Nastolujeme novou éru dívčího florbalu, Sparta girls povede nový šéftrenér Tomáš Kozlík

Vedení florbalové Sparty rozhodlo o změnách v dívčí struktuře, které mají za úkol pozvednout dívčí složku Sparty na obdobnou úroveň na které jsou dnes chlapecké mládežnické týmy. ,,Uvědomujeme si, že cesta, kterou se vydáváme nebude jednoduchá, ale věříme, že na ni budeme brzy velmi úspěšní," říká sportovní ředitel klubu Jaroslav Berka. Nová éra dívčího florbalu ve Spartě začíná!

Nastolujeme novou éru dívčího florbalu, Sparta girls povede nový šéftrenér Tomáš Kozlík

V dívčí struktuře zaznamenáváme jednu změnu za druhou. Největší novinkou je post šéftrenéra, který od června zastává Tomáš Kozlík, který se do Prahy přestěhoval až z Havířova s cílem vybudovat ze Sparty elitní klub mezi dívčími týmy. ,,Sparta je celkově ve sportovním světě obrovský pojem a stejně to vnímám i ve florbale. Z mého pohledu udělala Sparta především v posledních letech obrovský skok dopředu, ať už u elitního mužského týmu, tak také u práce s mládeží. Věřím, že je na dobré cestě také práce s ženskou složkou a společně s trenéry a vedením klubu se nám ji povede pozvednout tam, kam všechny týmy Sparty patří," říká odhodlaně nový šéftrenér dívčí složky Tomáš Kozlík. 

Tomáš Kozlík, šéftrenér dívčí složky

Další novinkou je přihlášení týmu žen do 1. ligy. Zeptali jsme se tedy šéftrenéra Tomáše Kozlíka, který hned po svém krátkém působení ve Spartě rozhodl o tomto kroku. Tome, jak se rozhodnutí rodilo? ,,Rozhodnutí se rodilo prakticky ze dne na den, protože nabídka na postup nám přišla na poslední chvíli a na rozhodnutí jsme měli minimum času. Udělali jsme rychlý průzkum zájmu, z kterého vyplynulo, že pro přihlášení první ligy je drtivá většina hráček, všichni trenéři a podporu máme také od celého klubu – v tom případě už nebylo co řešit. Osobně beru přihlášení první ligy jako obrovský impuls pro celou ženskou složku, přecejen je to už “jen krok” od extraligy. Všechny nás teď čeká velká dřina, abychom byli na podzim co nejlépe připraveni," říká k razantnímu kroku Tomáš Kozlík.

U holek už jsi absolvoval zhruba dva týdny tréninků, jak na tebe atmosféra a současný stav  jednotlivých týmů působí, je něco, co tě zaujalo? ,,Celá dívčí složka na mě působi jako nebroušený diamant. Zní to jako fráze, ale opravdu to takto vnímám. Základ tady je a nyní je třeba jít každým dnem krok za krokem po cestě, kterou jsme si vytyčili. Postupně se navzájem zdokonolovat a trpělivě a s pokorou pracovat. Rozhodně mě zaujalo spousta věcí, nejvíce ale rozhodně to, že na včerejší představení nové koncepce ženské složky přišlo přes 70 lidí. Je to skvělé znamení, že to lidi zajímá, že na tom chtějí společně s námi pracovat a posouvat celou složku dále,říká po seznámení s novým prostředím šéftrenér. Jak jsi řekl, včera se konala schůzka celé dívčí složky, kde klub představil nový koncept Sparta girls, panovala mezi hráčkami a rodiči spokojenost? ,,To je otázka asi spíše právě na hráčky a rodiče, co na schůzku přišli. Nicméně nějaké reakce se k nám dostaly a všechny byly jen a jen pozitivní. I přes pozdní čas uprostřed týdne všichni zůstali až do úplného konce, což dokazuje, že to mělo smysl a lidi to zajímalo," potěšilo Tomáše. Na schůzce s rodiči jsme zmínili také to, že jsi se do Prahy přestěhoval až z Havířova abys tu vybudoval top dívčí strukturu, jak moc jsi teď nabitý energií a motivací? ,,Už jen ta myšlenka vybudovat top dívčí strukturu je pro mě tak zajímavá a lákavá, že jsem motivovaný na maximum. A když vidím, kolik lidí naše myšlenky a představy zajímají, tak je to všechno ještě umocněné," neskrývá radost šéftrenér divčí složky.

