,Mým cílem je posunout Spartu co nejdál to půjde," říká šéftrenér akademie Barrandov O. J. Thompson

Oliver-James Thompson, který v minulosti ve Spartě působil coby hráč, nyní ve Spartě zastává novou funkci šéftrenéra akademie Barrandov. Proto jsme jej vyzpovídali v rozhovoru, kde přibližuje svůj nástup do funkce, náplň jeho práce a v neposlední řadě cíle, čeho chce se Spartou dosáhnout.

3. únor 2019
,Mým cílem je posunout Spartu co nejdál to půjde,

Mohl bys nám přiblížit tvé začátky ve Spartě?

,,Do Sparty jsem se dostal úplnou náhodou. Na konci sezóny 2010/2011 hledal nynejší asistent trenéra mužského A-týmu, Radek Skalička, posily na další ročník dorostenecké ligy. Já tehdy hrál prvním rokem 2. ligu dorostenců za tým Vosy Praha. Skalda měl vytipované mé spoluhráče, a tak se byl podívat na našich zápasech. Ve hře jsem se mu líbil i já a když s kluky po zápasech mluvil a nabízel jim možnost zkusit si trénink na Spartě, oslovil i mě. No a tak to všechno začalo! V sezóně 2011/2012 jsem už byl na Spartě. Hned od začátku jsem dostal šanci pravidelně nastupovat i v juniorské soutěži. Další rok jsem si dokonce vyzkoušel mužskou Superligu a hlavně jsem začal s trénováním mládéže. Od začátku sezóny 2013/2014 jsem jako trenér púsobil v nově vzniklé akademii na Barrandově, kde trénuji doposud." říká Ojay.

Od koho přišla nabídka na pozici šéftrenéra akademie Barrandov?

,,Prvotní nabídka nebo spíš informace o této pozici přišla od sportovního ředitele klubu Jaroslava Berky. Zavolal mi a seznámil mě s jeho dlouhodobou vizí Sparty. Představil mi návrh, ve kterém bych se stal šéftrenérem akademie na Barrandově a vysvětlil mi jak by si takovou spolupráci představoval. Vzápětí se ozval i generální manažer Sparty Václav Culka ml., aby podpořil Jaroslavův návrh a vyjádřil zájem o mé působení na této pozici. Pak už šlo jen o to, udělat to správné rozhodnutí."

Co tě vedlo k přijmutí této nabídky? 

,,V první řadě hrál velkou roli můj vztah k florbalu a ke klubu jako takovému. V rámci klubu se vytvořila skvělá parta lidí a trenérů, se kterými mě ten sport baví ještě o trochu víc. Takže jsem do toho pochopitelně chtěl jít. Důležité bylo i správné načasování. Zrovna jsem dokončoval bakalářské studium na ČVUT, a i když jsem byl přijat i na magisterské studium, věděl jsem, že v nadcházejícím roce na fakultě nebudu chtít studovat. Rozhodnutí pak bylo jednoduché. Čas byl, chuť také, takže jsem nabídku s radostí přijal." hodnotí Ojay.

Jak se v pozici šéftrenéra cítíš a jaká je náplň tvé práce?

,,Cítím se dobře a hlavně mě to baví, což je pro mě to nejdůležitější. Kromě toho, že trenérsky působím u týmů od připravky až po starší žáky, se podílím na přípravě a realizaci akcí jako jsou Spartou pořádané kempy a soustředění. Dále se například podílím na tvorbě koncepce mládežnických akademií a také zodpovídám za individuální rozvoj hráčů v rámci Skills days tréninků."

Jaké si kladeš se Spartou cíle?

,,Mým cílem je posunout sebe i Spartu co nejdál to půjde. Chci vytvořit na Barrandově co nejlepší podmínky pro rozvoj hráčů i trenérů. Chci, aby maximálně fungovala komunikace nejen mezi mnou a ostatními trenéry, ale i komunikace mezi námi trenéry a rodiči. Klíčové pro mě je, abychom všichni táhli za jeden provaz a aby nás to všechny prostě bavilo! Dále budeme pracovat na vybudování kvalitního zázemí Barrandovské haly, která k mému velkému potěšení konečně patří našemu klubu a můžeme tak realizovat své představy." uzavírá rozhovor sympatický Oliver-James Thompson.

Thompson tak spolu s odchovancem Janem Marvánkem jsou nyní šéftrenéry napříč mládežnickými kategoriemi Sparty a vedou obě sparťanské akademie (Marvánek akademii Podvinný mlýn).

#myjsmesparta

Dále čtěte