Martin Dolejš: První rok reprezentačního cyklu jsem se do nominace nedostal, o to více jsem makal

Druhý rozhovor ze série o mistrovství světa juniorů je tady! Dnes nás čeká rozhovor s nenápadným obráncem Martinem Dolejšem, který popisuje své pocity ze svého premiérového a zároveň vítězného šampionátu v Brně, který se odehrál 25.-29. srpna 2021. Martin si na turnaji nepřipsal ani jeden kanadský bod, moc dobře ale ví, že upozadění svého ega ve prospěch týmu byl důležitý krok k úspěchu.

Muži A | 4. říjen 2021
Martin Dolejš: První rok reprezentačního cyklu jsem se do nominace nedostal, o to více jsem makal

Martine, chceme ti pogratulovat k tvé účasti na šampionátu, jak zpětně mistrovství světa vnímáš? ,,Šampionát vnímám jako doposud největší týmový úspěch, který jsem kdy zažil. Vytvořili jsme skvělý tým, který měl jasný cíl a došel si pro něj," říká na úvod Martin Dolejš. Určitě jsi čerpal velkou dávku zkušeností a to nejen v době samotného turnaje, ale také v průběhu celého reprezentačního cyklu, který trval dva roky. ,,Určitě ano, náš výkon byl postavený na týmovosti. Největší zkušeností bylo například to, kdy jsme si všichni uvědomili, že silný tým je nadevše a dokáže porážet i ty nejlepší individuality. Dále určitě fakt, že upozadění vlastního ega ve prospěch týmu byl důležitý krok k úspěchu," vyzdvihuje největší zkušenosti z reprezentace mladý obránce. 

Co se ti vybaví, když si vzpomeneš na závěrečné vteřiny finálového utkání proti Finsku, kdy český tým držel náskok jedné branky? ,,Rozhodně se jednalo o ten nejsilnější zážitek celého mistrovství. Odpočítávání posledních pár vteřin turnaje a následná euforie byl nepopsatelný pocit," popisuje s rozzáženýma očima Dolejš. Sám jsi nepatřil mezi nejvýraznější hráče, plnil jsi hlavně defenzivní úkoly je to tak? ,,Ano, soustředil jsem se na to, abych co nejvíce pomohl celému týmu. Zaměřoval jsem se na to, abych stoprocentně plnil svoji roli. Myslím, že se to dařilo každému z nás a proto jsme byli úspěšní," říká klíčový faktor zlatého mistrovství Dolejš.

Matěj Čermák ve svém rozhovoru zmiňoval, že dvouletý cyklus je dlouhá doba a že hráči, kteří se do výběru nedostanou hned na úvod, nemusí zoufat a musí pouze makat dál a setrvat ve své tvrdé práci. Ty jsi toho zářný příklad, na samém počátku dvouletého cyklu juniorské reprezentace jsi se v nominaci neobjevoval. ,,Je to tak, první rok reperzentačního cyklu jsem v týmu nebyl a tak jsem dělal všechno pro to, abych mohl být v každém dalším výběru a účastnit se reprezentačních soustředění a kempů. Ve druhém roce jsem se v nominaci objevil a snažil jsem se budovat si v týmu svou pozici a tvrdě makat," popisuje úvod v reprezentačním výběru Martin Dolejš. Pojďme se ještě podívat na tvůj kariérní posun, jsi odchovancem Milevska, v sezoně 2019/2020 jsi začal hostovat na Spartě, kam jsi postupem následujících let přestoupil. ,,Ano, přesně tak. Věděl jsem, že jestli chci být součástí reprezentace a věnovat se florbalu na nejvyšší úrovni, musím na sobě tvrdě pracovat. Rozhodl jsem se tedy přestoupit do Sparty. Trenéři na Spartě a podpora mé rodiny mi s tím hodně pomohla, bez nich bych se florbalu na takové úrovni věnovat nemohl, za to jim moc děkuji," uzavírá rozhovor zlatý reprezentant Martin Dolejš

Dále čtěte