Sparta spouští konzultace s fyzioterapeutem!

Sparta v minulém týdnu nově spustila unikátní službu – Konzultace s fyzioterapeutem. Služba bude sloužit zejména hráčům klubu pro prevenci a terapii zranění, ale také pro ukázku tréninku na nestabilních pomůckách, zdravotní cvičení a další rozvoj hráčů s důrazem na zdravotní stránku.

Klubové zprávy | 30. listopad -1
Sparta spouští konzultace s fyzioterapeutem!

„Jedním z našich dlouhodobých cílů je vychovávat mladé hráče, kteří budou aktivně přistupovat k svému zdraví a zajímat se o něj. Takovou spolupráci jsme již v minulosti nastavili v elitních týmech. Nyní bychom rádi poskytli podmínky i mladším kategoriím.„ říká sportovní manažer klubu Ing. Jaroslav Berka.

Projekt vrcholově v klubu zaštituje Ing. Jakub Hemr – fyzioterapeut a kondiční trenér elitních týmů. Zeptali jsme se ho, jak bude nová služba vypadat.

Co vás vedlo ke spuštění služby Konzultace s fyzioterapeutem?

Florbal je velmi dynamický sport s jednostrannou zátěží hráčů. Ti jsou tak ohroženi akutně jak zraněními kotníků, kolen či zad, ale také dlouhodoběji – například svalovými dysbalancemi či změnami držení páteře. Naším cílem je pracovat s hráči, trenéry a rodiči tak, aby měli dost informací a možností k prevenci či nápravě těchto obtíží. Tento přístup přímo navazuje na klubovou filosofii všestranného rozvoje popsaného v zářijových Sparťanských novinách.

Kde a za jakých podmínek budou konzultace probíhat?

Konzultace budou probíhat pravidelně 1x týdně na obou akademiích Sparty – v úterý na Podvinném Mlýně, ve čtvrtek na Barrandově. U hrací plochy bude přítomen fyzioterapeut pro 20ti minutovou konzultaci, prohlídku a ukázku cvičení. Nezáleží na příslušnosti hráčů k jednotlivé akademii, i člen týmu trénující primárně na Podvinném Mlýně může přijít na konzultaci na Barrandov. Konzultace jsou zdarma.

Kdo bude službu zajišťovat?

Konzultace budu vést já, převážně na akademii Barrandov. Péči na Na Podvinném Mlýně pak bude většinou zajišťovat Bc. Michaela Hricková – dlouholetá fyzioterapeutka A týmu ACEMA Sparta Praha.

Jak se mohu přihlásit, co si mám vzít s sebou?

Na členské sekci jsou v záložce FYZIO, obdobně jako tréninky či zápasy ve vaší kategorii, termíny konzultací, kam se mohou členové týmů přihlásit do textového pole pod danou událostí. Je vhodné si s sebou vzít sportovní oblečení, ručník.

Jaké jsou další cíle služby?

Rádi bychom nastavili dlouhodobou účast fyzioterapeutů na trénincích mládežnických kategorií, například 1x za měsíc. Fyzioterapeut by tak měl přehled o zdravotním stavu hráčů, jejich obtíží. Stejně tak by mohl trenérům radit, jaké aktivity v rámci protažení či zahřátí zvolit pro kompenzaci zátěže. V neposlední řadě je to také služba pro rodiče samotné, pro rady s jejich obtížemi s pohybovým aparátem.

Jaké jsou vaše očekávání?

Věřím, že hráči a jejich rodiče budou nově nabídnutou službu aktivně využívat, budou se zajímat jak zlepšit svůj zdravotní stav, výkonnost. Služba konzultací je i určitým apelem na rodiče.  Oni jsou svým přístupem k vlastnímu zdraví dětem největším příkladem – i jim chceme poradit, pomoci býti lepšími vzory v této oblasti.

Dále čtěte