A tým přebírá Marek Vojta s novým realizačním týmem

Mužský A tým vstupuje do přípravy na sezonu 2022/2023 s novým hlavním trenérem, kterým se stává Marek Vojta. Realizační tým doplní Milan Garčar a Ladislav Hrma. Dosavadní hlavní trenér Ondřej Kašpárek u A týmu končí po pěti sezónách, ve kterých vždy došel do semifinále nevyšší soutěže.

Muži A | 21. duben 2022
A tým přebírá Marek Vojta s novým realizačním týmem

Marek Vojta přebíhá roli hlavního trenéra s působivou porcí trenérských zkušeností. Má ve své sbírce dvě zlata z juniorských mistrovství světa, nyní působí u mužského národního týmu, spolupracoval na rozvoji s mnoha juniorskými či seniorskými reprezentanty ve Spartě i v Ústí nad Labem, kde si zároveň odbyl premiéru jako hlavní trenér v Superlize. Zároveň jako šéftrenér ve Spartě působí u elitních týmů, které letos zdobí zajímavé výsledky – junioři 4. týmem v ČR, dorostenci se před týdnem stali mistry a podobné ambice má i tým starších žáků. „Jsem vděčný za důvěru od organizace Sparty. Budu navazovat na úspěšné období Ondry Kašpárka a Jardy Berky. Jarda nejprve do týmu dostal základní herní principy, pracovitost a zodpovědnost. Kašpi poté měl za úkol dynamiku týmu i hry vybalancovat a hráčům trochu uvolnit ruce. Oba svůj úkol splnili, nyní je řada na mně," říká nový trenér mužského A týmu Marek Vojta. 

„Mým cílem je vytvořit takové prostředí, které hráčům a členům realizačního týmu pomůže držet nároky mezinárodního florbalu, vysoký standard fungování i kvalitu provedení po celou dobu soutěže. Jsem přesvědčený, že pouze každodenní tvrdá a promyšlená práce nás dovede k tomu, abychom se kvalifikovali do velkých zápasů v ČR i těch mezinárodních, udrželi si v nich naší herní identitu a dokázali je tím vyhrávat," dodává nový kouč.  

Po svém boku bude mít Marek Vojta asistenta Milana Garčara, který tým velmi dobře zná a také zkušeného Ladislava Hrmu, který do organizace přichází z Panthers Praha. „Uvědomuji si, že potřebujeme mít nejlepší realizační tým v Česku. To jsou důvody, proč jsem si vybral Milana Garčara a Ladislava Hrmu. Milan Garčar je mezinárodní ikona se zkušenostmi ze čtyř nejlepších lig světa. Zároveň na to nechce spoléhat, má velký elán do práce, spoustu zajímavých nápadů pro zlepšení týmu a já věřím, že si podobné renomé vybuduje i v trenérské roli. Jeho zodpovědnost ve hře bude za obranu. Láďa Hrma je velmi kvalitní trenér, má skvělé čtení hry a dokázal z úrovně národní ligy hráče rozvíjet až do Superligy nebo juniorské reprezentace."

A co na svou roli říká Milan Garčar? „Vnímám ji jako skvělou příležitost. Spojit síly a znovu posunout hranice elitního týmu Sparty. A to jak v herním projevu, tak ve výsledcích. Bude to něco nového a přiznávám, že cítím i trochu zdravé nervozity. Mým cílem a úkolem bude vyladit veškeré detaily naší obranné hry, říká ke své nové roli Milan Garčar. 

Ladislav Hrma ho doplňuje: „V mé kompetenci bude hlavně útok a organizační věci kolem celého týmu. Samozřejmě budeme vše řešit společně. Z mého pohledu jsme skvěle složený realizační tým, který nemá slabinu a takový bude i celý tým. Na spolupráci v trenérském týmu se hodně těším, protože Mára i Gary jsou obrovské persony," těší se na novou roli. 

(Ladislav Hrma, asistent hlavního trenéra A týmu Sparty)

Ondřej Kašpárek tým vedl celých pět sezón a přicházel s jasným cílem, který se podařilo naplnit. Za pět let vybudoval tým, který se probojoval mezi 4 nejlepší týmy v republice a stal se pravidelným účastníkem semifinále. V letošní sezoně se také poprvé v historii probojoval do finále Českého florbalu. „Když jsem přicházel do Sparty, vůbec jsem nedoufal, že bych v takovém klubu mohl vydržet pět let. Těch pět let bylo nejkrásnějších pět let ve florbale, které jsem zažil, a i když nyní převládá smutek, protože opouštím svou rodinu. Byla to nádherná jízda se suprovými lidmi. Nikdy bych to neměnil, bylo to něco úžasného a Spartě děkuji za všechno," říká po pěti letech v pozici hlavního trenéra Ondřej Kašpárek.

Slovo generálního ředitele Václava Culky ml.:

Změny v realizačním týmu jsou vždy citlivá věc a já jsem rád, že si můžeme dovolit ten luxus, že k nim nemusíme sahat pod tlakem výsledků, ale dělat je s rozmyslem a cíleně. Když jsme před pěti lety oslovili Ondru Kašpárka a vytáhli ho z play-down 1. ligy rovnou do Superligy, málo kdo to považoval za dobrý nápad. My jsme ale věděli, jakého trenéra potřebujeme a co má do týmu přinést. To se povedlo bezezbytku a Ondra byl ve své práci jednoznačně úspěšný. Jeho výsledky mluví za všechno a já bych mu chtěl za jeho působení vyjádřit velký respekt a velké poděkování. Svou prací ve Spartě zanechal nesmazatelnou stopu. Nicméně nyní jsme v podobné situaci jako když tým Ondřej přebíral. Cítíme, že se potřebujeme posunout dál a udělat další krok směrem k největšímu úspěchu. Proto padlo toto rozhodnutí, které vnímáme jako nutné a pro tým prospěšné, jakkoli máme za sebou jednu z nejúspěšnějších sezón v historii klubu. Jsem si jistý, že nový realizační tým pod vedením Marka Vojty, doplněný o florbalovou legendu Milana Garčara a erudovaného Ladislava Hrmu je tím správným krokem, který nám přinese úspěch, po kterém toužíme," dodává ke změnám generální manažer Václav Culka.

Dále čtěte