Sportovní ředitel Jaroslav Berka přijímá novou výzvu a bude vést národní tým mužů

Po bronzovém mistrovství světa v Helsinkách oznámil hlavní trenér Petri Kettunen konec své trenérské kariéry. Pár dní na to vedení Českého florbalu zvolilo do čela mužské reprezentace sportovního ředitele Sparty Jaroslava Berku, který bude zároveň zastávat i pozici sportovního manažera reprezentace. Berka bude ve Spartě působit do konce této sezony, kdy bude postupně předávat agendu svému nástupci, o kterém vedení klubu v současné chvíli jedná.

Klubové zprávy | 15. prosinec 2021
Sportovní ředitel Jaroslav Berka přijímá novou výzvu a bude vést národní tým mužů

Jaroslav Berka přišel do Sparty v sezoně 2007/2008 z Havířova a začal zde psát „novou“ historii klubu, kde nejdříve působil jako hráč, a poté se začal věnovat také práci s mládeží. Postupně se vypracoval v trenéra dorostenců, juniorů a následně také mužů, které vedl celé čtyři sezony v nejvyšší české soutěži. 

Díky své pracovitosti získal pozici sportovního ředitele a naplno se tak věnoval managementu klubu. Berka se stal budovatelem a hybatelem jednotlivých oblastí v klubu. Jeho manažerské a trenérské dovednosti zaznamenalo také vedení Českého florbalu, které mu v roce 2015 nabídlo pozici asistenta hlavního trenéra u juniorské reprezentace, v této pozici získal Berka dvě medaile, bronzovou ve Växjö a zlatou v roce 2018 v Halifaxu. Na Mistrovství světa v Brně vedl Berka juniorský tým už jako hlavní trenér, který dovedl tým k obhajobě mistrů světa. Nově bude Jarda čelit výzvě v podobě hlavního trenéra mužské reprezentace a zároveň sportovního manažera reprezentace. „Vést národní tým vnímám jako obrovský závazek a cítím motivaci vybudovat úspěšný tým s těmi nejvyššími ambicemi, které ovšem musí být podloženy reálnými schopnostmi a pracovitostí všech v týmu i okolo něj. Jsem hrdý na možnost být reprezentačním trenérem, je to velká pocta a zároveň zodpovědnost,“  říká ke své nové pozici Jaroslav Berka. 

S odchodem Jaroslava Berky z pozice sportovního ředitele nastává pro klub velká změna. ,,Ačkoliv se nejedná o jednoduchý krok, jsem přesvědčen o tom, že za ty roky se vybudoval natolik silný klub řízen kvalitními lidmi, kteří na současnou práci navážou, a naopak klub budou nadále rozvíjet,“ je si jistý Berka. O novém nástupci na pozici sportovního ředitele Sparty klub soustavně jedná. 

,,Když jsme s Jardou dospěli do okamžiku rozhodnutí o tom, že akceptuje výzvu v podobě trénování mužské reprezentace, oba jsme si zároveň uvědomili, že bude nesmírně těžké najít adekvátní náhradu. Náhradu za člověka, který svou pracovitostí udělal ze Sparty klub, kterým dnes je. Na druhou stranu, oba víme, že pokud má být organizace silná, nesmí být přímo závislá pouze na jedné osobě. Víme, že to bude výzva, ale přijímáme ji a všem ve Spartě můžeme slíbit, že ji vyřešíme tak, abychom neohrozili to, co tady za ty roky pod vedením Jardy Berky vzniklo," vzkazuje všem členům klubu generální manažer Václav Culka ml. a dodává. ,,Výhodou také je, že nyní máme šest měsíců na to, aby Jarda práci kvalitně předal a vše proběhlo naprosto hladce. Takže se ještě zdaleka neloučíme," uzavírá Culka.  

Jardova raketová sportovní a manažerská kariéra není překvapivá. Znám ho mnoho let a vím, že jde za svými představami systematicky, a hlavně tvrdou prací. Jsem přesvědčen, že toto není poslední Jardův počin v rozvoji českého florbalu. Jako klub budeme pokračovat v nastavené strategii. Jardovi přeji hodně úspěchů a nám všem pohodové svátky," uzavírá prezident klubu Jiří Krejča. 

Dále čtěte