Matěj Čermák: V průběhu turnaje jsem si na hotelu říkal, jaké by to bylo rozhodnout MS

Po opadnutí těch nejsilnějších emocí vám přinášíme sérii rozhovorů, která vám přiblíží účast Sparťanů na domácím MS juniorů v Brně, které se odehrálo 25.-29. srpna 2021. Náš klub zde měl zastoupení hned pěti tváří, které se podílely na historickém úspěchu v podobě triumfu v konkurenci těch nejlepších zemí světa. První rozhovor začínáme s hráčem šampionátu Matějem Čermákem, který přesně 99 vteřin před koncem finálového zápasu vstřelil zlatý gól.

Muži A | 23. září 2021
Matěj Čermák: V průběhu turnaje jsem si na hotelu říkal, jaké by to bylo rozhodnout MS

Matěji, jak nyní s odstupem času vnímáš obrovský týmový úspěch a reprezentaci České republiky na světovém šampionátu? ,,Stále je to ten nejkrásnější florbalový pocit, který jsem kdy zažil. Díky účasti na šampionátu jsem si uvědomil, proč florbal hraju, přál bych každému sportovci, aby si tento pocit mohl zažít," říká na úvod útočník Sparty a střelec zlatého gólu Matěj Čermák. I přes to, že již tradičně nastupuješ v sestavě A týmu Sparty a máš za sebou několik zápasů playoff mužské Superligy, právě MS pro tebe bylo největším florbalovým zážitkem. Co si z domácího šampionátu odvážíš? ,,Rozhodně si odvážím obrovskou motivaci do další práce, chtíč zažít takovou událost minimálně ještě jednou a díky skvělému týmu také velkou spoustu krásných vzpomínek."


Kdyby jsi nevstřelil poslední a zároveň vítězný gól finále, na otázku nejsilnějšího zážitku z MS by jsi asi hledal odpověď déle, že? ,,Určitě, vstřelit ten poslední gól je bezesporu můj nejsilnější moment celého šampionátu. O to více ve mně tento pocit zůstane, když mi na finální gól perfektně přihrál můj velký kamarád Petr Majer, se kterým jsme většinu času byli spolu na pokoji a říkali jsme si, jaké by to bylo rozhodnout MS. Každopádně jsem si užíval každou vteřinu šampionátu a samotného finále," usmívá se Matěj Čermák. 

Jak moc bylo těžké udržet koncentraci po celou dobu turnaje? Jednalo se o domácí MS, to znamená hodně fanoušků, určitý tlak na sociálních sítích, jak jsi se s tím dokázal poprat a na co jsi se nejvíce soustředil? ,,Na turnaji se mi vůbec nedařilo střelecky, soustředil jsem se na to, abych co nejvíce pomohl své lajně ve všem, co bylo v daném zápase potřeba. Na neúspěšnou střeleckou formu jsem se snažil nemyslet, aby to neovlivnilo můj výkon v jiný oblastech hry," přiznává Matěj Čermák, že do turnaje vstupoval s většími střeleckými ambicemi.

Mladší hráče, kteří tě sledují a potkávají tě na nejrůznějších klubových akcích - Skills Campy, klubová soustředění, turnaje, by určitě zajímalo, jak probíhala dvouletá příprava, která úspěšně vygradovala tvou účastí v reprezentaci. ,,Celá příprava trvala opravdu dlouho. Nicméně jako nejintenzivnější část vnímám prázdiny, kdy jem s našim kondičním trenérem Honzou Hejným piloval primárně sílu a kondici obecně, abych byl po fyzické stránce co nejlépe připravený," říká o nejtěžší části fyzické přípravy útočník s číslem 81. Co by jsi tedy poradil nastupující generaci, které se už nyní promítají myšlenky na reprezentační dres? ,,Když pominu ty dva roky, kdy graduje největší konkurence mezi jednotlivými hráči a kdy je opravdu potřeba tvrdě pracovat, určitě je také potřeba vždy makat více než ostatní a to nad rámec klubových tréninků," sděluje na závěr své zkušenosti Matěj Čermák

Dále čtěte