Rekordman ligy Jiří Curney bude oblékat rudý dres!

Držitel tří mistrovských titulů a několika ligových rekordů Jiří Curney bude od nové sezóny oblékat rudý dres a stává se tak první posilou ACEMA Sparta Praha. Zkušený dvaatřicetiletý rodák z Třince, který se v uplynulé sezoně stal nejproduktivnějším hráčem mistrovské Mladé Boleslavi, po devíti letech mění své působiště. ,,V Boleslavi jsem byl dlouho, cítil jsem, že potřebuji nový impuls a změnu. Nabídek jsem měl více, ale od začátku jsem cítil, že Sparta je ten ideální klub, do kterého bych měl udělat změnu. Jsem rád, že budu hrát za Spartu," říká nová posila Sparty Jiří Curney.

Muži A | 26. duben 2022
Rekordman ligy Jiří Curney bude oblékat rudý dres!

V úvodu jsi zmínil, že jsi od samého začátku cítil, že Sparta je klub, do kterého bys měl udělat změnu. Můžeš nám říci, co byly ty hlavní důvody, které vedly k tvému rozhodnutí přestoupit do Sparty? ,,Samozřejmě vnímám, že Sparta se jako klub neustále posouvá. V Superlize patří do špičky ligy a je pravidelným účastníkem semifinále. V letošním playoff byla postupu do Superfinále opět o kousek blíže. Z týmu cítím hladovost, hráči tu chtějí pracovat, chtějí se posouvat, dělají pro to všechno, to mě láká. Nadstandardní práce klubu je vidět i u mládežnických kategorií, což dokazují výsledky, prostředí pro rozvoj hráčů je tu dobře nastavené," říká v úvodu rozhovoru nová posila Sparty Jiří Curney.

Jak ty osobně vidíš Marka Vojtu, který ve Spartě působí tři roky a nyní A tým přebírá jako hlavní trenér. Byl toto jeden z hlavních důvodů k přestupu, že i hráč tvého věku, kvalit a zkušeností chce hrát v týmu vedeném Markem Vojtou? ,,Jednoznačně, Máru jsem vnímal ještě v době, kdy netrénoval ve Spartě. Slyšel jsem na něho jen dobré věci, které se vždy potvrzovaly. Na vzájemnou spolupráci se těším, protože Marek Vojta je jeden z mála trenérů v lize s obrovským know-how. Věřím, že i mně pomůže k individuálnímu zlepšení a posunu," těší se Jiří Curney na spolupráci s hlavním trenérem Markem Vojtou. 

S jakými ambicemi přicházíš do Sparty, chceš dosáhnout například 1000 kanadských bodů? Aktuálně jich máš na kontě 980, pokud počítáme základní část a playoff nejvyšší soutěže. ,,Ta tisícovka kanadských bodů mi tam svítí už delší dobu a pár lidí mi to už říkalo. Samozřejmě by to bylo pěkné, neříkám, že jsem nad tím někdy nepřemýšlel. Každopádně nyní jsou pro mě důležité týmové úspěchy. Spartu vnímám jako dobrý tým, který touží po Superfinále a já ho chci hrát také. Pevně věřím, že se nám to povede. Cesta je to těžká, Superfinále chce hrát hodně týmů, ale mohou ho hrát jen dva. Ve Spartě jsou na to ale všichni nastaveni a půjdeme za tím," říká o svých ambicích Karas, jak se Jiřímu Curneymu přezdívá. Samozřejmě přicházíš do role nejzkušenějšího hráče, Sparta do týmu zapojuje i mladší hráče. Vnímáš to tedy tak, že mladším hráčům máš co předat? ,,Samozřejmě jsem na hřišti už něco zažil, vnímám to tak, že určité zkušenosti mám. Na druhou stranu, každý hráč musí své zkušenosti získat na hřišti. Já tady mohu říci cokoli, ale když to mladý hráč nezažije na hřišti, těžko to zjistí nějakým pokecem v šatně. Určitě ale budu chtít mladším hráčům pomoci, a to nejen tím, co budu říkat, ale hlavně přístupem a nastavením," popisuje svou roli v týmu Karas.

Devět let v jednom klubu je dlouhá doba. Tvůj přestup bude ve florbalovém prostředí hodně rezonovat. Jaké byly reakce tvé rodiny, máš ženu a dceru, co ti k přestupu do Sparty řekli? ,,Samozřejmě jsem to s rodinou a blízkými probíral, změnu vnímají pozitivně, protože všichni tak trošku cítili, že potřebuji nový impuls. Rozhodně to nebylo vnímáno negativně, což je pro mě důležité. Z téhle stránky to bylo vše v pohodě," říká o názoru rodiny na přestup Curney.

Jak určitě sám víš, Sparta se snaží dlouhodobě propojovat mládež a hráče A týmu. Vidět to můžeme například na klubových akcích jako jsou soustředění nebo Skills Campy. Mohou se na tebe mladí Sparťané těšit na některé z těchto akcí? Například střelu bekhendem bys mohl vyučovat. ,,Určitě ano, rád se zapojím a určitě se s mladými Sparťany na některé z akcí potkáme," usmívá se Jiří Curney a na závěr posílá vzkaz fanouškům. ,,Vnímám, že Sparta má skvělou fanouškovskou základnu, fanoušci Sparty jezdí podporovat tým i na venkovní zápasy, což je ve florbalovém prostředí opravdová výjimka. Určitě fanděte dál a pevně věřím, že dalších úspěchů dosáhneme spolu." 

Slovo generálního manažera Václava Culky ml.: 

,,Jirka Curney přichází do Sparty s jednoznačnými cíli. Očekáváme od něj, že nám pomůže postoupit do Superfinále. Nejen svými body, ale i svojí zkušeností. On ty těžké zápasy hrál, ví co je potřeba udělat, abychom tam postoupili a on to dokáže předat dál. Má obrovskou chuť uspět a my víme, že dokáže strhnout celou kabinu k velkému úsilí, bez kterého se úspěchu dosáhnout nedá. Od Karase očekáváme, že náš klub posune stejně, jako ho posunul Milan Garčar, když k nám přišel. Nejen svou hrou, ale svým zapálením, zkušenostmi a pomocí hráčům okolo sebe. Těším se, že do skvělého týmu, který v příští sezóně nastoupí, přidáme to správné koření a že bude pro fanoušky radost chodit na zápasy do UNYP ARENY."

Kariéra Jiřího Curneyho 

Kariéra Jiřího Curneyho započala v SK FBC Třinec, odkud v roce 2009 přestoupil do FBC Ostrava, kde odehrál celkem tři sezóny. Po tříletém působení v FBC Ostrava si Curney vyzkoušel roční hostování na pražském Chodově, z Jižního Města se přesunul do Mladé Boleslavi. V Bolce strávil dlouhých devět sezón a získal zde celkem tři mistrovské tituly. Za svou kariéru šestnácti sezón v nejvyšší soutěži si Karas připsal několik rekordů. Ten nejúctihodnější je bezesporu zisk rekordních 785 kanadských bodů v základní části. Jirka kraluje také bodování playoff, kde drží rekord s počtem 195 kanadských bodů. Rekordní sezónu Jiří Curney zažil také v superligovém ročníku 2018/2019, kdy se stal králem základní části se ziskem celkem 87 kanadských bodů. 

Pevně věříme, že se Jirkovi bude dařit také ve sparťanském dresu a nemůžeme se dočkat až poprvé vyběhne na palubovku domácí UNYP ARENY.

Jirko, vítej na Spartě! 

Dále čtěte