Medailová umístění hned v pěti kategoriích mládežnického turnaje Prague Games

Na pražském mládežnickém turnaji Prague Games Sparta získala celkem čtyři bronzové a jednu pomyslnou stříbrnou medaili. Pojďme se podívat na shrnutí hlavních trenérů medailových týmů.

Klubové zprávy | 12. červenec 2021
Medailová umístění hned v pěti kategoriích mládežnického turnaje Prague Games

Nejmladšími medailisty se stal tým v kategorii B12, který byl veden trenéry Janem Linhartem a Danielem Štěrbákem. Po svém tažení kluci pověsili na krk bronzové medaile. ,,Skupinu jsme rozehrály výhrou 3:0 nad Chodovem. Večer jsme navázaly na výhru a uspěly v souboji o 1. místo ve skupině proti velmi dobře hrajícímu 1. SFK Havířov 3:2. Čtvrteční ráno nás přivítalo soupeřem SCC Semily, kterým se bohužel odhlásilo spoustu hráčů, a tak jsme hladce vyhráli 17:0. Po dlouhé pauze, která trvala až do pátečního rána, jsme se utkaly v osmifinále s Tatranem Střešovice. Tatran byl pro osmifinále neobvykle silný soupeř. Nakonec se nám ale podařilo zvítězit 5:3. Ve čtvrtfinálovém utkání o medaile jsme se utkaly také s vítězem skupiny a to s Florball Club Písek. Díky rychlému vedení 3:0 se nám podařilo výsledek udržet na své straně až do konečné sirény a se skórem 3:2 jsme si vybojovaly místo mezi čtyřmi nejlepšími týmy na turnaji. O 3 hodiny později začal souboj o finále s FBS Olomouc. Bohužel v zápase proti Olomouci jsme od začátku utkání tahaly za kratší konec provazu a ve fyzicky velmi náročném utkání podlehly soupeři 1:8. Celkové sdílené 3. místo hodnotím velmi pozitivně, jelikož jsme měli velmi mladý tým a tento výsledek ukazuje velký talent hráčů, kteří turnaj odehráli. Zároveň byl tento turnaj odrazový můstek do nové sezóny, turnaj hrály ročníky, kteří budou společně trénovat příští sezonu v kategorii mladších žáků," říká o turnaji hlavní trenér Jan Linhart.

Druhou bronzovou medaili přidali hráči kategorie B13, které na turnaji vedl trenér mužského ,,A" týmu Marek Vojta. ,,Hráčům se během turnaje povedlo zlepšení k osobní zodpovědnosti i samostatnosti. Míra nezávislosti hráčů na trenérovi se každým dnem zmenšovala. Především hráči Novotný, Volf a Čanecký v těchto lídrovských dovednostech byli nesmírným přínosem. V tomto prostředí se přirozeně tvořila hierarchie, hráči si jasně přicházeli na své role v týmu a dokázali navzájem sdělovat zpětné vazby na silné stránky i prostory ke zlepšení u jednotlivců. V herních dovednostech se nám povedlo udělat největší zlepšení ve vnímání využívání prostoru hřiště v podobě roztahování a zmenšování prostoru pro hru. Další předností, kterou jsme zvládli i proti dvěma lepším týmům v turnaji Vítkovicím a Jablunkovu byl celoplošný pressing. Prostor ke zlepšení je obecně v rozvoji dovednostních detailů a návyků, kde hráči spolu s námi trenéry potřebují mít na sebe větší nároky. Úroveň dovedností odpovídá 3. místu na turnaji," říká o fungování týmu na Prague Games Marek Vojta.

Třetí bronzovou medaili přidali sparťani v kategorii B14. Pro tým se jednalo o poslední společený turnaj vedený trenérem Radkem Križkem. ,,U téhle kategorie, mě vždycky zajímala předvedena hra. A od toho se vždycky odrazil i výsledek. Díky skvělé partě kluci hráli s nadšením a předváděli velice nápaditou hru, která se musí i nezaujatému fanouškovi líbit. I když jsme skončili na třetím místě, tak pro mě jsou kluci jasní vítězové," říká s úsměvem hlavní trenér Radek Križko. 

Třetí úspěch v podobě bronzové medaile přidali hráči v kategorii B17, turnaj zhodnotil hlavní trenér Marek Vojta. ,,Tým naší nejstarší kategorie na turnaji se flexibilně doplňoval s hráči týmu B16. Hráče ročníků 04 a 05 se záměrně rozdělili do dvou týmů, které sice měli proto méně hráčů a herní lídři se tak rozměnili do dvou týmů, ale jednotlivci tak mohli dostat větší odpovědnost, herní vytížení i důležitější roli. To byl hlavní důvod, že jsme nepřihlašovali jeden silnější tým, ale dva týmy nám přinesly podobně jako v Brně výše pojmenované atributy. Jsem přesvědčený, že nám to dlouhodobě přinese výraznější individuální odpovědnost, sebedůvěru a snahu o sebe prosazení se. Na turnaji Prague Games se hráči v těchto dovednostech zlepšovali a více si je zvědomili. Herně jsme výrazný posun udělali v celoplošném pressingu a zároveň ve významu kompaktnosti obrany. Naopak zlepšení prostor především v agresivitě v hloubce obranného pásma, kde potřebujeme být rychlejší i odvážnější. Velkým pozitivem byli lídrovské dovednosti zkušenějších hráčů Krupičky s Černým a útočná produktivita Pleskače s Drbou. Nejsilnější naší stránkou na turnaji byly rychlé útoky. Největším prostorem ke zlepšení je silově-kondiční připravenost, které i vzhledem k často nižšímu biologickému věku hráčů budeme od srpna po celou sezónu věnovat větší a promyšlenější pozornost. To byl také největší důvod, proč jsme nedokázali projít do finále a skončili na 3. místě," říká k turnaji Prague Games Marek Vojta.

Pomyslnou stříbrnou medaili na turnaji přidal tým Sparta Girls, dívky v kategorii G16, které se probojovaly až do finále playoff B. ,,I přes výsledkově nepovedený konec, si myslím, že jsme si všichni turnaj užili a vydařil se nám. Ukázal nám spoustu prvků, na kterých musíme určitě zapracovat, ale i potvrdil, že některé věci už zvládáme skvěle. Hodně jsme se posunuli v týmové soudržnosti a komunikaci a zapracovali na herním projevu a sebevědomí, což u našich holek doteď bohužel rozvíjeno nebylo. Holky ukázaly, že chtějí opravdu makat a pracovat a toho si vážím. Chtěl bych všem hráčkám za turnaj poděkovat. V neposlední řadě chci poděkovat také všem rodičům za podporu, bylo to super. Jsme na začátku cesty a na turnaji jsme potvrdili, že jdeme správným směrem," říká k týmu Sparta Girls Matěj Kozdera.

Nyní mládež Sparty čeká krátké volno, poté klubová soustředění a na závěr srpna pražský turnaj Salming Cup. 

Dále čtěte