Jsme odhodláni bojovat za celou Sparťanskou komunitu, říká k playoff Milan Garčar

Základní část Livesport Superligy je minulostí. Začíná playoff. Sparta do vyřazovacích bojů vkročí ze šestého místa a po vyhraném utkání proti Tatranu, které zvládla v prodloužení 6:5. Šesté místo Sparta obsadila po zisku celkem 48 bodů za sedmnáct výher a devět porážek. Sparta již zná svého čtvrtfinálového soupeře, tím bude Tatran, střešovičtí ukončili základní část na čtvrtém místě a Sparta na ně po výběru soupeřů zbyla. ,,Základní část nebyla dle našich představ, všichni ale vnímáme jedinečnost playoff a jsme odhodláni vybojovat něco úžasného pro nás samotné, ale také pro celou Sparťanskou komunitu," říká kapitán týmu Milan Garčar.

Muži A | 6. březen 2021
Jsme odhodláni bojovat za celou Sparťanskou komunitu, říká k playoff Milan Garčar

Pojďme si zhodnotit základní část, která nebyla dle představ naprosté většiny týmu. Jak ji hodnotí kapitán? ,,Začátek byl velmi náročný na sebevědomí, hodně poztrácených bodů, velká marodka. Pak se nám po prvním restartu začalo dařit bodově a asi nejlépe vyšel úvod roku 2021. Fakt ale je, že z těžších zápasů jsme letos moc bodů nezapsali a to v součtu s dalšími ztrátami prostě na lepší pozici stačit nemohlo," říká narovinu kapitán Sparty. Ztracené body s Pardubicemi, Ostravou nebo těsná utkání proti Chodovu určitě mrzí. Asistent hlavního trenéra Marek Vojta se nechal několikrát slyšet, že herní projev Sparty se velmi zvedá, bohužel ale jde do ústraní disciplína (mnoho vyloučení, nezodpovědnost v určitých momentech zápasu), jsou to důvody, proč Sparta po základní části neobsadila vyšší příčku? ,,Určitě je to jeden z důvodů, ale ne jediný. Trestů si necháváme dávat moc, často hodně zbytečně. Hra v oslabení nám navíc dělala hodně problém, padlo dost branek, to se v těsných utkáních ukázalo jako rozdílové. A s názorem na zlepšující se herní projev souhlasím s Márou. Sám to teď na sobě pociťuji a moc se těším do dalších zápasů," ztotožňuje se se slovy trenéra Garčar.

Co tým v základní části nejvíce trápilo a v čem naopak vidíš přednosti týmu? ,,Jak sezóna postupovala, měli jsme někdy potíže s obranou, jindy se střelbou nebo koncovkami utkání a právě i velkým počtem vyloučení. V zápasech pak stačilo odkrýt i jen jednu slabinu a silnější soupeři nás trestali. Naopak je skvělé, že se nám do tréninku a zápasů vrátili už všichni marodi a před playoff včas získali herní praxi. Nyní máme 4 pracovní lajny, vysoké tempo a hlavně stále vyšší nároky na sebe samotné. Na startu čtvrtfinále budeme tou nejsilnější možnou Spartou po všech stránkách," říká sebevědomě Milan Garčar.

Jak se tým popral se specifickým nastavením letošní sezony? Mám na mysli pravidelná dvojutkání, našlapaný leden devíti zápasy, testování, hra bez diváků. ,,Hlavně na začátku to byla nejistota, co nám vládní nařízení dovolí. Dáváš 100% tréninku a nevíš, jestli se do zápasů vůbec dostaneš. V tomto ohledu klobouk dolů před všemi, kdo mají status amatérských sportovců a nemohou hrát. Že nejsou diváci/fanoušci je velká škoda, chybí nám a těšíme se, až stávající situace bezpečně dovolí jejich účast přímo v hale. Za sebe říkám, že jeden zápas za víkend bych si dal raději, na druhou stranu je to vlastně takové celosezónní playoff. A testování je příběh sám o sobě. První testy byly dost nervózní, očekávání jestli jsou všichni v pořádku, teď už je to o dost více rutinní, méně stresující," popisuje specifickou sezonu Gary. Pojďme is také připomenout tvůj návrat na hřiště, který se konal až v novém roce. Jak se ti po zranění naskakovalo do rozjeté sezony? ,,Upřímně? Těžce. Hned po tom lednovém návratu jelo moje tělo pár týdnů asi hlavně na nadšení. Říkal jsem si dobrý, to půjde, pak došel benzín a všechno bylo najednou komplikací. Teď mám pocit, že jsem se konečně pořádně odrazil a je to velká úleva. A zpětně vnímám, že v těch všech potížích je alespoň jeden světlý moment. Fakt, že jsem předtím zvládl letní přípravu. Bez ní by byl návrat o dost komplikovanější," přiznává sedmatřicetiletý kapitán. 

Pojďme k playoff. Šesté místo po základní části a následné čekání, kdo na Spartu ukáže do playoff. Nakonec na vás zbyl Tatran, který skončil čtvrtý, jak se na čtvrtfinále těšíte? ,,Jednoznačně jsme měli hrát výš. Poztrácených bodů bylo v letošní sezóně opravdu moc. Ve finále pak nemusí být vůbec určující umístění na 5.-8. místě. Do volby soupeře se promítne hodně důvodů. My jsme se teď o výběru soupeře nerozhodovali. Po letech je to pro nás nová čtvrtfinálová zkušenost," přiznává Garčar.

Do playoff Sparta přichází s neobyčejnými vizuály, přiblížíš fanouškům, co pro vás zejména dvě výrazné barvy znamenají? ,,Chladná modrá je vlastně takovým popisem celé letošní základní části. Ať už přímo té Sparťanské, kdy výsledky a hra nebyly podle našich představ, tak i celkově z důvodu různých restrikcí a zákazů pro všechny. Naopak rudá červená znamená důležitost okamžiku, jedinečnost a vážnost playoff, týmové nadšení a odhodlání vybojovat něco úžasného nejen pro nás samotné, ale pro celou sparťanskou komunitu. Jdeme si pro to!"  Uzavírá rozhovor kapitán Milan Garčar.

První čtvrtfinálová utkání vypuknou 27. a 28. března na půdě Tatranu Střešovice.

Dále čtěte