Další stříbro! Elévové v Plzni dokráčeli až do finále.

Sparťanští elévové, kteří měli ve svém středu hráče z Podvinného mlýna i Barrandova, v sobotu obsadili na silně obsazené akci v Plzni druhé místo. Domů si tak kluci odvezli krásný pohár. Na turnaji hraném na 2x15 min hrubého času systémem 5+1 si elévové zahráli maximální počet zápasů – tedy 5. Ač elévové či loňští přípravkáři z ligových soutěží nejsou zvyklí na systém 5+1 na větším hřišti, dokázali postupně dokráčet až ke druhému místu.

30. listopad -1
Další stříbro! Elévové v Plzni dokráčeli až do finále.

Nějakou chvíli klukům v Plzni trvalo, než se adaptovali na turnajové podmínky a sehráli se. V prvním zápase s místním týmem FBC sparťané remizovali 7:7 i přesto, že si vypracovali náskok 6:3.

Trenér Sváťa pravidelně točil všechny hráče, navíc jim dopředu neříkal, jestli jsou obránci, nebo útočníci. Nechával to na nich, aby sami byli přizpůsobiví a nebyli předem svázaní.

Klukům chvíli trvalo, než se s tím vypořádali, ve druhém zápase ve skupině prohráli s Litvínovem 4:5. Ovšem elévové se nenechali nepovedeným zápasem otrávit a po delší pauze, při níž s rodiči navštívili jedno z plzeňských obchodních center a vyřádili se tam na dětských atrakcích, v předkole porazili Hurikány z Karlových Varů. Zápas byl dlouho vyrovnaný, po polovině byl stav nerozhodný 1:1, ale po přestávce se sparťané začali prosazovat, až bylo konečné skóre 8:3.

Elévové se skvěle rozehráli, což potvrdili i v semifinále, v němž poměrně vysoko skolili Plzeň – 9:5. Tedy ten samý tým, s nímž hned na úvod remizovali. Teď už sparťané předváděli krásné akce plné přihrávek, prosadili se nejen osvědčení kanonýři, ale i další hráči. Všichni bojovali, vydali ze sebe všechno.

Také do finále elévové vlétli ve velkém stylu, tradičního soupeře Black Angels zaskočili a vedli 3:0. Ovšem potom se pomalu začala projevovat únava z předešlých zápasů, šikovnost soupeře i jeho výšková převaha. Takže tým Black Angels skóre postupně srovnal a dostal se do nakonec přesvědčivého vedení – 5:11. A byl to nakonec on, kdo získal zlato.

Ale sparťanští elévové se určitě neměli za co stydět, bojovali jako lvi. Na rozdíl od soupeře, který od začátku zápasu točil pouze dvě lajny, tak trenér Sváťa nechal hrát všechny sparťany, takže si i ti nejmladší kluci mohli vyzkoušet koncovku těžkého zápasu. Což jsou pro ně skvělé zkušenosti. A sparťané i z posledního místa ve skupině dokázali dokráčet až do finále.

 Komentář trenéra Ondry Svatoše:

„Turnaj se mi hodně líbil, například už jen proto, že v hale nebyla žádná pro hráče viditelná časomíra, ani ukazatel skóre. Jsem rád, že jsme mohli odehrát všech pět zápasů, protože ty děti hrát prostě baví. Některé děti, které nebyly úplně přesně obeznámeny se systémem turnaje, dokonce ani nevěděly, jestli zápas, který hrály, je ještě skupina nebo semifinále nebo finále. Z toho je vidět, že to, co je nejvíc baví, je prostě hrát, hrát, hrát. Dokonce jsem byl překvapen, jak rychle si kluci z Podvinného mlýna a Barrandova sedli. Byl to dlouhý den a na konci již byli kluci unavení. Není divu, odehráli toho spoustu, ale to je dobře. A druhé místo? Já osobně jsem ani nečekal, že dojdeme tak daleko, ale proč ne?“

Sestava:

Krejča Josef, Brejcha Václav, Diviš Šimon, Janda David, Kopřiva Matěj, Kos Adam, Kuchynka Tomáš, Roháč Adam, Urych Jan, Vlček Vojtěch, Krejča Jan, Švehlík David, Šlosar Kosťa, Volf Filip