Sezona je ukončena. ,,Děkuji fandům, kteří nás podporovali a dodávali nám energii," říká Kašpárek

Letošní sezona je ukončena. Výkonný výbor Českého florbalu se v pátek 13. března rozhodl z důvodu vysokého rizika šíření nákazy nemocí COVID-19 ukončit sezonu 2019/2020. Co vzniklá situace znamená pro mužský ,,A" tým, který byl součástí rozehraného play-off? ,,Ani já, ani celý klub AC Sparta Praha nebere tuto záležitost na lehkou váhu a proto jsme ihned zrušili všechny tréninky a klukům ze Slovenska jsem obratem volal ať odcestují domů, pokud chtějí. Chtěl jsem, aby byli všichni doma se svými rodinami a dbali o své zdraví, protože to je to nejdůležitější," říká k aktuální situaci hlavní trenér ,,A" týmu Ondřej Kašpárek, který s týmem zakončil letošní sezonu na čtvrtém místě.

Sezona je ukončena. ,,Děkuji fandům, kteří nás podporovali a dodávali nám energii,

Vstup do sezony byl nejistý a velmi těžký, protože Sparta do sezony vstoupila po historickém úspěchu, kdy si po dlouhé době sáhla na medaili a zakončila sezonu na třetím mítě. ,,Po báječné poslední sezoně, kterou jsme zakončili s bronzovými medailemi jsme zaznamenali několik odchodů, což veřejnost brala tak, že Sparta hodně oslabí a zaznamenal jsem i informace, že budeme mít co dělat, abychom proklouzli do play-off. Já osobně jsem věděl, že kvalita kluků, kteří přichází, ať už Jakub Kolstrunk, Josef Juha nebo Matěj Čermák, je velká. Zejména u Matěje Čermáka jsem byl od prvního tréninku maximálně nadšený když jsem viděl, co na hřišti předvádí. Na záčátku jsem vůbec neřešil nějaké play-off, chtěl jsem, ať si tým sedne," říká ke vstupu do sezony hlavní trenér Ondřej Kašpárek.

Léto nedovolilo ideálnímu sehrání týmu. ,,Letní příprava pro nás byla velmi krutá, protože jsme se potýkali s množstvím zranění a nemocí, vyvrcholením těchto peripetií byla opakovaná zlomenina u Michala Kareše, která ho zastavila na celou sezonu. V průběhu letní přípravy jsme ani v jedné chvíli neměli kompletní celý tým, možná i to se podepsalo na výsledcích, kdy jsme měli z deseti zápasů osm proher a to i s týmy z nižší ligy," říká důvody divoké letní přípravy Kašpárek a neskrývá, že právě tohle mohlo tým semknout. ,,Byla to pro nás ale cenná lekce a když jsme s pokorou udělali za letní přípravou tlustou čáru a od prvního kola ligy jsme naštěstí začali vítězně, vítězství se nás drželo i dál a patřili jsme do top čtyřky, což byl jeden z těch malých cílů.


Po dvouletých zkušenostech se tým začal na play-off připravovat velmi brzy. ,,Je to tak, od prosince jsme se začali připravovat na play-off ať už fyzicky tak herně, myslím si, že náš projev měl stoupající tendenci a já se konečně těšil, až to v play-off rozbalíme. Play-off přišlo s očekávanou Bohemkou, za což jsem byl rád, protože serie s Bohemkou je záruka kvality, náboje, emocí a pro diváky znamená serie neskutečný boj," říká k již klasické čtvrtfinálové serii proti Bohemians Ondřej Kašpárek, který za své působení hlavního trenéra Sparty nepoznal jiného čtvrtfinálového soupeře. ,,Po prvním víkendu za stavu serie 1:1 byla liga přerušena a následně ukončena z důvodu mnohem důležitějších věcí a myslím si, že je to správné rozhodnutí. Ani já, ani celý klub AC Sparta Praha nebere tuto záležitost na lehkou váhu a proto jsme ihned zrušili všechny tréninky a klukům ze Slovenska jsem obratem volal ať odcestují domů, pokud chtějí. Chtěl jsem, aby byli všichni doma se svými rodinami a dbali o své zdraví, protože to je to nejdůležitější. Věřím, že je v této situaci zapotřebí se uskromnit, vystoupit ze své komfortní zóny, abysme nebyli součástí šíření této zákeřné nemoci. Děkuji všem příznivcům a fandům Sparty, kteří nás podporovali a dodávali nám energii. Tím, že byl ročník 2019 a 2020 takto ukončen - bez vítězů a bez poražených, tak já ho beru jako nejdelší a nejkvalitnější přípravu na sezonu 2020/2021 a tam to teprve pořádně roztočíme, to se máte všichni na co těšit," říká k sezoně 2019/2020 hlavní trenér Sparty Ondřej Kašpárek a zdůrazňuje aktualní sitauci spojenou se šířením koronaviru. 

