,,Tým je silný v útočném pásmu a dokáže být střelecky efektivní," říká Berka

Junioři mají v letošní sezoně našlápnuto k velmi dobré sezoně, možná k jedné z nejúšpěšnějších v historii Sparty, aktuálně hájí páté místo se ztrátou čtyř bodů na první Tatran. Hlavní trenér Marek Vojta se s týmem snaží neustále pracovat a rozvíjet ho. ,,Tým je silný v útočném pásmu a dokáže být střelecky efektivní. Určitě můžeme být lepší v obranné činnosti a trpělivější a zejména zodpovědnější při hře s míčkem," říká k týmu juniorů ,,A" sportovní ředitel Jaroslav Berka, který společně s Markem Vojtou tým vede.

Junioři A | 29. prosinec 2019
,,Tým je silný v útočném pásmu a dokáže být střelecky efektivní,

Poslední utkání roku 2019 dokázal tým juniorů otočit domácí zápas proti Liberci z 2:7 na konečných 11:8, to je slušné. ,,Katastrofální začátky otáčel tým velmi silnými koncovkami a velkou vůli po vítězství, což se nyní dvakrát podařilo, ale například proti Chodovu nikoliv." Sparťané neuspěli celkem v pěti utkáních, poraženi odcházeli dvakrát ze souboje s Chodovem a jednou proti Tatranu, Vítkovicím a Liberci, často velmi těsně, co chybí pro zisk bodů s top týmy ligy? ,,Jednoznačně potřebujeme hrát na své úrovni celých 60 minut a vyvarovat se výkyvům a nekoncentrovanosti."

Jak moc hráčům pomáhá Marek Vojta k individuálnímu rozvoji? ,,Nejde jen o individuální rozvoj, ale o celkové vedení týmu. Juniorská soutěž je časově i organizačně velmi náročná, takže jeden z hlavních pilířů Máry Vojty je v rozšíření trenérského týmu a vzájemné spolupráci. Dalším bodem je také Markův způsob práce a nové prvky ve vedení týmu, vnímám ho jako jednoho z top florbalových trenérů v Česku."  Vnímáš u některých hráčů zlepšení? V čem konkrétně? ,,Jsou hráči, kteří udělali a dělají velký progres. Možností jak se zlepšovat mají nyní hráči spoustu, někteří toho využívají více, někteří méně. Obecně by se dalo ale říct, že největší limit spočívá v neflorbalových dovednostech jako například charakter, pracovitost, zodpovědnost a mnoho dalších, které když hráči odstraní, tak se začnou rozvíjet i florbalově." 

Jaký máte s týmem hlavní cíl sezony? ,,Obecný cíl je pořád stejný a tím je pomáhat hráčům v jejich rozvoji, aby z nich byli lepší hráči a lepší lidé. Sportovně jsou cíle nastaveny tak, abychom šli do play-off z co nejlepší pozice a rádi bychom zasáhli do bojů o medaile, tzn. minimálně do semifinále," říká Jaroslav Berka. 

Kdo je v současném týmu největší lídr? ,,Tým z pozice kapitána vede Ondra Hurt, který jde v oblasti přístupu příkladem. Herním lídrem je Matěj Čermák a v obranných řadách Adam Kuchynka. Nyní se nám postupně vrací hráči z dlouhodobé marodky a tak věřím, že po Novém roce bude tým doplněn o všechny hráče a začneme se postupně chystat na play-off," naznačuje k druhé půlce sezony Berka. V čem bude tedy příprava na zmíněné play-off spočívat? ,,Prakticky vůbec jsme se vinou neustálých absencí nevěnovali speciálním situacím (přesilovky, oslabení, signály), čeká nás spoustu práce, abychom v těchto oblastech byli na play-off maximálně připraveni," říká k play-off Berka.

Velc a Čermák nastupují pravidelně za ,,A" tým, hrají ale také za juniory, je s nimi juniorský tým více sebevědomý? Má to vliv na ostatní hráče? ,,Snažíme se to jako tým nevnímat a hrát pořád stejně," říká k častým absencím kapitán týmu Ondra Hurt. 

Přejeme juniorům úspěšný rok 2020 a těšíme se na avizované play-off!

Dále čtěte