Úřadující Svatoš a nervy na dranc aneb Sparta zakončila Bohemia Trophy

Sparta se v rámci přípravného turnaje Bohemia Trophy utkala s finským týmem SB Welhot o páté, respektive o šesté místo a zápas to byl opravdu nevídaný a se vším všudy. Jednoznačné vedení, přesilovka 5 na 3, vlastní gól, trestné střílení, gól do prázdné brány a fantastická stíhací jízda. Štastnějším týmem nakonec byla Sparta, která utkání ovládla 11:9 a celkově tak skončí páta.

30. listopad -1
Úřadující Svatoš a nervy na dranc aneb Sparta zakončila Bohemia Trophy

První třetina začala poměrně zostra na obou stranách a jako první se radovali Finové. V čase 06:16 se prosadil Mika Rissanen. Vedení ovšem Finům moc dlouho nevydrželo, jelikož za třináct sekund bylo vyrovnáno. Rychlou odpověď dokázal najít Ondřej Svatoš. O dvě minuty později se sparťané dokonce dostali do vedení zásluhou Kareše. Finové měli problémy s rozehrávkou a toho dokázal ve 12. minutě využít Svatoš. Ten poslal krásný pas na Garčara, který se nemýlil. Sparťanský uragán neustával, za čtyřiapadesát sekund přišel totiž už čtvrtý gól. Prosadit se dokázal nováček sestavy Ondřej Hurt. V čase 17:40 nařídili rozhodčí trestné střílení ve prospěch finského celku, ovšem Beneš si poradil. Provinilec Veselý si tak musel jít odsedět dvouminutový trest. V poslední minutě prvního dějství přišlo další trestné střílení, avšak tentokát na straně Sparty, se kterým Marvánek naložil výborně a Sparta si do druhé třetiny odnesla vedení 5:1.

Začátek druhého dějství vyzněl mnohem lépe pro finský Welhot. Nejdříve Beneše zachránila tyč a ve 23. minutě už musel sparťanský brankář kapitulovat. Na 5:2 snižoval Riku Tuononen. Ve 26. minutě přišel velmi kuriózní moment. Svatoš posílal míček do zadu na obránce, ten ovšem nereagoval, balónek se tak prokutálel okolo Beneše až do brány a byl z toho vlastní gól. O dvě minuty později musel ještě na trestnou lavici Lukáš Ujhelyi, který se provinil sekáním. Welhot nabídnutou přesilovku ovšem nevyužil. V průběhu 37. minuty odskočila Sparta zpět na rozdíl tří branek, a znovu se trefil Ondřej Svatoš. V čase 38:37 byl ještě vyloučen Jan Marvánek za hrubost, ale Welhot přesilovku opět nevyužil a do třetí třetiny šel s dvougólovým mankem.

Hned z kraje poslední části se nechal vyloučit Milan Garčar za sekání, ale Welhot znovu početní výhodou pohrdl. Krátce po Garčarově návratu na hrací plochu tak Sparta odskočila na rozdíl čtyř branek. Ondřej Svatoš dokonal hattrick a definitivně odčinil nešťastný vlastní gól z druhé části. Ke konci 45. minuty přišlo první vyloučení na straně Finů, dvouminutový trest dostal Olli Taskinen. Přesilovka však netrvalo dlouho, brzy musel odejít Svatoš za bránění ve hře. Ve 47. minutě Sparta vstřelila už osmou branku, jmenovitě to byl Marek Zouzal. Ve 49. minutě udělal Welhot důležitý krok ke zdramatizování zápasu jelikož se dvakrát prosadil Riku Tuononen a připsal si hattrick. Jeho góly od sebe dělilo devětadvacet vteřin. Minutu na to ovšem Sparta jakýkoliv nádech Finů utla, prosadil se totiž podruhé Kareš a upravil skóre na 9:5. V průběhu 51. minuty si finský celek situaci ještě zkomplikoval dvěma tresty a věnoval Pražanům přesilovku 5 na 3. Tu Sparta dokázaka využít, když se trefil kanonýr Košir. SB Welhot reagoval oddechovým časem, který jeho hráče opravdu nakopl. Finský tým započal divokou stíhací jízdu a hráčům v rudých dresech bylo pořádně horko. V rozmezí pětadevadesáti sekund se postupně prosadili Eero Vepsäläinen, Iiro Lankinen, Olli Taskinen a Aki Kolari a dostali svůj tým na rozdíl jediného gólu. Následně finští hráči zkusili své štěstí bez brankáře, ale famózní vyrovnání se nekonalo. Gólem do prázdné brány stvrdil sparťanské vítězství Ondřej Svatoš.

Sparta na turnaji Bohemia Trophy bere 5. místo po dnešním velmi dramatickém vítězství nad finským celkem SB Welhot. Ten dnes zradily zejména přesilovky, kterých nedokázal využít celkem pět. Finové tak končí na posledním místě. V dnešním utkání vynikl na sparťanské straně zejména Ondřej Svatoš, který si připsal 4 góly a jednu asistenci. Na finské straně to pak byl Riku Tuononen se 3 góly a 2 asistencemi.

ACEMA Sparta Praha - SB Welhot 11:9

branky: 7. Svatoš, 9. Kareš, 12. Garčar, 13. Hurt, 20. Marvánek, 37. Svatoš, 44. Svatoš, 47. Zouzal, 50. Kareš, 51. Košir, 60. Svatoš - 7. Rissanen, 23. Tuononen Ri., 26. Svatoš (VG), 49. Tuononen Ri., 49. Tuononen Ri., 56. Vepsäläinen, 57. Lankinen, 57. Taskinen, 58. Kolari, rozhodčí: Jiří Dolanský - Vojtěch Sýkora, přesilové hry: 1/3 - 0/5, zásahy brankářů: Beneš 20 - Tuononen Ro. 15, po třetinách: 5:1, 1:2, 5:6

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte