,,Cítím, že směr Sparty jde po rozvoji hráčů," říká nová posila Mikuláš Krbec

Před nadcházející sezonou Sparta hlásí velkou posilu v podobě mužského reprezentanta Mikuláše Krbce, který přichází do Sparty z pražského Chodova, kde mladý útočník strávil dvě sezony a nyní se chce přesunout do prostředí, kde se bude moci dále rozvíjet. ,,Cítím, že směr Sparty jde po rozvoji hráčů, ať už to je individuální příprava, nebo trochu jiný přístup k tréninku jako takovému. Vedení a klíčoví hráči chtějí dosáhnout největších úspěchů a já toho chci být součástí," říká k příchodu do Sparty reprezentační útočník Mikuláš Krbec.

Muži A | 10. duben 2020
,,Cítím, že směr Sparty jde po rozvoji hráčů,

Jak se nová posila Sparty Mikuláš Krbec definuje? ,,Jsem kreativní útočník, který dokáže své spouhráče a i sám sebe ve správnou chvíli dovést ke správným výkonům. Miluji trvrdou hru na mezinárodním levelu. Určitě si libuji v situacích 1v1, kde mám díky své výšce obrovskou výhodu," říká o svých herních dovednostech Krbec. Na jaké pozcici se cítí nejlépe? ,,Celý život jsem hrál centra a pravého obránce. Centr je post, který mě stále baví a naplňuje, rád tvořím hru. Samozřejmě do toho zapadá i levé křídlo, které rád hraji. Jsem zvědav co mi nová role ve Spartě přinese," říká s úsměvem vysoký útočník. (Mikuláš Krbec měří téměř 192 cm, ve Spartě tak bude největším hráčem na hřišti).

Rozhodnutí přijít do Sparty rozhodně nebylo jednoduché, kdy tě poprvé napadlo, že chceš změnit dres? ,,Začalo to na EFT s českým nároďákem, kdy jsem vnímal, že moje výkonost šla dólů a nelepšila se. Necítil jsem ve své hře takový rozvoj, jaký jsem si představoval. Bylo to dlouhé a těžké rozhodování, ale když nějakému poloprofesionálnímu sportu dáváte hromady energie a času, chcete aby vás to posouvalo dál a to už jsem cítil, že se na Chodově dostatečně neděje. Intenzivní rozhodování přišlo po letošní sezóně, kdy jsem cítil, že změna je nutná," přibližuje těžké rozhodování Bady, jak se Mikuláši přezdíva. 

Proč právě Sparta? ,,Cítím že směr Sparty jde po rozvoji hráčů, ať už to je individuální příprava hráčů nebo trochu jiný přístup k tréninku jako takovému. Očekávám od téhle spolupráce velké plusy pro obě strany. Chci Spartě pomoci dosáhnout nejlepších výsledků a cítim, že vedení a potažmo klíčoví hráči to cítí stejně a proto mi to dává smysl a chci být této cesty součástí. Také velkým důvodem byly vazby, které na Spartě mám, ať už je to Marek Vojta nebo Jakub Kolstrunk," říká hlavní důvody Mikuláš a dále zmiňuje tři největší důvody: ,,Na prvním místě je rozhodně rozvoj, těším se na jiný přístup a spolupráci s trenéry, zadruhé vnímám Spartu jako složitější cestu s ohledem na změnu prostředí, ale opravdu se těším do další sezony a vlastně vůbec nevím, co očekávat, zatřetí je to rozhodně cesta Sparty a snaha vychovávat mladé hráče a dávat jim přiležitost pro jejich vlastní růst."

Jak jsi vlastně vnímal Spartu například dva roky nazpět? ,,Trochu odlišně. Vnímal jsem Spartu jako tým, který to vždycky nějak umlátí a oddře na hřišti. Ale moc “florbalovosti” jsem z týmu necítil. Teď vnímám, že se i kádr změnil a jde se trochu po jiné cestě. Vnímám zlepšení hry v pohybu a celkové jiné nastavení, které mi je vlastní," porovnává svůj pohled na Spartu Bady. Byl jsi vždycky Sparťanem? Nevím přesně, co znamená být Sparťanem, ale předpokládám, že mi to kluci na vítání nováčků dost jasně úkážou," směje se Bady. Teď vážně, je pro tebe rudý dres výzva? ,,Kdyby nebyla, tak do Sparty nejdu. Bez výzvy není sport sportem a proto si myslím že předemnou stojí velká výzva na kterou se těším, chci za ní být maximálně zodpovědný a podílet se na co nejvíce věcech," nechybí nové posile odhodlání. Kolik kluků z kabiny vlastně znáš? ,,Znám jich hodně, proti spoustě kluků jsem hrál v juniorech a potkával v juniorské a v mužské reprezentaci. Jakub Kolstrunk - můj bývalý spoluhráč z Ústí, Marek Zouzal, Matěj Pruner, Michal Zeman, Milan Garčar, Jan Marvánek, Martin Beneš. A jednou jsem je všechny potkal i mimo florbalové prostředí. Ale do detailu zabrušovat nebudeme," přiznává Krbec. 

Budeš nosit číslo 89? ,,Na to řeč ještě nepřišla, ale snad ano," přál by si zůstat u svého čísla Bady. Jak se těšíš na opětovné shledání s Markem Vojtou, který tě takřka vychoval ve tvém mateřském klubu Ústí nad Labem? ,,S Markem jsem v denním kontaktu, díky našemu projektu, takže jsem zvědavý na naší spolupráci v klubu. Myslím, že mi to může spoustu věcí dát a opravdu jsem zvědav. Oba jsme ušli kus cesty a jsem rád, že se teď naše cesty opět spojí," říká v závěru Mikuláš Krbec.

Své slovo k nové posile přidává také sportovní manažer Sparty Jaroslav Berka: Jsem rád, že se Bady rozhodl přijmout naši výzvu a být tím, kdo posune Spartu do bojů o nejvyšší příčky. Je to mladý, růstově zaměřený kreativní hráč, od kterého očekávám jednoznačné zvýšení produktivity a útočných možností našeho týmu. Jeho nespornou výhodou je jeho univerzálnost a také fakt, že se nebojí příjímat vůdčí roli v týmu a chce rozhodovat zápasy. Zajímavé by také mělo být jeho spojení s Kubou Kolstrunkem a trenérským vedením v čele s Márou Vojtou. Oba hráči se rychle blíží do toho florbalově nejlepšího věku a tak jsem přesvědčen, že jejich sportovní výkonnost bude růst a postupně gradovat. 

Klubová příslušnost Mikuláše Krbce

2008 - 2018 Ústí nad Labem

2018 - 2020 Florbal Chodov

Reprezentace

2015/2016: Turnaj regionálních výběrů U17, EFT Brno Junioři

2016/2017: Polish Cup 2017, Mistrovství světa juniorů 2017

2017/2018: EFT Kirchberg muži, EFT Brno muži

2018/2019: Domácí MS mužů 2018, EFT Uppsala muži

2019/2020: EFT Finsko muži, Kvalifikace MS 2020

Bady, vítej ve Spartě!

Dále čtěte