O nejvyšší švédské lize sním od osmi let, říká Jan Eckhardt, který míří do SSL

Před letošní sezonou se odchovanec Sparty Jan Eckhardt rozhodl vydat neprobádanou švédskou cestou, kde zaklekl do brankoviště třetiligového klubu IBK Lund. Po krátkém působení ve třetí švédské lize se Eckhardt dohodl na zapojení v tréninku Superligového klubu Höllviken Innebandy, odkud později přišla nabídka na dvouletý kontrakt. ,,Už v lednu mi napsal manažer Höllvikenu, že potřebuje gólmana za končícího veterána Calle Hanssona. Řekl mi, že jsem ho svými výkony oslovil. Od osmi let sním o tom, že si zachytám SSL, neváhal jsem a smlouvu podepsal," říká Jan Eckhardt, který si jako čtvrtý čech zachytá nejvyšší švédskou ligu.

Muži A | 5. duben 2020
O nejvyšší švédské lize sním od osmi let, říká Jan Eckhardt, který míří do SSL

Jan Eckhardt se rozhodl odcestovat do Švédska aby si splnil svůj velký sen, čemuž nahrál také fakt, že ve Spartě nedostával příliš prostoru. „Do Švédska jsem šel jen kvůli florbalu a vlastně jsem se tam vnutil. Když to přeženu, bydlel jsem v jeskyni, a ještě za to platil. Prostě v bytě v podzemí a samozřejmě jsem si musel platit nájem i příspěvky klubu, kde jsem hrál. Prostě takové byly podmínky. Ale na tým IBK Lund nemohu říci jediné špatné slovo. Bylo to skvělé. Jen škoda, že nám o bod unikl postup," říká k premiérové sezoně ve Švédsku Eckhardt a pokračuje: ,,Lund je malé město na jihu Švédska, hned u Malmö a Kodaně. Hezké malé město, jen tam kromě florbalu nebylo moc co dělat." 

Jaké to bylo sebrat se a odjet do neznáma? ,,Rozhodně to nebylo nic jednoduchého, žil jsem sám v bytě v podzemí bez oken, občas to bylo těžké na hlavu. Na severu je pořád tma a zima, ale hodně mi to dalo," říká jistě Jan Eckhardt. Zmínil jsi, že jsi musel hradit členské příspěvky a platit si nájem, chodil jsi také do práce... ,,Hodně jsem trénoval, jak gólmanky u žen v Lundu, tak jsem měl svoje speciální tréninky pro děti. Dvakrát týdně jsem učil tělocvik na střední škole. Bylo to fakt vtipný, protože když jsem podepsal smlouvu se školou už na konci dubna, ještě jsem neměl maturitu, tu jsem udělal až o dva týdny později. Nevím jak to bylo možné, ale bylo to tak. Také jsem občas pracoval v hotelu a věnoval se místnímu jazyku. Bohužel mi ale klub nedokázal sehnat jednu stálou práci, proto jsem si práci musel hledat sám a nebylo to zrovna jednoduché," zmiňuje Eckhardt. 

Pojďme k samotnému sportu, co je ve Švédsku jiné? ,,Rozdíl mezi florbalem u nás a ve Švédsku je ohromný, podle mě je hlavní rozdíl v kreativitě a herním myšlení. V Česku se hodně hraje podle šablon a šance často pramení jen z chyb," říká hlavní rozdíly Eckhardt. Jak přesně se rodila dvouletá smlouva s týmem SSL Höllviken Innebandy? ,,Ve švédském klubu hrál můj kamarád Martin Kisugite se kterým jsem čas od času individuálně trénoval, napadlo mě, zda bych si někdy nemohl také vyzkoušet trénink s Höllvikenem, Martin se zeptal trenérů, kteří souhlasili a mohl jsem se tak na tréninku ukázat, po pár trénincích přišla nabídka, musím tedy poděkovat Kisimu, protože bez jeho pomoci bych se na trénink nedostal," říká mladý gólman, kterého čeká další velká výzva. 

Na závěr přidává i své slovo sportovní manažer Sparty Jaroslav Berka: ,,Vím, že Honza o angažmá ve Švédské SSL snil už dlouho a jsem rád, že mu to vyšlo. Jsme spolu pravidelně v kontaktu, doufám, že se v týmu Höllviken prosadí a že v budoucnu své  zkušenosti zúročí v dresu Sparty."

Dále čtěte