Dorostenky nejdříve zklamaly proti slabé Kutné Hoře, poté trápily mistrovský Tatran

První únorovou neděli odehrály v pražských Střešovicích sparťanské dorostenky osmý turnaj své ligové soutěže. Síly a schopnosti tentokrát poměřovaly s celky z úplného konce i vrcholu tabulky. Přestože to v obou zápasech s bodových ziskem vypadalo velmi nadějně, nakonec si z tatranské Stodoly neodváží ani jeden jediný.

Dorostenky | 19. únor 2020
Dorostenky nejdříve zklamaly proti slabé Kutné Hoře, poté trápily mistrovský Tatran

Sparta vs. FBC Kutná Hora / 3:4

První zápas hodnotí nová posila týmu Polina Pashkova, která je u nás momentálně na hostování z FbŠ Bohemians: "Zápas byl docela vyrovnaný. My jsme se aktivně tlačily dopředu, soupeř hrozil rychlými brejky, při kterých jsme se nestíhaly vracet na naší půlku. Díky hezkým zákrokům naší gólmanky ale v naší síti neskončila skoro žádná z jeho střel. Taky chci poděkovat ostatním spoluhráčkám, které se moc snažily vstřelit co nejvíc gólů. První a druhou třetinu jsme vyhrály o jeden gól, ve třetí se ale soupeři podařilo vstřelit góly dva, otočit skóre a nakonec vyhrát. Děkuji všem holkám za můj první zápas v 1. lize dorostenek!"

Sparta vs. Tatran Střešovice / 4:8

Druhý zápas hodnotí obránkyně Johanka Blažková: "Proti Tatranu to bylvelice zajímavé. Na začátku jsme si moc nevěřily, protože jsme věděly, že proti soupeři ze špičky tabulky to bude těžký zápas. Na konci první třetiny jsme ale nevěřily vlastním očím, co se to děje! Vyhrávaly jsme 4:0. Byl to úžasný pocit. Celý zápas jsme hrály aktivně a šlo vidět, že chceme bojovat. Ve druhé třetině se ale Tatran probral a už jsme v bráně měly 3 góly… I když jsme prohrály, tak jsem si to moc užila. Tímto zápasem se potvrzuje, že můžeme hrát vyrovnaný zápas s kýmkoli, a je jedno, jestli je v tabulce první nebo poslední."

Závěrečné slovo přidává trenér František Kovač, který s týmem turnaj absolvoval: "Je rozhodně pozitivní, že týmový výkon dorostenek má neustále vzestupnou tendenci. A to bez ohledu na momentální bodové zisky. Jak jsme si na začátku sezóny transparentně řekli, už nám nestačí vyhrávat zápasy druhé ligy, jako v minulosti. Chceme víc, chceme ve střednědobém horizontu Spartu mezi elitou i v ženských soutěžích. Proto jsme letos holkám přihlásili nejvyšší soutěž dorostenek, kde jdeme zápas od zápasu a zaměřujeme se více na sbírání zkušeností než bodů. Cestou společné tvrdé práce, která často bolí a sama se neudělá, budujeme nový tým, který se teď snaží v první lize etablovat, aby jeho cílem mohlo být ve stejné soutěži kvalitně odehrát příští sezónu. Protože dalším logickým krokem bude následně přihlášená vrcholová celostátní soutěž juniorek pro tuto partu v sezóně 2021/22! 

Zápas proti Kutné Hoře, která je společně s námi na chvostu ligové tabulky, musíme každopádně hodnotit jako zklamání. Přestože jsme ho měli pod kontrolou a soupeř hrozil jen z rychlých přečíslení, neodnesli jsme si z něj ani bod. Příčinu je třeba hledat především ve třech faktorech: neproměňování vyložených gólových šancí, kterých jsme si v každé třetině vytvořili hned několik - kdybychom bývali v polovině zápasu vedli o pětšest branek, nikdo by se nemohl divit; nedisciplinovat v přístupu ke konzistentnosti vlastního výkonu proti soupeři, který se jeví jako slabší - nikdo se neporazí sám; nedostatečná fyzická kondice, která nám znemožňuje hrát naplno celý zápas - když nemám natrénováno, v obchodě to nekoupím. Třetí faktor, který je problémem s dlouhodobým řešením, se pochopitelně projevil i ve druhém zápase, od jehož poloviny již naše hráčky nebyly schopné akceptovat stále se zvyšující tempo soupeřek, což utkání v důsledku rozhodlo. První třetinu jsme přitom soupeře z opačného pólu tabulky překvapili svou aktivní hrou, ve druhé jej ještě dokázali držely na dostřel, ve třetí už nám ale nezbývali síly na další odpor a kvalita loňských mistryň tak mohla konečně dominovat. Zatímco první zápas si Sparťanky prohrály sami přímo na hřišti, ten druhý především na tréninku."

Sestava ACS: Blažková, Dryáková, Gallová, Hujerová (G), Kratochvílová, Lukovská, Navrátilová, Pashková, Pavlíčková, Pecinová, Slováková, Valentová, Zemanová.