Dorostenky stále bez bodu

Historicky třetí a čtvrtý zápas v nejvyšší soutěži sehrály sparťanské dorostenky první říjnovou neděli v pražské hale Jedenáctka. Obdobně jako při své ligové premiéře sice nezískaly do tabulky žádný bod, předváděná hra však byla objektivně lepší než při plzeňské premiéře.

Dorostenky | 17. říjen 2019
Dorostenky stále bez bodu

Sparta vs. Ivanti Tigers Jižní Město / 0:10

První zápas komentuje útočnice Viola Kratochvílová: "Ačkoliv zápas s Tigers skončil 0:10, nehrály jsme myslím špatně. První třetina byla velmi dobrá. Protože jsme dobře bránily a držely postavení, dostaly jsme jen jeden gól. Ve druhé jsme ale dělaly chyby v rozehrávkách, soupeřky toho využily, začaly nás přehrávat a střílet góly. Ve třetí třetině jsme už začaly vypouštět osobní souboje a postupně ubíraly na tempu. Myslím, že tomu tak bylo proto, že jsme si v hlavách nastavily, že tento zápas už asi nevyhrajeme. Když jsme získaly balónek, nedokázaly jsme soupeřky obehrát 1 na 1 a dostat se na jejich polovinu hřiště. Doufám, že to do příštího zápasu vyladíme, nastřílíme hodně gólů a konečně vyhrajeme!"

Sparta vs. FBŠ Slavia Plzeň / 2:9

Druhý zápas komentuje univerzálka Barbora Žežulková, která do Sparty před startem letní přípravy přestoupila z týmu Sport Eden Beroun. V první třetině začala zápas v obraně a přihrála na náš první gól, druhou a třetí třetinu však odehrála na hrotu první formace a sama se zapsala do listiny střelců. "První třetina se mi (jako obránci) většinou líbila. Samozřejmě tam byly určité chyby v rozehrávkách, když jsme se dostaly pod tlak, nemohly si pomoci za brankou a musely hrát riskantně přes střed nebo částečně obsazenou spoluhráčku. Ale to se určitě do dalších zápasů zlepší. Co si myslím, že určitě bylo lepší než v prvním zápase, byla naše komunikace. Třeba když obránci, nebo klidně i holky na střídačce viděly, že jsou podhroti moc vytažení, tak na ně křikly a snažily se to srovnat. Začátek druhé třetiny mi přišel hodně podobný té první. Změna nastala, když nás trenér v rámci lajny proházel mezi posty (já na hrot) a zároveň nás povzbudil, ať neřešíme celkové skóre, ale soustředíme se na vlastní hru. Najednou jsme se začaly tlačit do útoku, soupeřky tahaly mezi sebou přihrávkami a taky začaly konečně střílet. Díky tomu jsme přidaly další gól. Ve třetí třetině už se začalo projevovat, že je nás méně na střídání a že jsem už uběhané. Ale na rozdíl od prvního zápasu mi přišlo, že minimálně naše lajna se pořád snažila, až do konce jsme chtěly dávat góly. Do příště bych určitě potrénovala standardky, základem musí být to, že se při nich budeme domlouvat, jak je sehrajeme, abychom z nich zbytečně neztrácely balónky a nenabízely soupeři lacino příležitost na rychlé brejky."

Závěrečné slovo patří trenérovi Františku Kovačovi, který s týmem pražský turnaj absolvoval: "První zápas, byť to tak při pohledu na konečný výsledek nemusí úplně vypadat, hodnotím veskrze pozitivně. Byl určitě tím nejlepším, co jsme doposud v první lize dorostenek s naším mladým týmem předvedli. Především jeho první polovinu, v níž jsme naší důslednou obrannou hrou o poznání zkušenější soupeřky téměř k ničemu nepustili. Ke konci už devíti Sparťankám docházely fyzické i morální síly, čehož soupeřky s naplněnou lavičkou zkušeně využily. V naší obranné činnosti je ale rozhodně na čem stavět. Druhý, papírově slabší soupeř v plné nahotě odhalil naši nekvalitu v herních činnostech jednotlivce, především technice hole a (ne)schopnosti přejít jedna na jednu. Což se v kombinaci s naší menší důsledností v obraně, plynoucí z menšího tlaku protivníka, ukázalo jako smrtelná kombinace. Příležitosti, které pro nás ze hry - ať už nedokonalé kombinace soupeřek, kterou se nám dařilo narušovat, nebo rychlých brejků po excelentních gólmanských výhozech - vyplynuly, jsme bohužel téměř nedokázali využít. Poučení pro příště je tak jasné: zodpovědná obrana musí být pro náš tým v každém utkání absolutním základem, na němž můžeme stavět náš případný úspěch. Na to, abychom soupeřky přejely aktivní hrou, vnutili jim naše tempo a systém, nebo je výrazně přestříleli, zatím nemáme kvalitu. Zatím!"

Sestava ACS: Dryáková L., Hujerová (G), Kratochvílová, Lukovská, Navrátilová, Pavlíčková, Pecinová, Slováková, Šabacká, Valentová (G), Vojtková, Železná, Žežulková.

Třetí ligové kolo dorostenky odehrají v Mladé Boleslavi proti FatPipe Florbal Chodov a Black Angels již tuto sobotu 19. října .

Dále čtěte