně elévů a přípravky.