Čermák, Kolstrunk a Dolejš míří do Švédska, novým působištěm jim bude Gamla Stan IBK

Další Sparťané míří na sever, po útočníkovi Mikuláši Krbcovi míří za zkušenostmi do Švédska také Jakub Kolstrunk a junioři Matěj Čermák a Martin Dolejš, kteří přestupují do klubu Gamla Stan IBK, který vévodí třetí nejvyšší švédské lize.

Muži A | 26. říjen 2020
Čermák, Kolstrunk a Dolejš míří do Švédska, novým působištěm jim bude Gamla Stan IBK

,,Vše začalo tím, že se v Česku zrušili sportovní akce a poté také společné tréninky. Chvíli jsem čekal, jestli se situace nezlepší, ale to se bohužel nestalo. Poté jsem začal s Jardou Berkou řešit možnosti kam zamířit, nakonec dopadl přestup do Gamla Stan IBK, za což jsem velmi rád,"  říká reprezentační útočník Matěj Čermák. O působení ve Švédsku projevil zájem také Jakub Kolstrunk: ,,Kontaktoval mě Mára Vojta s Jardou Berkou, zda bych měl zájem o to, hrát někde v zahraničí ve chvíli, kdy je v ČR liga pozastavena. Já jsem samozřejmě zájem projevil a pak už jsme jen řešili varianty, kam bych vycestoval. Nakonec jsme se domluvili na angažmá v Gamla Stan IBK. Vedení klubu patří velké dík za rychlé jednání a příležitost takhle vycestovat."  Třetici posil Gamla Stan IBK uzavírá juniorský obránce Martin Dolejš: ,,Když jsem se dozvěděl, že se opět přeruší liga, nedokázal jsem se s tím vyrovnat a chtěl jsem najít cestu, jak hrát dál. Ozval jsem se trenérům, kteří všechno skvěle zprostředkovali a tímto jim moc děkuji."

Zeptali jsme se, zda se hráči něčeho obávají, zvláště pro Matěje Čermáka a Martina Dolejše se jedná o premiérové angažmá v zahraničí, Jakub Kolstrunk nedávno absolvoval tréninkovou stáž ve finském klubu EraViikingit. ,,Jdu tam sám za sebe a svoji pozici si budu muset vybojovat, to mě láká ze všeho nejvíce. Těším se také na nový styl florbalu a určitě mě to posune jako člověka, vše si nyní budu zařizovat sám," říká s respektem Čermák. Jakub Kolstrunk přiznává, že jde do neznáma ale těší se. ,,Očekávám nové, neznámé prostředí, kde si budu moci zase zatrénovat a zahrát zápasy, ale moc nevím, co mě čeká, takže jsem zvědavý a těším se." Martin Dolejš moc dobře ví, že zkušenosti leží na stole a chce si je přivézt zpět do Česka. ,,Myslím, že získám velké množství florbalových, ale hlavně životních zkušeností. Těším se na odlišný způsob trénování, poznám nové lidi a novou zemi."

Jaký je váš cíl na výpravě na sever? ,,Jedu tam sbírat nové zkušenosti, poznat nové lidi. Co se týče florbalu, můj cíl je být platýnm hráčem týmu a s týmem sbírat co nejvíce bodů," otevírá otázku Matěj Čermák. ,,Nemohu vypíchnout jeden největší cíl. Beru to spíše jako velkou životní výzvu. Je to pro mě skvělá škola do života co se týká osamostatnění a třeba i vypilování angličtiny." Jakub Kolstrunk uzavírá otázku jednoduchou odpovědí: ,,Doufám, že se ukážu v dobrém světle a pomohu svými výkony týmu."

Co o týmu Gamla Stan IBK víte? ,,Z týmu nikoho neznám, jediné co vím, že momentálně vede ligu a věřím, že v týmu budou sympaťáci," začal s odpovědí Kuba Kolstrunk a pokračuje Martin Dolejš: ,,Sleduji tabulku, viděl jsem také jeden zápas, zbytek uvidím na místě." Co o novém působišti ví Matěj Čermák? ,,Stejně jako všechny týmy ve Švédsku patří Gamla Stan IBK k týmům s vysokými ambicemi, což mě hodně láká, zbytek se dozvím na místě."

"Původně byli ve hře i další varianty, nicméně celá situace se velmi dynamicky vyvíjí a museli jsme reagovat. Se sportovním ředitelem klubu ze Skellefteå jsme brzo našli společnou řeč a dohodli jsme se na působení celkem 3 našich hráčů, kteří by měli dostat velký herní prostor a vytížení, což bylo klíčové. Věřím, že se všichni tři prosadí a získají nejen herní, ale i životní zkušenosti," doplňuje k přestupům sportovní ředitel Jaroslav Berka.


Věříme, že trojice Sparťanů bude ve Švédsku úspěšná a jejich tažení budeme sledovat a informovat vás.

Dále čtěte