Sparťanské ohlédnutí za stříbrným MS ve Švýcarsku

Na uplynulém Mistrovství světa ve Švýcarsku mužská reprezentace získala stříbrné medaile. Cíl byl splněn - přivézt medaili, mnozí fanoušci si ale myslí, že tým byl blízko naprosté senzaci v podobě zisku zlatých medailí. Jak nyní celé mistrovství hodnotí hlavní aktéři našeho klubu? Na otázky budou odpovídat hráči Mikuláš Krbec a Martin Beneš. Svůj pohled přidají také členové realizačního týmu Marek Vojta a kondiční trenér Jan Hejný.

Muži A | 13. prosinec 2022
Sparťanské ohlédnutí za stříbrným MS ve Švýcarsku

Pánové, nyní už můžeme s jistotou říci, že všechny emoce z mistrovství světa opadly, jak nyní zpětně vidíte tuto "stříbrnou" akci? 

Marek Vojta:

,,I s odstupem jsem moc vděčný za proces, pracovní a rozvojové prostředí, jenž jsme spolu s hráči v týmu nastavili. Finále nebyla náhoda, byl to výsledek práce členů týmu v klubu i na repre akcích. V samotném finále jsme jako celý tým zaplatili nováčkovskou daň. S veškerým respektem to nazvu, že jsme všichni byli trochu naivní. Naopak soupeř byl velmi dobře připravený na finále a ten TOP výkon podali až v posledním utkání turnaje. My potřebujeme pracovat tak, ať si můžeme dovolit ten TOP výkon předvést příště také až v samotném závěru."

Martin Beneš:

,,Mistrovství hodnotím určitě pozitivně. Po 18 letech jsme se dokázali probojovat do finále, předváděli jsme hezký florbal a jako součást toho kolektivu jsem si celou akci hrozně užil. Vytvořili jsme za těch pár měsíců skvělou partu, na kterou budu dlouho vzpomínat."

Mikuláš Krbec: 

,,Celá akce byla velmi intenzivní ve všech směrech. Spousta zážitků i emocí. S odstupem si ještě více vážím, jak to celé proběhlo a s jakými lidmi jsem čas mohl strávit. Přeji to každému florbalistovi zažít, opravdu to stojí za to."

Jan Hejný:

,,Když se zpětně ohlédnu za průběhem MS a jaké byly cíle stanovené před MS, tak jsem zpětně poměrně spokojený s tím, jak se tým prezentoval, jak fungoval na hřišti i mimo něj a jakou nám MS přineslo zkušenost do dalších let a cyklů. Finálový zápas je pro mě taková kategorie sama pro sebe, která se vymyká z celého hodnocení MS, jelikož to bylo pro všechny něco úplně nového a potřebovali jsme si takovou zkušenost prožít. Osobně vnímám, že porážka ve finále nám ukázala směr, na čem je zapotřebí pracovat, pokorně tvrdě a smysluplně pracovat, abychom na dalším MS byli na takový zápas připraveni."

    Nyní jsme si připravili jednu specifickou otázku pro každého z účastníků. Máro, tebe jsme v průběhu jednotlivých zápasů neviděli na střídačce, jaká byla tvá úloha a kde jsi v době zápasů byl? ,,Při zápase jsem měl zodpovědnost za zpětnou vazbu na náš gameplan a individuální hru jednotlivců našeho týmu. Zároveň informace o hře soupeře, strategických a taktických změnách soupeře a všeobecně věci, jenž je těžší vidět ze střídačky. Mým úkolem bylo on-line sledovat statistiky během třetin a taky připravovat videa pro zpětnou vazbu na přestávku. To vše jsem sledoval z nadhledu z tribuny a komunikoval s Joonasem Naavou. Mezi zápasy jsem měl na starosti individuální zpětnou vazbu," říká ke své hlavní roli na MS trenér A týmu mužů Marek Vojta. 

    (Realizační tým mužské reprezentace, vpravo Jan Hejný a Marek Vojta)

    Mikuláši, ty jsi patřil také do výběru domácího MS v Praze, za tu dobu se kádr velmi obměnil, ty jsi ale zůstal jeho součástí. Myslíš si, že tento nově poskládaný tým je základním stavebním kamenem do dalších let? ,,Věřím, že to je naprostý klíč k našemu úspěchu. Tento tým se buduje už od Prahy a ušel spolu dlouhou cestu a vím, že to jádro je natolik silné, společně s realizačním týmem, že může sahat na tu nejvyšší laťku. Ještě nebyl správný čas, ale s tím jaké máme základy mezi sebou - respekt, důvěra, otevřenost - můžeme postavit za dva roky něco jedinečného," odpovídá útočník Mikuláš Krbec.

    (Mikuláš Krbec slaví branku proti Švýcarsku)

    Otázka na Martina Beneše se týká role v týmu - brankářské "dvojky" pro turnaj. Jak se s touto rolí brankář Sparty vypořádal? ,,Již před turnajem bylo jasné, že Bauí je jednička a odchytá většinu turnaje. To, že jsem chytal pouze Německo mě trošku mrzí, myslím si, že do čtvrtfinále jsem nominovaný být mohl a Bauí by měl třeba více sil do zbytku turnaje. To, že půjdu v semifinále na nájezd se rozhodlo těsně před ním po debatě mezi mnou, Bauím a Óňou a musím říct, že jsem si to moc užil," říká upřímně opora Sparty. 

    (Martin Beneš a Lukáš Bauer při mediálních povinnostech)

    Poslední z otázek se týká kondičního trenéra Jana Hejného, který má na starost také kondici našeho A týmu. Přes svůj poměrně mladý věk jsi se díky svým kvalitám a odbornosti v oblasti kondiční přípravy dostal až k mužské reprezentaci, kde stejně jako ve Spartě, odvádíš velmi dobrou práci. Jak moc těžké je pro tebe pracovat se staršími hráči, kteří se ve sportu pohybují mnohdy déle než ty sám. ,,Abych řekl pravdu, je pro mě jednodušší komunikace se staršími hráči než s výrazně mladšími. Obzvlášť na reprezentační úrovni jsou hráči velké osobnosti, mají už něco za sebou a něco odtrénováno, tudíž spíše ladíme detaily a principy, aby obě strany byly spokojené s fyzickou připraveností. Když to obrátím, pro mě osobně to má i benefit získání cenných zkušeností ze zpětné vazby, jak moje práce vypadá z pohledu staršího a zkušeného hráče, který za ta léta už má srovnání, jak to kdo dělá," říká upřímně kondiční trenér mužského A týmu.

    (Kondiční trenér Jan Hejný na soustředění reprezentace)

    Všem účastníkům ještě jednou děkujeme za skvělou reprezentaci a budeme se těšit na další akce, kde budeme moci zástupce klubu bedlivě sledovat. 

    Dále čtěte