Velmi dobře rozehranou sezonu měli i ostatní elitní týmy Sparty. Junioři slaví historický úspěch, kdy zakončili sezonu na třetím místě, v osmifinále play-off porazili FBC Hradec Králové a měla následovat čtvrtfinálová serie proti Vítkovicím, která už neproběhne. ,,Konečné umístění je velký sportovní úspěch a ocenění pro všechny, kteří se na něm podíleli. Před sezónou nás florbalová komunita na podobné umístění rozhodně netipovala. O to větší radost jsme v průběhu sezóny zažívali. Určitě nám k němu pomohl velký počet zápasů, jenž jsme dokázali pro sebe získat ve třetích třetinách nebo až v samém závěru. Tým tím ukázal, že má silnou vůli a dokáže pracovat v nekomfortních situacích. Což charakterizuje i přednost našeho A-týmu a jsme rádi, že tato dovednost byla vidět i u juniorů. V sezóně se hráčům nejvíce dařilo se zlepšovat ve spolupráci v útočném pásmu a produktivitě rychlých útoků. Velký rozvoj jsme reflektovali u hráčů i v samostatnosti a zodpovědnosti. I na zmíněných dovednostech budeme chtít se všemi hráči nadále spolupracovat v příští sezóně, ať už to bude v juniorské nebo seniorské kategorii," říká k velmi povedené sezoně juniorů hlavní trenér Marek Vojta, který tým vedl poprvé v letošní sezoně také společně s Jaroslavem Berkou.

Starší žáci se těšili na MČR. ,,Sezóna nám sice skončila dřív, ale to nemění nic na tom, že se jednalo o velmi úspěšnou sezónu a to hned z několika důvodů. V první řadě obrovská pochvala klukům za to s jakou chutí letos pracovali. Znát je obrovský pokrok nejen herní, ale i osobností a já věřím, že je jen otázka času, kdy budou získané kvality úročit. Za zmínku určitě stojí skvělé výsledky jako 3. místo z turnaje Prague Games, vítězství na domácím UNYP Cupu nebo 1. místo na lednovém Prague Floorball Cupu. V dlouhodobé soutěži se našim týmům podařilo usadit v prvních dvou koších, kdy tým Red obsadil v celkové tabulce 10. místo a tým BLUE obsadil hned 1. místo. Jedná se o obrovský úspěch a skvělý příslib do budoucna! Takže díky a jen tak dál!," děkuje za sezonu hráčům trenér Oliver Thompson.

Dorostence čekalo zahájení play-off. ,,Mrzí mě, že nám sezona skončila takhle náhle. Zrovna, když nám mělo začít play-off, na které jsme se důkladně připravovali. Chtěli jsme zopakovat loňskou jízdu a dojít si až pro medaile na MČR. Nedá se nic dělat, musíme to přijmout a těšit se na sezonu další. Děkuju moc svému týmu za další skvělou sezonu, kterou jsem si moc užil a budu na ni vzpomínat," říká k předčasnému ukončení sezony hlavní trenér elitního týmu dorostenců Petr Bína. 

Všichni věříme, že se situace brzy zlepší a opět se budeme moci společně sejít na trénincích a dalších akcích, které budeme pořádat. 

Dále čtěte