Rychlík Lukáš Ujhelyi míří do Alligator Malans!

Rychlonohý útočník, který v nejvyšší mužské soutěži nasázel celkem 141 branek, bude střílet branky pod Alpami v dresu Malanských Aligátorů. Jeho spoluhráčem bude například český reprezentant Lukáš Veltšmíd či švýcarští reprezentanti v čele s Kevinem Berrym či Timem Braillardem. ,,Sparta mě florbalově vychovala a herně jsem tu vyrostl pro velký florbal. Spartu beru jako svůj mateřský klub a nejvíce vděčím lidem, které jsem tu poznal. Vybudoval jsem si zde přátelství na celý život," začíná rozhovor útočník Lukáš Ujhelyi, kterého Sparta uvolnila do zahraničního angažmá v průběhu platné smlouvy.

Muži A | 11. duben 2022
Rychlík Lukáš Ujhelyi míří do Alligator Malans!

Lukáši, ve Spartě jsi působil celých sedm sezón, jak bys nyní své působení popsal? Svou roli jsi si ve Spartě musel tvrdě vybojovat, jsi dobrým příkladem pro mladé hráče. Vnímáš to tak? ,,V průběhu celých sedmi sezón jsem si prošel pozicí náhradníka, hrál jsem střídavě také v Karlových Varech národní a první ligu. Vždy jsem poctivě trénoval a věřil, že se šance chytím. Měl jsem dostatečnou motivaci a byl jsem trpělivý. Nyní mohu upřímně říci, že se mi to podařilo a postupem času jsem si vybudoval stabilní roli jednoho z herních lídrů týmu. Stále si zakládám na pracovitosti a zodpovědném přístupu, proto mě těší když mě mladší hráči vnímají jako příklad," popisuje svůj vývoj ve Spartě Ujhelyi. Když by jsi měl říci, co ti působení ve Spartě přineslo, co by to přesně bylo? ,,Sparta mě florbalově vychovala a herně jsem tu za ty roky vyrostl pro velký florbal. Strávil jsem tu nejvíce sezón v mé dosavadní kariéře. Přes to, že nejsem odchovancem od nejnižších věkových kategorií, vnímám Spartu jako svůj mateřský klub. Nejvíce vděčím lidem, které jsem tu poznal. Vybudoval jsem si zde přátelství na celý život, a to je pro mě nejdůležitější životní přínos," chválí si prostředí florbalového rozvoje a mezilidské vztahy ve Spartě Lukáš Ujhelyi. 

Sedm sezón je dlouhá doba, ve Spartě jsi zažil také chvíle, kdy jsme bojovali o udržení, konkrétně v sezoně 2016/2017. Naopak v nadcházejících sezónách jsi se s týmem probojoval vždy až do semifinále playoff. Na jakou sezónu budeš nejvíce vzpomínat? ,,Asi to bude právě letošní sezóna, na kterou budu vzpomínat nejraději. Možná je to tím, že ji mám čerstvě v paměti, ale můj názor je, že herním projevem to byl nejlepší sparťanský tým za těch sedm let. Hořko-sladce mi samozřejmě utkví v paměti medailová a bodově nejvydařenější sezóna 2018/2019, kdy jsme jen o skóre zůstali za prvním místem po základní části," vypráví o nejlepších sezónách v rudém dresu Ujhelyi. 

(Fotografie z předávání bronzových medailí za třetí místo v Tipsport Superlize 2018/2019 na radnici Prahy 9)

Tým Sparty se s každým rokem posouvá a v letošní sezoně se Sparta stala naprosto rovnocenným semifinálovým soupeřem pro Mladou Boleslav. Jak ty osobně vnímáš například zapojení Marka Vojty ve Spartě? Mára je známý pro svou práci individuálního rozvoje hráčů. ,,Mára je člověk kompletně oddaný florbalu. Má obrovský florbalový přehled nejen z českého prostředí, ale také ze zahraničních lig. Chce hrát rychlý a moderní florbal a zapojením těchto prvků do tréninkového procesu jsme se zlepšili jako jednotlivci a tým. Jak už jsem říkal, poslední sezónu jsme předváděli nejlepší herní projev za celých 7 let, které jsem působil ve Spartě. Mára na tomto úspěchu nese značnou část zásluh," pochvaluje si rozvojové prostředí Sparty Ujfi. Co konkrétně ti ve Spartě pomohlo stát se hráčem, o kterém prý i Petri Kettunen prohlásil, že pokud bys byl Čech, tak bys hrál za český národní tým? ,,Těžko říci, co konkrétně, asi mě vnímá jako hráče zapadajícího do jeho herní koncepce. Jsem běhavý typ, který se snaží být na hřišti neustále v pohybu. Petriho zdravím a děkuji mu za tyto slova," usmívá se Lukáš Ujhelyi.

