,Vidím velký progres a v takovém týmu chci být také" říká nový mistr světa Josef Juha

Jak jsme Vás před časem informovali, první posilou Sparty pro nadcházející sezónu 2019/2020, se stal kapitán juniorské reprezentace Josef Juha. Nyní jde Pepa do Sparty nově také s titulem juniorského mistra světa, ke kterému dovedl tým v Kanadě v roli kapitána. Přinášíme Vám první rozhovor, ve kterém jsme novopečeného mistra světa nejprve vyzpovídali ohledně Sparty, druhou část jsme poté věnovali samotnému juniorskému šampionátu.

Muži A | 18. květen 2019
,Vidím velký progres a v takovém týmu chci být také

Pepo, popiš nám prosím své florbalové začátky.

,,Florbal jsem začal hrát ve druhé třídě na florbalovém kroužku na ZŠ Šimanovská. Pamatuju si na svoji krásnou žlutou florbalku z Lidlu, pokud si dobře pamatuju měl jsem na ni samolepku spidermana, ten v tu dobu frčel. Co se týče největších úspěchů, jsou docela aktuální. Zlato z mistrovství je pro mě aktuálně asi nejvíc. Samozřejmě nesmím zapomenout na spoustu vyhraných turnajů jako je GothiaCup, PragueGames apod. Jeden z hlavních životních (ale také florbalových) úspěchů je i určitě moje roční působení ve Švédsku."

Co hrálo roli při rozhodování o přestupu do Sparty?

,,Sparta je mi sympatická. Jsou tam ambiciózní dříči, chlapi co nevypustí souboj. A to se mi líbí. Přesvědčil mě i přístup vedení během našeho jednání. A to jak se mnou lidé jednají, je pro mě dost zásadní."

Na co, případně na koho, se ve Spartě těšíš nejvíce?

,,Těším se na novou partu, hrozně doufám, že zapadnu a vše bude O.K. Dále na Podviňák, tu halu mám rád. A kdybych měl jmenovat, tak určitě na Zouzího s Krejčisem. A dalším z hlavních důvodů proč právě Sparta, je Milan Garčar, od kterého se můžu hodně naučit. Ohledně realizačního týmu se těším na nový přístup. Doufám, že splním jejich očekávání!  Z reprezentace mám hodně blízko ke kondičnímu trenérovi Markovi Mandelbaumovi a Vendule Nechvátalové, na ty dva se těším také moc!"

Jak vnímáš Spartu jako klub za poslední 3, 4 roky?

,,Vidím velký progres. A pevně věřím, že to je začátek Sparťanské cesty. Ten tým chce, chce se zlepšovat. A v takovém týmu chci být také."

Tvé cíle ve Spartě?

,,Osobně chci poznat nové lidi, zázemí i přístup. Konkrétní cíle si ještě stanovíme s vedením, nicméně budeme chtít posunout 3. místo z loňské sezóny zase o kousek výše!

Mohou se na tebe malí Sparťané těšit na akci Sparta day 28. 5., kde bychom tě mohli poprvé vidět v domácí Areně na Podvinném mlýně jako hráče Sparty?

,,Ano, na Sparta Day se uvidíme, těším se!"

Nyní se pojďme ohlédnout za mistrovstvím světa a reprezentací, jak dlouho jsi v pozici kapitána juniorské reprezentace? 

,,Kapitánem mě kluci zvolili na začátku dvouletého cyklu, takže vlastně po celou jeho dobu. 


Co pro Tebe tato funkce znamená? 

,,Když se řekne slovo kapitán, znamená to pro mě naprosto přirozenou poctivost a snahu jít příkladem. Tak jsem to měl také, jediné s čím jsem měl občas problém, že jsem se snažil až moc. A to bylo na škodu. Naštěstí si to na MS sedlo a myslím si, že jsem svoji roli “C” splnil."


Jaká byla nálada před šampionátem, s jakými cíly jste do Kanady letěli?

,,Byli jsme nadšení a odhodlaní. Všichni jsme cítili, že můžeme dokázat něco velkého. Náš cíl byl jasný. Vyhrát každý zápas. Bylo jedno jestli to byla skupina nebo finále. Prostě vyhrát, a cítili jsme to tak všichni, v tom byla naše síla."

Turnajem jste prošli na první pohled hladce, jaký soupeř Vás nejvíce potrápil?

,,Je pravda, že navenek je slovo “hladce” na správném místě. Ale doopravdy je za tím spoustu práce, prosezených hodin na poradách. A hlavně individuální dřiny jak v posilovně, tak na herní ploše. Nerad bych aby to znělo nabubřele, ale ten turnaj byl jenom o nás. Nám bylo jedno, s kým budeme hrát, dokud jsme hráli naši hru věděli jsme, že uspějeme."


V turnaji jsi byl velmi produktivní, na jaký gól budeš vzpomínat nejvíce? 

,,Asi na úplně první gól turnaje proti Švédům, kde jsem nahrával Martinovi “Djangovi” Řezáčovi. Před samotným turnajem jsem strávil hodně času vizualizací, to v jakých situacích se můžeme jako pětka vlastně ocitnout. A tenhle scénář jsem v hlavě měl. A mám hroznou radost, že jsme to společně odstartovali."


Na co budeš vzpomínat nejraději z celého turnaje, co ti nejvíce utkvělo v paměti? 

,,Hrozně složité vybrat jeden konkrétní moment, celý turnaj pro mě byl výjimečný. Už jen to že jsme byli v Kanadě byl mazec. Budu vzpomínat na kluky a na to jak jsme společně dokázali něco, co v Česku ještě nikdo :) 

Na závěr bych rád všem poděkoval. Upřímně to pro mě bylo jedno z nejnáročnějších období vůbec - zranění, maturita, přestup, mistrovství světa. Ale díky podpoře blízkých a týmu jsem to dal. Takže velké díky! 

Závěrem bychom Vás rádi pozvali na akci Sparta Day, která se uskuteční v domácí Areně na Podvinném mlýně 28. 5. od 16:30. Na této nevšední akci si budou moci hráčky a hráči sparťanských akademií zahrát s hráči A týmu, tedy i s Pepou, který přinese nejmenším sparťanům ukázat zlatou medaili z juniorského mistrovství světa!

#myjsmesparta



Dále čtěte