Starší žákyně letos poprvé ve třetím koši

Druhou únorovou sobotu odehrály sparťanské starší žákyně svůj osmý ligový turnaj v sezóně 2019/20. Po dvou předchozích nepříliš povedených vystoupeních, která - především kvůli špatné docházce spoluhráček - znamenala v rychlém sledu postupně sestup do druhého, respektive do třetího výkonnostního koše, tentokrát měřily síly s papírově nejslabšími soupeřkami v posledním koši. Opět jich ale bylo málo a tak si ze tří zápasů připsaly na konto pouhé tři body.

Starší žákyně | 27. únor 2020
Starší žákyně letos poprvé ve třetím koši

Sparta vs. Kanonýři Kladno modří / 1:2

První zápas komentuje kapitánka týmu Lucie Dryáková, která se do sestavy postupně vrací po zranění kolene: "Podle mě jsme do zápasu nastoupily s pocitem, že to je třetí koš a že tedy určitě vyhrajeme. Sice se nám podařilo dát první gól, ale k ničemu lepšímu jsme se už nedostaly. Do naší branky pak padly dva góly - a nám se to nepodařilo napravit."

Sparta vs. Prague Tigers Nehvizdy / 3:0

Druhý zápas glosuje útočnice Nikola Vostřáková, autorka všech tří sparťanských branek: "Druhý zápas se nám povedl. Dařilo se nám kombinovat a soupeřky jsme přehrály. Kája navíc vychytala nulu!" 

Sparta vs. Tatran Střešovice / 0:4

Třetí zápas hodnotí útočnice Linda Krejčí: "Tatran nás prakticky po celou dobu přehrával ve všech směrech. Na nás už se podepsalo celkové fyzické vyčerpání, protože se nás zase sešlo málo. Naštěstí nás skvěle podržela gólmanka, která zachránila minimálně deset tutovek!"

Závěrečné slovo přidává trenér František Kovač, který s týmem turnaj absolvoval: "Čistě z pohledu výsledků se starším žákyním v poslední době nedaří. Během tří turnajů sestoupily z prvního do třetího koše, ve kterém tentokrát dokázaly získat jediné vítězství. Je ale nutné vnímat všechny okolnosti. Tato kategorie se letos potýká s nedostatkem věkově příslušných hráček a to napříč celou ligou, s výjimkou dvou, tří týmů. Kostra družstva tak stojí na mladších žákyních, tedy dívkách o tři až čtyři roky mladších, než jsou jejich nejstarší soupeřky. Navíc nás v poslední době trápí dlouhodobá zranění několika klíčových hráček. To všechno, v kombinaci s nepříliš zodpovědným přístupem k docházce některých dívek, respektive některých rodičů, kteří si neuvědomují (nebo nechtějí připustit), že být součástí sportovního klubu znamená určitý kolektivní závazek, se na našem aktuálním tabulkovém postavení odráží. Proto budu tentokrát především chválit všechny hráčky, které se turnaje zúčastnily. Ony přišly a ze všech sil bojovaly za rudý dres. Jim patří poděkování! Ostatní - až na několik zmiňovaných dlouhodobě zraněných - upřednostnily své soukromé aktivity na úkor týmu. První zápas byl velmi vyrovnaný, přinesl více bojovnosti než florbalovosti, do poslední chvíle jej mohly vyhrát oba týmy. Kladno nakonec odešlo šťastnější. Druhé utkání jsme měli naopak pevně v rukou a soupeřkám nedovolili vstřelit jedinou branku. Do třetího klání pak už našim holkám nezbyl dostatek sil, aby mohly věkově i početně silnějším protivnicím konkurovat po celou hrací dobu. První poločas byl ještě relativně vyrovnaný, ve druhém už nás ale Tatranky přehrávaly. Pozitivní na celé situaci každopádně je, že se nám daří do týmu začleňovat nové hráčky, které do klubu v nedávné době přišly - pro ně je druhý či třetí koš ideální prostředí. Naše nejlepší holky navíc situaci  zdravě a správně chápou, výborně pracují s vnitřní motivací, nepřestávají na sobě makat, prostředí slabší zápasové konkurence využívají k individuálnímu hernímu rozvoji - a těší se na příští sezónu, v níž by nás měla čekat konsolidovaná sestava i výkonnost."

Sestava ACS: Dolejšová, Dryáková L., Hujerová (G), Chvoštíková, Krejčí L., Líšková, Novotná S., Vebrová, Vostřáková.

Další turnaj Sparťanky pořádají v neděli 8. března v hale na Barrandově.