Sparta se zapojila do podpory spolku HAIMA, která pomáha onkologicky nemocným dětem

,,Spolek Haima CZ hledal dlouhodobého partnera, který by byl schopen vnímat, jak důležitá je pro onkologicky nemocné děti a jejich rodiny osvěta. Spoustu problémů, které naše malé pacienty trápí, nevyřeší jen peníze, ale vyžaduje to osobní nasazení. A protože jsme měli mezi vyléčenými pacienty několik florbalistů, napadlo nás oslovit právě Český florbal. A byli jsme moc rádi, že právě u florbalistů jsme našli porozumění a ochotu pomoci," říká na úvod Jan Blodek, předseda Haimy.

Muži A | 18. únor 2020
Sparta se zapojila do podpory spolku HAIMA, která pomáha onkologicky nemocným dětem

Český florbal se snaží propojit Haimu se Superligovými kluby, Sparta patří mezi ty, kteří se Haimu rozhodli podpořit a věnují ji domácí Superligové utkání Sparta - Česká Lípa, které se koná v neděli 23. února od 17:00 v UNYP ARENĚ na Podvinném Mlýně. ,,Když jsme se o činnosti spolku HAIMA CZ dozvěděli, neváhali jsme a rozhodli jsme se alespoň takovým krokem pomoci k podpoře tak záslužné činnosti, kterou spolek HAIMA CZ organizuje," říká za Spartu Daniel Wertheim. 

Prostředí florbalu je pro Haimu velmi sympatické, zvláště když vidí, jak dobře se děti ve florbalovém prostředí rozvíjejí. ,,Obecně u florbalu, ale zvláště u Sparty, se nám velmi líbí, jak pracuje s dětmi a mládeží. Sparta má podle nás skvěle sestavený program pro začínající sportovce a vychovává si je opravdu od malička. Líbí se nám, jak dětem vštěpuje do života důležité hodnoty, třeba tím, že je učí týmovosti a vytrvalosti. Děti tak dostávají nesmírně důležitý základ nejen do sportovních aktivit, ale obecně do života," říká hlavní důvody vzniklých sympatií k florbalu Jan Boldek. Pojďme si říct něco více o spolku HAIMA CZ. ,,Haima byla úplně první neziskovou organizací, která v naší zemi začala pomáhat onkologicky nemocným dětem. Tvoří ji rodiče pacientů, lékaři, psychologové, zdravotní sestry a sami vyléčení pacienti. Haima se snaží pomáhat přímo na oddělení, kde se děti léčí. Řeší aktuální potřeby a problémy, které léčba přináší. Pomáhá například rodičům vyřídit sociální dávky, zajišťuje psychologickou péči a podporu, zabývá se taky výplní volného času nemocných dětí, pořizuje vybavení na oddělení, pro děti po léčbě zajišťuje rekondiční pobyt na horách nebo letních táborech a doprovází je až do dospělosti," říká stručně o činnosti spolku Jan Boldek.

I díky činnosti Haimy se již uzdravilo na několik stovek pacientů. ,,Ono to uzdravení přichází především díky práci lékařů a vědců z motolské nemocnice, řada z nich je členem Haimy. Přesné číslo uzdravených dětí vám teď neřeknu, taky proto, že za ta léta už mnoho z nich je dospělých, ale rozhodně už dnes můžeme mluvit o stovkách. I já sám jsem vyléčeným pacientem," přiznává Jan Boldek.

S Českým florbalem budete spolupracovat dlouhodobě, můžete již prozradit další projekty? ,,Kromě této společné akce nazvané Tenhle zápas se neprohrává, chceme na florbalových zápasech navazovat zlatou stuhu, která je symbolem Dne dětské onkologie. Rádi bychom, aby florbalisté při tomto dni kus stuhy navázané na zápasech, přivezli na slavnostní program na Václavském náměstí v Praze. A protože letošní Den dětské onkologie se ponese v duchu sportovních aktivit, rádi bychom tam prezentovali i florbal. Důležitá je pro nás také ochota florbalistů darovat krev nebo kostní dřeň. Tím mohou zachránit život nejen našim malým pacientům, ale prakticky komukoliv na světě," zdůrazňuje Boldek.

Jak se mohou i ostatní lidé zapojit do podpory Haimy? ,,Těch možností je spousta – můžou se zapojit jako dobrovolníci, mohou přispět finančně, třeba DMSkou, ale podpoří nás třeba i jen tím, že přijdou na florbalový zápas a budou věnovat pozornost nejen zápasu, ale i našim malým pacientům, kteří budou na zápase. A samozřejmě se můžou zapojit do dárcovství krve nebo kostní dřeně. Jsme opravdu moc vděční, že florbalisté jdou v tomto duchu veřejnosti příkladem," říká na závěr paní Dvořáková. 

Děti, které si již ze své nemoci vyléčily nastoupí s hráči Sparty v utkání proti České Lípě, o přestávkovém programu si povíme o činnosti Haimy.

Více se o spolku HAIMA CZ můžete dozvědět na oficiálním webu.

Dále čtěte