Nyní nás zajímá, co bude po všech těch změnách to nejdůležitější? ,,Nejdůležitější bude přenést věci z prezentace v realitu. Na nás trenérech je, abychom hráčkám opravdu nabídli to, co jsme jim slíbili a věnovali se jim na 100 % - hodně také na individuální bázi. A na hráčkách je to, aby všechny možnosti co nejvíce využívaly – přičemž nestačí jen na trénink přijít a být tam fyzicky, ale být tam naplno i svou hlavou. Každopádně z toho, co jsem měl zatím možnost vidět jsem naplno přesvědčený, že to všechno bude skvěle fungovat," říká jistě Tomáš Kozlík a dodává: ,,Na závěr bych rád poděkoval všem, kteří přišli na naši prezentaci a věnovali nám svůj čas. Jsem opravdu přesvědčený, že SPOLEČNĚ můžeme ve Spartě vybudovat kvalitní a fungující složku! Sám moc dobře vím, že možnosti, které dívkám nabízíme, nejsou zdaleka standardem ani u některých extraligových týmů – proto by byla velká škoda, kdybychom ty možnosti nevyužili naplno. Být ve Spartě považuju za obrovské privilegium, což je velmi důležité mít v hlavě."

Tréninkový proces dívek se posouvá do nových rozměrů, kdy budou mít všechny hráčky nespočet možností k jejich florbalovému a sportovnímu růstu.  Jednou z hlavních novinek je možnost individuálních a ranních tréninků na kterých se hráčky mohou domluvit se svým šéftrenérem. Pro brankářky bude Sparta od nové sezony organizovat gólmanské tréninky s Tomášem Fibigerem, který patří mezi naprostou špičku trenérů florbalových gólmanů. Velké plus pro rozvoj nejmenších hráček v akademii vidíme také v tom, že holky mohou stále trénovat a hrát s týmy kluků a je zde jistá provázanost, ale zároveň budou mít na tréninku akademie svou trenérku, která bude na rozvoj hráček plně dohlížet. Koncept Sparta girls myslí také na dobré vztahy a atmosféru napříč jednotlivými kategoriemi. Pro rozvoj těchto velmi důležitých elementů koncept zahrnuje takzvaný Girl's Skills Brunch, akci pro hráčky Sparty a jejich rodiče, za účasti ostatních trenérů Sparty jako jsou například Marek Vojta - šéftrenér individuálního rozvoje nebo Jaroslav Berka - sportovní reditel klubu. Pro rodiče bude vždy připraven program stejně jako pro hráčky, poté budou následovat přátelská utkání. Toto a mnoho dalších změn čeká dívky ve Spartě.

Schůzka s rodiči dívčí složky a představení konceptu Sparta girls 10.6. 2020.

,,Ruku v ruce se sportovními změnami jsme pro dívky vytvořili také vlastní grafickou identitu Sparta girls, pomocí které chceme vyzdvihnout dívčí obsah sdílený na sociálních sítích," říká marketingový manažer klubu Daniel Wertheim. V čem grafická identita přesněji spočívá? ,,Stejně jako u chlapecké složky používáme oficiální logo klubu tak jsme jejich grafickou identitu obzvláštnili logem s přilbicí bojovníka, což vyznačuje bojovnost, která ke Spartě odpradávna patří. Stejně tomu bude i u dívek, akorát jsme přilbici odlišili prvkem, který je pro dívky typický - představuje cop vlasů, do kterého jsme přidali trikoloru Sparty. Jsem rád, že logo sklidilo u dívek velký úspěch. Tato loga budete pravidelně vídat na obsahu jednotlivých složek, ale také na produktech v našem fanshopu," upřesňuje Dan Wertheim.

Grafické loga obou složek Sparty

Poslední informaci chceme věnovat hráčkám, které by chtěly být součástí nové éry dívčího florbalu ve Spartě. Pokud bys měla zájem vyzkoušet tréninky v klubu AC Sparta Praha - jsi vítána! Stačí kontaktovat šéftrenéra dívčí složky Tomáše Kozlíka a domluvit se, kdy na trénink dorazíš, celý měsíc červen pořádáme tréninky pro nové hráčky zcela zdarma. 

Tomáš Kozlík:

tel.: 739 219 339

email.: tomas.kozlik@sparta-florbal.cz

#spartagirls 

Dále čtěte