Stejně jako před sedmi lety, i nyní míříš opět do zahraničí, tentokrát bude tvou destinací Švýcarsko, co tě k tomu vedlo, byl to vždy tvůj sen? ,,S myšlenkou vyzkoušet si i jinou zahraniční ligu jsem si pohrával už dlouho. I přes to, že to znamená vystoupit z komfortní zóny a jít do neznámého prostředí, nerad bych si jednou vyčítal, že jsem tuto příležitost nevyužil. Je to hlavně obrovská možnost opět se posunout ve florbale, ale také v životě,"  říká o nové švýcarské výzvě Ujfi. Nyní bude všechny zajímat, proč právě Alligator Malans? ,,Klub se od minulé sezóny rozhlížel po pozici levého křídla a zaujal jsem jich natolik, že mě kontaktovali s nabídkou. Myslím, že jejich herní styl mi bude vyhovovat, mají kalitní kádr složený od zkušených reprezentatnů až po mladé hráče a v klubu panuje rodinná atmosféra s týmovým duchem na prvním místě. Po velmi efektivní a rychlé komunikaci došlo ke vzájemné dohodě," popisuje zrod nabídky Ujhelyi. 

Řekl jsi, že komunikace byla rychlá a efektivní, jakou roli tedy v týmu budeš mít? Budeš florbalovou kariéru kloubit také s prací? ,,Mojí hlavní úlohou bude posilnit útočnou efektivitu a věřím, že se stanu hodnotnou součástí týmu. Florbal samozřejmě budu kloubit s prací," říká stručně nová posila Malans a pokračuje. ,,Nad otázkou, jak dlouho bych chtěl ve Švýcarsku hrát zatím neuvažuji. Nejdříve se chci soustředit na adaptaci v novém prostředí a kolektivu. V ideálním scénaři se ve Švýcarsku vidím co nejdéle. V případě návratu zpět do Čech bude Sparta mojí první volbou, takto jsme s vedením domluveni."

,,Na závěr bych rád poděkoval nejen svým spoluhráčům, po boku kterých jsem si mohl za celých sedm sezón zahrát, ale také všem lidem zodpovědným za chod klubu, trenérům a celému realizačnímu týmu či už v minulosti nebo v letošní sezóně. Také bych chtěl touto cestou poděkovat fanouškům, kteří nás vždy podporovali a vytvářeli nám skvělou atmosféru. Přeji Spartě ať jsou budoucí sezóny úspěšné a věřím, že jsem Sparťanský dres nesvlékl naposledy," uzavírá rozhovor Lukáš Ujhelyi.

Slovo sportovního ředitele Jaroslava Berky:

,,Lukáše jsem do Sparty přiváděl před 7 lety jako velmi šikovné křídlo. Viděl jsem v něm velký potenciál a jsem moc rád, že svou pílí a přístupem jej neustále naplňuje. Od začátku Lukáš vždy věděl, že pokud přijde zajímavá zahraniční nabídka, bránit mu nebudeme a podpoříme jeho rozvoj i tímto krokem. Je fantastické se ohlédnout zpět a vidět, jak Ujfiho výkony v dresu Sparty s každou sezónou rostly. Jsem hrdý na to, že k nám do Sparty přišel mladý klučina z Trebišova a odchází osobnost, sportovec a top střelec Superligy s potenciálem být i jedním z nejlepších střelců v zahraniční soutěži."

Lukáš Ujhelyi v číslech nejvyšší české soutěže:

  • 2015/2016: Tipsport Superliga: 9 branek, 5 asistencí, celkem 14 KB
  • 2016/2017: Tipsport Superliga: 14 branek, 3 asistence, celkem 17 KB
  • 2017/2018: Tipsport Superliga: 16 branek, 14 asistencí, celkem 30 KB
  • 2018/2019: Tipsport Superliga: 24 branek, 17 asistencí, celkem 41 KB
  • 2019/2020: Livesport Superliga: 16 branek, 19 asistencí, celkem 35 KB
  • 2020/2021: Livesport Superliga: 31 branek, 21 asistencí, celkem 52 KB
  • 2021/2022: Livesport Superliga: 31 branek, 21 asistencí, celkem 52 KB

Ujfi, děkujeme za tvé působení ve Spartě, přejeme ti hodně štěstí a vydařený start v Malans. Pevně však věříme, že jsme tě v rudém dresu neviděli naposledy. 

    Dále čtěte