Dlouholetá snaha o získání sportovní haly na Barrandově je u konce. Sparta je novým vlastníkem

Příběh s přetlakovou halou na Barrandově začal v roce 2013, kdy se Sparta spojila s dalším pražským klubem SSK Future a začala organizovat florbalové tréninky v této pražské lokalitě. Od té doby bylo cílem obou spolků převést halu do majetku Sparty, která by ji v rámci své činnosti mohla spravovat a modernizovat. Celá transakce byla kvůli majetkovým závazkům SSK Future velmi komplikovaná a trvala dlouhých pět let. A ačkoliv Sparta v barrandovské hale působila jako ve své domácí, reálně byla po celou dobu v hale pouze nájemcem bez faktické možnosti ovlivňovat fungování haly, žádosti o granty na provoz či rekonstrukce. Celý převod haly se díky práci celého managementu podařilo uzavřít 1. září 2018 i za pomoci partnerů klubu firem Salming, Acema a Bondster, které pomohly finančně při nákupu haly.

24. leden 2019
Dlouholetá snaha o získání sportovní haly na Barrandově je u konce. Sparta je novým vlastníkem

Jakkoliv Sparta neměla jistotu dlouhodobého fungování v hale, podařilo se jí na Barrandově vybudovat funkční akademii mládeže, obdobnou k akademii na Podvinném mlýně. ,,Dobře si pamatuji na naše začátky v roce 2013, kdy Sparta převzala působení na Barrandově a začala v kolektivu tří až čtyř trenérů pracovat na vizi s cílem vybudovat akademii rovnocennou akademii Podvinný Mlýn, která tou dobou byla plně rozvinuta a plnohodnotně fungovala. Když jsme začínali, bylo dětí na Barrandově opravdu málo. Začínali jsme takřka od nuly. Po šesti letech můžeme říci, že jsme poctivou prací vybudovali akademii, která se v konkurenci nejlepších týmů v Praze rozhodně neztratí. Spolupracujeme se školou ZŠ Barrandov i s přilehlou školkou. Za finanční pomoci Prahy 5 se nám ještě před Vánoci podařilo vyměnit potrhanou izolační plachtu na hale a nainstalovat nové prodejní automaty.  O halu se i nadále stará správce Martin Ryneš, který ji velmi dobře zná. Dnes má také akademie svého šéftrenéra v osobě O.J. Thompsona, tým kvalitních trenérů, kteří florbalu dávají naprosté maximum a práce s dětmi je baví a naplňuje," vzpomíná a přibližuje situaci na Barrandově provozní ředitel klubu Daniel Wertheim, který na Barrandově působil od samého začátku. 

„Naší nejvyšší prioritou je halu na Barrandově dodělat“, říká generální manažer klubu Mgr. Václav Culka, „uvědomujeme si, že prostředí pro trénování není ideální a zoufale nám schází kvalitní zázemí. Chceme na Barrandově co nejrychleji vybudovat montovanou halu a dostavět přilehlou budovu se šatnami, sklady a klubovou kanceláří. Proto jsme podali žádost o grant na MŠMT, spolupracujeme s radnicí Prahy 5 i Magistrátem hlavního města Prahy. Nicméně jakkoliv se setkáváme s pochopením našeho problému, je třeba si narovinu přiznat, že bez dotací z veřejných zdrojů ve výši několika desítek milionů, to vlastními silami nezvládneme. Snažíme se hledat i další možnosti financování a případnou pomoc s tímto projektem, ale není to jednoduchý úkol. Proto prosíme hráče i jejich rodiče o trpělivost s postupným zlepšováním podmínek na Barrandově a zároveň i možnou pomoc, pokud by nám ji kdokoliv z klubu mohl nabídnout,“ dodává Culka. 

„Závěrem bych chtěl na tomto místě poděkovat klubovým partnerům Salming ČR, s.r.o., Acema Czech, a. s. a firmě Bondster Marketplace s.r.o., bez jejichž pomoci bychom halu nedokázali pro Spartu koupit. Stejně tak i rodičům, kteří investovali do úvěru na nákup haly přes platformu Bondster, kteří nám pomohli celou transakci dotáhnout," uzavírá prezident klubu Ing. Jiří Krejča. 

Dále čtěte