Přátelské prostředí klubu Sparty nemá v kolektivních sportech konkurenci, říká otec Martin Sedláček

Je tu další rozhovor z rubriky RODIČE A SPARTA! Tentokrát jsme vyzpovídali nadšeného trenéra a otce, který na Spartu do akademie Barrandov přivedl své všechny tři děti. Čím to, že si všechny Martinovy děti oblíbily prostředí florbalové Sparty? ,,Myslím si, že se mým dětem na Spartě jednoduše líbí. Rádi chodí na tréninky i na zápasy, pravidelně jezdíme i na zápasy Áčka. Prostředí celého klubu je pro všechny velmi přátelské. V tomhle nemá Sparta na Barrandově v kolektivních sportech konkurenci," říká otec "florbalové rodiny" Martin Sedláček.

Sparta & Rodiče | 4. březen 2019
Přátelské prostředí klubu Sparty nemá v kolektivních sportech konkurenci, říká otec Martin Sedláček

Ahoj Martine, na začátku nám prozraď, jak jsi se do florbalového klubu AC Sparta Praha dostal a zapojil do trénování mládeže.

,,Původně jsem chtěl vlastně jen vypomáhat při zápasech přípravky nebo elévů, kde začal hrát můj nejstarší syn Marek, protože klub rodičům aktivně nabízel zapojení do tréninků a zápasů. Nebavilo mě jen sedět na tribuně a čekat, než se turnaj odehraje. Pak jsem si říkal, že bych mohl zkusit pomoct i s trénováním 1x v týdnu. Předloni na podzim jsem si udělal sobotní výlet do Liberce na školení trenérů pro licenci D, no a už se to rozběhlo samo." 

Víme, že dnes už máš na Spartě všechny tři děti, čím to, že chtějí všichni hrát florbal?

,,Myslím si, že se jim na Spartě jednoduše líbí. Rádi chodí na tréninky i na zápasy, pravidelně jezdíme i na zápasy Áčka. Prostředí celého klubu je pro všechny velmi přátelské. V tomhle nemá Sparta na Barrandově v kolektivních sportech konkurenci."

V současné době pomáháš u kategorie elévů Barrandov, kde trénuješ mladé naděje Sparty, jak tě trénování baví?

,,Baví moc. Sice se mohu z práce uvolnit jen v pondělí, ale rád doplním ostatní trenéry. Dětí chodí pravidelně přes 30, takže je dobře, když si jim mohou věnovat 3 nebo 4 trenéři současně. Tréninky jsou pak pestřejší a víc uzpůsobené individuálním dovednostem hráčů. Není problém, aby ve stejné době trénovali jak hráči, kteří se florbalu věnují několik let, tak i úplní nováčci. Víkendové turnaje jsou pak odměnou i pro mě jako trenéra."

Co se ti ve florbalové Spartě nejvíce líbí?

,,Myslím si, že Sparta dělá spoustu věcí dobře. Má jasnou trenérskou koncepci, jak chce s hráči všech kategorií pracovat a jak je rozvíjet. Dvě akademie a k tomu zvlášť ženská složka. Každá má svého šéftrenéra, hlavní trenéry kategorií a další trenéry. V klubu je otevřené a přátelské prostředí a nadšení pro florbal. Aplikují se moderní tréninkové metody, pořád se něco vymýšlí a zlepšuje. Pro hráče všech kategorií se toho nabízí opravdu hodně. Vedle tréninků a soutěžních turnajů jsou to skills days (speciální nadrámcové tréninky pro vybrané hráče) , skills campy, soustředění, další nesoutěžní turnaje, dobrovolné plavání atd. Myslím si, že pro každého rodiče, který chce vést děti ke sportu, je florbalová Sparta jednoznačně partnerem. Vztah ke sportu si děti budují od dětství, a i když třeba nebudou hrát nakonec florbal na vrcholové úrovni, to co se na Spartě naučí, jim dá dobré základy pro celý život."

Měl by jsi vzkaz pro ostatní rodiče, kteří by se třeba chtěli zapojit a pomáhat klubu stejně jako ty? 

,,Pokud máte chuť, tak do toho jděte. Ve Spartě jsou všechny dveře otevřené a prožívat s dětmi pocit vítězství, to se nedá popsat, to se musí zažít!"